igulka2
Aktywny

|
 |
« : Kwiecień 13, 2007, 12:48:51 » |
|
Dzisiaj nadeszła upragniona przesyłka z budleją.... sadzoneczki są malutkie i zdrowe.... już widzę jak moje dziewczynki będą się cieszyć kiedy zakwitnie i przylecą do nas roje motyli  ale do tego momentu jeszcze sporo czasu upłynie.... Niestety moja wiedza ogranicza się do tego, że jest to krzew i że trzeba go przycinać na przedwiośniu.... ponieważ zakwita tylko na pędach jednorocznych! Czy to znaczy ,że muszę je przycinać przy ziemi?! I w jakim miesiącu???????
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam IGA:)
|
|
|
Lila2006
Rezydent

Kujawsko-pomorskie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 13, 2007, 13:06:25 » |
|
Ja swoje przycinam wiosną na wys.ok 20-30cm. Myślę, że sadzonek nie trzeba przycinać, jak mocno urosną to zrobisz to za rok. Budleja lubi słoneczne stanowisko i wtedy pięknie i bardzo długo kwitnie.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
igulka2
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 13, 2007, 13:57:01 » |
|
Lidko, serdecznie Ci dziękuję za podpowiedz!  Powiedz mi czy znasz jeszcze jakieś kwitnące krzewy, które można posadzić w towarzystwie budlei, a które będą się z nią ładnie komponowały???? PS. Jest to malutka 20cm. sadzonka....... czy będzie kwitła w tym roku?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 13, 2007, 15:10:10 » |
|
Jeśli sadzonka nie jest rozkrzewiona tylko pojedynczy patyk to utnij czubek. Posadzić możesz obo roślinę z drobnymi listkami np ognik, trzmielinę, budleją skrętolistną albo z innym kolorem liści np. ze złotlinem, hortensją drzewiastą
|
|
|
|
|
|
|
|
|
igulka2
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 13, 2007, 17:58:18 » |
|
Wielkie dzięki za pomysły  jestem pewna,że coś wybiorę! Ale najpierw muszę zobaczyć jakie rozmiary osiągną te maleństwa!!!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 13, 2007, 19:44:03 » |
|
Napisz jakie masz odmiany to szybko ustalimy rozmiary.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
igulka2
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 13, 2007, 21:25:24 » |
|
Już piszę: 1. Budleja Dawida 'Pink Delight" 2. Budleja Dawida "Black Knight"
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 14, 2007, 07:07:53 » |
|
Wysokość tych odmian nawet za kilka lat to około 2 m. Szerokość to około 120 do 150 cm. Zależy jedna dużo od ziemi jaką masz. Jeśli są to gleby dość ubogie to szeokość jaką osiągną to 100 - 120 cm. Przy czym mówię o docelowych rozmiarach osiąganych dopiero w 3-4 roku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
igulka2
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 14, 2007, 07:49:18 » |
|
Zoe, serdecznie Ci dziękuję!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ewka
Aktywny

strefa 6a, lubelskie
|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 12, 2007, 19:15:17 » |
|
Kupiłam na Allegro nasiona budlei, co teraz? Siać czy czekać do wiosny? W dodatku to taka mgiełka, że mam obawy czy coś mi urośnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 12, 2007, 19:18:55 » |
|
Ewo poczekaj do wiosny. Wysiej gdzieś tak koniec lutego poczatek marca. Do końca sierpnia rozrosna sie na tyle, że mozna sadzić je będzie do gruntu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ewka
Aktywny

strefa 6a, lubelskie
|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 12, 2007, 19:30:29 » |
|
Dzięki, dopiero w tym sezonie zainteresowałam się budlejami i niezbyt dobrze je znam, co lubią i czego chcą. Czy ta mgiełka nasienna rokuje nadzieje?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 13, 2007, 06:46:29 » |
|
Ewo jaka mgiełka? To mają być zwyczajne choć drobne nasionka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ewka
Aktywny

