|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #30 : Listopad 12, 2007, 01:46:58 » |
|
Czy to może być portulacaria afra variegata ? (To drugi smaczek z Obi, z moją ulubioną etykietką "Sukulenty-mix"  ) 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #31 : Listopad 12, 2007, 08:11:45 » |
|
To jest ta właśnie roślina 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #32 : Listopad 12, 2007, 10:48:57 » |
|
Dzięki, Kasiu, miałam nadzieję, że tu zajrzysz... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #33 : Listopad 12, 2007, 12:43:31 » |
|
Udane safari JeyDee  piękna roślinka
|
|
|
|
|
|
Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu. 
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #34 : Listopad 13, 2007, 21:53:16 » |
|
|
|
|
|
|
|
Serdecznie pozdrawiam, Monia
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #35 : Listopad 13, 2007, 22:32:54 » |
|
Sliczne,na psa urok.Pomocy szukaj u kaktusiarza/rki.Drugi to żywe kamienie ale fachowej nazwy nieznam. 
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #36 : Listopad 13, 2007, 22:44:04 » |
|
Sliczne,na psa urok.Pomocy szukaj u kaktusiarza/rki.Drugi to żywe kamienie ale fachowej nazwy nieznam.  Niestety, nie masz racji. Drugi to dwadwa granitowa /Pleiospilos nelii/. Poza dwadwą są: 3.Faucaria i 1.Gasteria. Piękne i zdrowe okazy. Udany zakup !!! bez (Pozwoliłam sobie dopisać numerki, żeby Monia nie chrzciła odwrotnie)
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #37 : Listopad 13, 2007, 22:56:43 » |
|
Drugi to dwadwa granitowa /Pleiospilos nelii/.
 Dwadwa, mówisz...  To pierwsza będzie razraz, a trzecia... Przepraszam, już jestem spokojna  Ta nazwa mnie ubawiła, w życiu się z nią nie spotkałam (mogę zostać nazwana ignorantką, jakoś się z tym pogodzę  )  Ale roślinka śliczna - jak i dwie pozostałe 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #38 : Listopad 13, 2007, 23:16:16 » |
|
Ta nazwa mnie ubawiła Prawda, że fajna ? A poza tym ma pewne uzasadnienie, bo ta roślina przeważnie ma tylko cztery liście : dwa w tą i dwa w tą. Mnie natomiast ubawiła : Wianowłostka królewska /Delonix regia/. To dopiero dziwadło... bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #39 : Listopad 13, 2007, 23:22:07 » |
|
Zaraz idę tą wianowłostkę obadać... Już wróciłam  Wianowłostka jest fajna, ale jednak, po nazwie sądząc, spodziewałam się większego dziwadła  Kurczę, ale ten czerwony kolor jest niesamowity... Myślisz, że da się to jakoś u nas hodować 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #40 : Listopad 14, 2007, 00:07:14 » |
|
Nie no, dwadwa mnie powaliło  Wielkie dzięki, Bez za ochrzczenie tych moich roślinek. Przepraszam za natarczywość, ale czy znasz może odmiany tej Faucarii i Gasterii? A może jakiś link, gdzie mogłabym sobie o nich poczytać 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #41 : Listopad 14, 2007, 06:13:52 » |
|
ale czy znasz może odmiany tej Faucarii i Gasterii? To już /szczególnie z gasterią/ trudniejsze zadanie i musisz sobie sama wygooglować czy to te gatunki : Faucaria tigrina i Gasteria maculata. A może jakiś link, gdzie mogłabym sobie o nich poczytać Nie znam. Ale załóż sobie nowy temat tu w 'kaktusy i sukulenty' a inni Ci chętnie doradzą - to nie są aż takie rzadkie rośliny i na pewno sporo Forumowiczów ma doświadczenie w ich uprawie. Żeby było optymistycznie dodam tylko, że tak jak większość sukulentów są one niekłopotliwe w uprawie. bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #42 : Listopad 14, 2007, 09:41:46 » |
|
ja mam ta dwadwa,tylko chyba gasterie ,rośnie u mnie juz ponad 5 lat ,rozrasta sie niesamowicie ,no i kwitnie ,jak gasterie,jeden pęd malenkich dzbanków ,nie wiem czy dobrze opisałam ,w moim doniczkowym są zdjęcia,
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #43 : Listopad 14, 2007, 15:32:42 » |
|
ja mam ta dwadwa, Nie widziałem jej na zdjęciach, ale zauważyłem chyba innego pięknego sukulenta : nazywa się tytanek /Titanopsis calcarea/ - a może sie mylę ? tylko chyba gasterie ,rośnie u mnie juz ponad 5 lat ,rozrasta sie niesamowicie ,no i kwitnie ,jak gasterie,jeden pęd malenkich dzbanków ,nie wiem czy dobrze opisałam ,w moim doniczkowym są zdjęcia, I dobrze opisałaś, i faktycznie jest zdjęcie. Ładnie wygląda i mnoży Ci się jak króliki - możesz szczepkami obdzielić pół Floraforum. Może podzielisz się z Monią swoim doświadczeniem ? bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
Emilunia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #44 : Listopad 14, 2007, 15:42:05 » |
|
