|
Zoe
Gość
|
 |
« : Kwiecień 15, 2007, 19:05:40 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monika:)
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 15, 2007, 19:11:52 » |
|
prześliczny. Widziałam właśnie dzisiaj takiego w OBI
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dana
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 19, 2007, 12:57:14 » |
|
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danuta
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 19, 2007, 13:11:56 » |
|
Jutro zrobię taki zapuszczony okaz by porównać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Joanna52
Gaduła

G.Śląsk - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 10, 2007, 10:50:18 » |
|
Mam pytanie ? Kupiłam 2 lata temu migdałek. Kwitł pięknie, przycięłam go wg ksiązki. Na drugi rok nie zakwitł ale dostał ciernie. I mam teraz mirabelkę -chyba? Joanna
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 10, 2007, 11:28:29 » |
|
Raczej tarninę lub ałyczę. Myślę, że nie sprawa przycięcia tu ma znaczenie a przemarznięcie miejsca szczepienia, które zamarło i masz teraz pędy z podkładki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Joanna52
Gaduła

G.Śląsk - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 10, 2007, 12:28:32 » |
|
Dzięki, tzn.że mam miejsce na nowy krzew ( bo wyrok był w zawieszeniu) Joanna
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 09, 2007, 18:34:32 » |
|
Czy w lipcu można jeszcze dzielić migdałka krzewiastego.Wiosną dałam przyjaciółce sadzonkę która się nie przyjęła.Chciała bym w tym roku jeszcze dać jej następną może tym razem się przyjmie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 09, 2007, 19:51:34 » |
|
Zeniu gałązkę możesz uciąć. Teraz nawet szybciej powinna się ukorzenić niż wiosną.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ursulka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 10, 2007, 10:45:04 » |
|
Czy ktos z Was rozmnazal migdalka z nasion ? Kupilam je na Allegro i zgodnie z instrukcja trzymam w piasku w lodowce (jeszcze do konca sierpnia). Ciekawa jestem, czy ktos tak robil i czy cos z tego wyszlo ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ursulka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 20, 2008, 08:57:20 » |
|
No to sama sobie odpowiem  Nic nie wyszło  Nasionka jesienią wybrałam z ziemi, bo potrzebowałam pojemniczek. W tym roku, zdaje się w lutym, wrzuciłam tak luzem do lodówki, w dołek na jajka  W marcu je ponownie wysiałam i mam jedną roślinkę  I co ja mam mu teraz zrobić, żeby był szczęśliwy?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 20, 2008, 10:34:08 » |
|
O Ula, sukces pierwsza klasa z ilu nasion ten jeden smarkatek wyrósł? Z tymi nasionami to czasem już tak jest, że coś z nich wyrośnie albo i nie.  A tego malucha trzymasz na podwórku?
|
|
|
|
|
|
..w życiu piękne są tylko chwile.. 
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 20, 2008, 10:38:00 » |
|
A mi w tym roku migdałek zawiązał nasiona  . Pierwszy raz.
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 20, 2008, 10:39:50 » |
|
Ania siej! Będziesz zamiast żywopłotu migdałek sadzić  Ja swój przycięłam, zobaczymy na ile skutecznie! W przyszłym roku zobaczymy jak zakwitnie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 20, 2008, 11:49:08 » |
|
Ula u ciebie jest ciepło więc posadź go tam gdzie chcesz. I na kilka, kilkanaście dni w zależności od jego wielkości nałóż butelkę z otworami dla powietrza. To może być góra obciętej 2 litrowej bulelki lub dół tylko wypal rozgrzanym gwoździem w dnie 3-4 otworki. Jak zobaczysz, że roślina podjęła wzrost to po kilku dniach od tego faktu będziesz mogła czepek zdjąć. Uszczyknąć gdy będzie miał 20 - 25 cm.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ursulka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #15 : Maj 20, 2008, 12:09:09 » |
|
Zoe zrobię jak mówisz. Tylko go chyba posadzę w dużej donicy nie w gruncie, żeby nie przenosić jak już te garaże będą robić w końcu. Potem mu znajdę ładne miejsce.
Aga nasionek miałam 6. Przed tym ostatnim wysianiem jedno lub dwa, nie pamiętam, nadpiłowałam lekko. I to chyba z tego wyrósł, bo resztę (5) wydłubałam z ziemi dzisiaj i nie widać, żeby były nacięte. Ponacinam je i posieję, zobaczymy co będzie. A maluszek kiełkował na poddaszu - jasne, okna są od wschodu i od zachodu (choć tu niewiele dają, bo zaraz jest skała). Poddasze nie jest ogrzewane. I tam na razie stoi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga73
|
 |
« Odpowiedz #16 : Maj 20, 2008, 12:31:51 » |
|
Dzielnie się trzyma, na tym poddaszu jest mu najwidoczniej dobrze, ma zdrowe zielone liście i grzecznie rośnie  Ja nasionka strelicji wsadziłam, nakryłam starymi szklaneczkami i czekam..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kasja
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #17 : Maj 20, 2008, 19:02:11 » |
|
Jutro mam otrzymać dawno obiecany migdałek. Nie wiem, jaką ziemię lubi. Czy podsypać mu torfu, czy skorupek jajecznych?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kasja
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #18 : Lipiec 07, 2008, 16:55:57 » |
|
Mam ten upragniony migdałek i nowy kłopot wynikający z mojej niewiedzy. Otóż ogrodnik, od którego syn kupił drzewko, przygotował je już do sprzedaży na przyszłą wiosnę, tj. przyciął i umieścił w ogromnej donicy. Jeszcze nie posadziłam do gruntu, czekam z tym do jesieni, ale widzę, że drzewko [ok. 2 metry wysokości ], ma nowe 20-centymetrowe przyrosty. Nie wiem, czy te przyrosty jeszcze raz przycinać. Może ktoś tu zajrzy i odpowie mi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #19 : Lipiec 07, 2008, 17:59:38 » |
|
Teraz już nic nie przycinaj. Zetniesz pędy na których w przyszłym roku będzie kwitł. Skoro jest w donicy to możesz go już teraz wsadzić na jego miejsce stałe. Ziemia normalna z wyjątkiem garncarskiej gliny lub wrzosowiska.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kasja
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #20 : Lipiec 07, 2008, 19:40:02 » |
|
Dziękuję, Zoe. W końcu mam konkretne informacje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|