|
Zoe
Gość
|
 |
« : Kwiecień 15, 2007, 09:53:17 » |
|
Przekopiowałam dla was fragmenty różnych artykułów bo nie wiem co komu potrzebne i które ilustracje do kogo trafią. Praktycznie nie ma takiej rośliny wieloletniej z której nie dało by się zrobić drzewka, jest tylko większy lub mniejszy nakład pracy i czas w którym osiągamy zamierzony efekt bywa różny. Nawet odziedziczony po babci mirt się nadaje Kliknąć proszę na obrazek - powiekszy się i będzie czytelny To z dobrej i polecanej przeze mnie wszystkim ogódkowiczom gazetki "twój ogrodnik" 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 15, 2007, 10:35:21 » |
|
Super, serdecznie dziękuję 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dcmiel
|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 16, 2007, 17:50:13 » |
|
Zoe, ja tez przyłączam się do podziękowań. Z tych artykułów wynika, że moją roślinkę za delikatnie potraktowałam. Bo mnie zawsze szkoda każdego listka. Muszę teraz to naprawić. Pozdrawiam - Dona
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 19, 2007, 13:57:22 » |
|
Już zacieram ręce:) W tym sezonie zrobię trzy takie drzewka - z hibiskusa, z fuksji no i spróbuję z tej pelargonii, choć to wydaje mi się najtrudniejsze..
|
|
|
|
|
|
Nie warto być dobrym - to się nie liczy... Liczy się ta jedna wpadka, która zdarzyć się może każdemu, a za którą dostanie się publiczny lincz bez jednego choćby pytania.- lekcja ff
|
|
|
pysia
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 19, 2007, 14:30:32 » |
|
A ja poproszę o poradę Już od dawna nosiłam się z zamiarem wyprowadzenia z ketmii takiego drzewka jak to w "Twoim ogrodniku". I tu mam problem, ponieważ po zakupie krzewu, gdy przyjrzałam mu się bliżej, okazało się, że ta główna gałąź (przewodnik) została ścięta. Czy w takim razie funkcję przewodnika mogłaby przejąć boczna gałązka - na zdjęciu widoczna z lewej strony ? Chciałabym, by pień był wyższy niż jest teraz. Mam zamiar przyciąć gałązkę (tą z prawej strony) nad drugim pąkiem, a tą z lewej strony zostawić jako przewodnik, choć zdaję sobie sprawę, że uzyskany w ten sposób pień będzie trochę krzywy. A może jest jakiś sposób, by go lekko wyprostować ?  pozdrawiam, pysia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 19, 2007, 14:37:57 » |
|
Moim zdaniem, tak jak w bonsai... jak go podeprzesz i dobrze w kilku miejscach przywiążesz do pionowej podpórki to z czasem sie naprostuje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 19, 2007, 14:55:56 » |
|
O jednym musicie pamiętać. Przy naturalnej formie piennej pnie rosną cały czas. Wolno, ale rosną. Jeśli zaczynamy na dwuletniej roślinie wyprowadzać pień na wysokości 50 cm. Pamiętajmy, że po 5 latach on będzie na wysokości około 80 cm.
Pysiu Tellerka świetnie ci poradziła.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 19, 2007, 14:59:08 » |
|
Ale... to dobrze czy źle? Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 19, 2007, 15:03:51 » |
|
Ani dobrze ani źle. Projektując sobie rabatkę takie elementy wysokościowe trzeba brać pod uwagę. Mniejsze znaczenie to ma na tarasie bo tu zawsze łatwo zmienić zestaw i pod drzewko postawić większą lub mniejszą roślinę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 19, 2007, 15:18:44 » |
|
OK, to już rozumiem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Adka_
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 13, 2007, 17:08:54 » |
|
czy mozecie podac konkretne roslinki, z których mozna zobić drzewko?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 13, 2007, 17:15:39 » |
|
Przykłady masz w tym poście - fuksja, hibiskus, pelargonia. I to nawet z obrazkami.
|
|
|
|
|
|
Nie warto być dobrym - to się nie liczy... Liczy się ta jedna wpadka, która zdarzyć się może każdemu, a za którą dostanie się publiczny lincz bez jednego choćby pytania.- lekcja ff
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 13, 2007, 18:22:57 » |
|
Oleander....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
Rezydent

Kujawsko-pomorskie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 13, 2007, 18:32:17 » |
|
Bungewila, abutilion, błękitna burza... 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
Adka_
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 19, 2007, 17:31:25 » |
|
a czy bukszpan sie nadaje?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #15 : Czerwiec 20, 2007, 12:25:19 » |
|
Oczywiście. Trochę pracy i cierpliwości będzie to wymagało.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tadzinek
Nowicjusz
Ogrodnik
|
 |
« Odpowiedz #16 : Czerwiec 07, 2008, 21:28:08 » |
|
URL=http://img365.imageshack.us/my.php?image=oleanderrowypenymr1.jpg]  [/URL]
|
|
|
|
|
|
Tadzinek
|
|
|
jakubek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #17 : Czerwiec 26, 2008, 17:07:35 » |
|
Ja też zaczełem zacząłem teraz robić. Mam 2. Jeden ma pień o wysokości 30 cm drugi natomiast 17. Poprowadze jeszcze troche pieńki na wysokość.
|
|
|
|
|
|
czołem miłośnikom kwiatów
|
|
|
tadzinek
Nowicjusz
Ogrodnik
|
 |
« Odpowiedz #18 : Czerwiec 26, 2008, 18:08:25 » |
|
To mój Oleander Różowy Pełny formowany na drzewko.  A ten jest tego samego gatunku tylko prowadzony jako krzewiasty. 
|
|
|
|
|
|
Tadzinek
|
|
|
midutki
Aktywny

Toruń
|
 |
« Odpowiedz #19 : Czerwiec 15, 2009, 20:06:30 » |
|
Rozumiem, ze w ten sam sposób mogę wyhodować sobie wierzbę Erythroflexuosa (chyba). Na Wielkanoc kupiłam taki poskręcany badyl, na którym powiesiłam świąteczne ozdoby, po świętach wypuścił korzenie, rosną mu liście. Nie wiem jaką podjąć decyzję - wsadzić w pojemnik czy przed domem (póki co wciąż siedzi w wodzie  )?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #20 : Czerwiec 22, 2009, 20:23:19 » |
|
To już zależy od Ciebie.... zależy czy przewidujesz ją wnosić na następna Wielkanoc do domu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
midutki
Aktywny

Toruń
|
 |
« Odpowiedz #21 : Lipiec 04, 2009, 22:16:16 » |
|
Jest to jakieś wyjście - nie wysadzać jej teraz tylko po kolejnej Wielkanocy - będzie więcej czasu na decyzję  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pacenka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #22 : Lipiec 05, 2009, 09:36:46 » |
|
Mam klonik pokojowy. Podobno z ubiegłorocznego siewu. Miał już raz ścinany czubek i reraz jest u góry rozgałęziony na pięć pędów. Kilka centymetrów pieńka od dołu nie ma liści. Pieniek jest cienki, cieńszy od ołówka. Cała roślina ma ok.30 cm wysokości. Czy już mogę rozpocząc kształtowanie drzewka?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|