Jeśli można chcialabym się dowiedzieć co to za sukulent:  czy ktoś jest w stanie mi pomóc 
|
|
|
|
|
|
Kochaj i bądź kochany (moje kwiatuszki kochane)
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #45 : Listopad 14, 2007, 23:13:11 » |
|
Bez, jeszcze raz wielkie dzięki za odpowiedź, a do Basi wątku zajrzę jutro 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dora45_2
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #46 : Listopad 16, 2007, 12:47:04 » |
|
To już /szczególnie z gasterią/ trudniejsze zadanie i musisz sobie sama wygooglować czy to te gatunki : Faucaria tigrina i Gasteria maculata Oznaczenie gatunku może tu być problematyczne, gdyż rośliny kupowane w takich miejscach najczęściej są hybrydami. Ta faucaria jest rzeczywiscie mocno podobna do podanego gatunku, który mógł być jej matką. Osobiscie jednak napisałabym etykietjkę Faucaria tigrina hybr. Co do gasterii- ona trochę za ścisła, za ładna na maculatę. G. maculata ma z reguły dłuższe liście. Jednak też dużo tu zależy od warunków- szczególnie światła. Może to jednak też być jakaś krzyżówka, tym bardziej, ze gasterie łatwo sie krzyżują nie tylko miedzy sobą ale i z haworsjami i aloesami  Niemniej też bym na etykietce dodała skrót hybr. A roślina jest bardzo ładna i też sobie taką w zeszłym roku zafundowałam!  Moja córcia natomiast fundnęła sobie nie dawno takiego plejospiloska i faukarię! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pysia
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #47 : Listopad 21, 2007, 17:14:22 » |
|
Kupiłam przez internet sadzonkę jak na zdjęciu. W opisie było podane tylko, że to Epiphyllum i ma kwitnąć na czerwono. Jednak po przeczytaniu wątku o epiphyllum na forum, zaczęłam się zastanawiać, czy to rzeczywiście ta roślina. Sadzonka jest b. twarda, sztywna, a na przekroju wyraźnie 3-kanciasta, z kolcami na bokach. Będę bardzo wdzięczna za pomoc w rozpoznaniu. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #48 : Listopad 22, 2007, 03:41:36 » |
|
Moim zdaniem to jest Epiphyllum.
bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
|
rene10x
|
 |
« Odpowiedz #49 : Listopad 22, 2007, 07:46:29 » |
|
Pysia masz epiphyllum ,moje tez wszystkie sa sztywne ,oprucz bialego 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam
|
|
|
pysia
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #50 : Listopad 26, 2007, 13:17:26 » |
|
Dziękuję  Szkoda tylko, że trudno określić gatunek...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #51 : Grudzień 13, 2007, 12:27:43 » |
|
W Practikerze wyprzedają sukulenty po 1,79. Wygrzebałam sobie 2 sztuki  . Jedno to wilczomlecz (nie wiem jaki  ), a drugie ?    Acha, to drugie okazało się podłe - urocze (  ) ciernie stanowią haczyki, które przy przesadzaniu pocięły mi paluchy w istną kratkę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rene10x
|
 |
« Odpowiedz #52 : Grudzień 13, 2007, 12:54:54 » |
|
szczesciara ,1,79 powiedz jeszcze ,ze z doniczka kupilas 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #53 : Grudzień 13, 2007, 13:05:37 » |
|
Bez przesady - doniczki były produkcyjne 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #54 : Grudzień 13, 2007, 13:14:56 » |
|
1. to może być E. enopla a 2. to Ferocactus latispinus.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #55 : Grudzień 13, 2007, 13:18:46 » |
|
Dzięki, Kasiu, liczyłam na ciebie  A nie ma za długich cierni jak na enoplę ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #56 : Grudzień 13, 2007, 13:27:20 » |
|
To link do strony ze świetnymi zdjęciami Euphorbii. Możesz sobie popatrzeć. Absolutnie nie upieram się, że to enopla http://www.euphorbia.de/fotoabc.htm
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lidka
Aktywny

Podkarpacie 6a
|
 |
« Odpowiedz #57 : Grudzień 13, 2007, 13:34:47 » |
|
Możecie mi pomóc nie wiem co mam  czy to rodzaj epiphyllum  Pozdrawiam Lidka
|
|
|
|
|
|
Nie płacz w liście,nie pisz że los ciebie kopnął, nie ma sytuacji na ziemi bez wyjścia, kiedy Bóg drzwi zamyka-to otwiera okno... ks.Jan Twardowski
|
|
|
paolka
Gaduła

Strefa klimatyczna 7a
|
 |
« Odpowiedz #58 : Grudzień 13, 2007, 13:37:09 » |
|
Lidko ja nie wiem co to, ale chyba Ci się na tym zadomowiły przędziorki.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Paulina
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #59 : Grudzień 13, 2007, 13:38:17 » |
|
Moim zdaniem tak, bo ma takie super 'poskręcane' listki - kolejny jest jakby o 90 stopni przekręcony w stos. do poprzedniego. A masz go za dużo?  --- pajęczyna niekoniecznie musi być przędziorkowa... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|