strefa 6a, lubelskie
|
 |
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 13, 2007, 07:03:56 » |
|
Dlatego nazwałam je "mgiełka".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 13, 2007, 07:28:24 » |
|
Oj Ewa to ty jeszcze mgiełki nie widziałaś. Są takie drobiazgi, że trzeba je siać wymieszane z piaskiem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ewka
Aktywny

strefa 6a, lubelskie
|
 |
« Odpowiedz #15 : Wrzesień 13, 2007, 07:34:29 » |
|
Wiem, wiem. Ale nigdy nie miałam przekonania do nasion krzewów. Jestem niecierpliwa i wolę gotowe krzaczki; budleję kupiłam, bo spodobała mi się , a nasiona to zdecydowanie tańszy sposób na dużą ilość. Konfrontując jednak efekt końcowy i początkowy...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ewka
Aktywny

strefa 6a, lubelskie
|
 |
« Odpowiedz #17 : Wrzesień 13, 2007, 11:01:12 » |
|
No to czekam wiosny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #18 : Wrzesień 13, 2007, 13:34:56 » |
|
Elu jeśli posadzisz razem to pamiętaj, że jeśli tam będzie odmiana jasnofioletowa z żółtymi środkami kwiatków to ona zdominuje całą grupę. Jest to krzew bardzo silnie rosnący i praktycznie inne z biegiem czasu wcześniej lub później na tyle zdrobnieją, że ich widać nie będzie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #19 : Wrzesień 13, 2007, 15:56:16 » |
|
Zrobiłam fotkę- trochę słabo wyszła, ale słabiutkie akumulatorki...  Kolor się rozjaśnił, bo początkowo wyglądało to na ciemny fiolet... ZOE- czy to o tej odmianie mówisz, że ekspansywna?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #20 : Wrzesień 13, 2007, 17:28:45 » |
|
Elu porównaj  . Zdjęcie zrobione z odległości 8 metrów by rośliny zmieściły się w kadrze. Normalnie pozostałe odmiany są takie jak ta biała. Ta fioletowa była wyższa tylko ścinając przekwitłe kwiatostany automatycznie ścina się około 20 cm pędu. Poza tym wiosną zostawiłam tylko 3 pędy. Gdyby były wszystkie w połowie zakryłyby tą białą. Proponuję ci zatem
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #21 : Wrzesień 13, 2007, 18:36:14 » |
|
 O Boziu! Zoe, ale masz cudO! Jeśli moja budleja ma być taka piękna- to wielkie dzieki Boziu, za ten cud!! Oczywiście znajdę miejsce, by ten cukiereczek był solo!!! W jakim jest wieku? Tzn ile muszę czekać by była taka? Już samo to , że tak szybko zakwitła świadczy o jej "mocy". Serdecznie dziękuję, że mi pokazałaś swój piękny egzemplarz! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #22 : Wrzesień 13, 2007, 19:11:27 » |
|
Musiałam przerwać bo przyszedł ktoś kto pomógł mi skonfigurować Skype.
Elu jak będzie widno zrób ostre zdjęcie rozwiniętego kwiatostanu. Zobaczymy czy to ta odmiana. Jeśli tak to już w drugim roku będą pierwsze efekty. Tylko po pierwszych przymrozkach trzeba okryć podstawę pędów. Najlepiej okopcuj tak jak róże do wysokości 30 cm. tylko solidniej to znaczy grubiej. O jej zapomniałam gdzie ty mieszkasz.
Poprawka. Okręć rozciętym kartonem obwiąż. Dół kartonu obsyp ziemią. Pędy przytnij trochę poniżej górnego brzegu kartonu. Po przymrozkach zakryj górę kartonu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #24 : Wrzesień 14, 2007, 08:33:33 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ewka
Aktywny

strefa 6a, lubelskie
|
 |
« Odpowiedz #25 : Wrzesień 14, 2007, 19:02:53 » |
|
Jeżeli mieszkam w lubelskim to mam postępować jak Ela G ? Czy wystarczy sama ziemia? Nie mogę znaleźć miejsca zam. Eli.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość