Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Porady domowe, Zdrowie, Dom, Ogród, Kuchnia

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 14:16:52
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1 2 3 4 5 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Paulownia i lagerstroemia- czy u nas urośnie?  (Przeczytany 25798 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
emil
Nowicjusz
*

« : Kwiecień 08, 2007, 15:00:19 »

Czy ktoś kiedyś miał jakieś doświadczenia  z tymi pięknymi roślinami? Udało się komuś wychodować z nasionka ładne roślinki? Proszę o praktyczne wskazówki odnośnie pielęgnacji od nasionka do posadzenia w ogrodzie. Czy ktoś ma którąś z nich w ogrodzie przez zimę, czy poradzi sobie w naszym klimacie? Z góry dziękuję za rady i pozdrawiam...
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 12, 2007, 06:48:21 »

Sad Dostałam od sąsiadki kopertę nasion lagerstroemii - kilkakrotnie siałam w zeszłym roku-...i nic nie wzeszło. Ale nie wiedziałam jak siać, siałam "normalnie" i może dlatego. Teraz widziałam nasiona w sklepie, ale się nie skuszę, bo jak świeże nie wzeszły to te z torebki/ kilka sztuk/ tym bardziej nie mają u mnie szans. Ale próbowałam...
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 18, 2007, 06:26:23 »

Mr. Green jednak znowu sie skusiłam i kupiłam  nasiona- posiałam i ...czekam...

Dana
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 18, 2007, 15:17:30 »

Posiadam Lagerstremie z sadzonki,ale żeby ona była zachwycająca to nie powiedziałabym Smile ja przez zimę przetrzymuje w plusowej temperaturze Smile w jasnym pomieszczeniu.

Pozdrawiam Danuta
tomboj0
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 19, 2007, 12:33:59 »

Cytat: "emil"
Czy ktoś kiedyś miał jakieś doświadczenia  z tymi pięknymi roślinami? Czy ktoś ma którąś z nich w ogrodzie przez zimę, czy poradzi sobie w naszym klimacie? Z góry dziękuję za rady i pozdrawiam...

Paulownia - roślina bezproblemowa, spokojnie rośnie w gruncie, jednak kwitnienie wątpliwe (przemarzanie pąków kwiatowych). Cięta drastycznie wiosną wytwarza pędy o długości nawet 6m z liśćmi o średnicy do 50cm co wygląda po prostu porażająco.
pozdrawiam tomek
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 20, 2007, 08:27:37 »

Shocked Dana- czemu ci się nie podoba? przecież piękna- i o takim zdecydowanym kolorze
Dana
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 23, 2007, 19:54:53 »

Elu -Lagerstremia bardzo póżno w naszym klimacie zaczyna kwitnąć /wrzesień/zawiązuje pączki,przeniesiona do domu ,nie rozwinęła ich tylko zostały tak zaschnięte-poszła sobie spać na zimę -obleciały wszystkie listki,a zostały te nie rozwinięte pączki. Wiosną owszem -budzi się,wypuszcza ładne listki Smile ....ale ja bym chciała ...kwiaty Rolling Eyes Co rok to samo Mad  !I tym mnie denerwuje Mad

Pozdrawiam Danuta
Zoe
Gość
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 23, 2007, 19:59:53 »

Pozostanie ci wcześniejsz jej wystawienie do ciepłego i wydłużenie jej dnia przez doświetlanie przynajmniej 6 godzin na dobę. Tylko czy tego warta.
Dana
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 23, 2007, 20:17:09 »

To jest b.dobry pomysł-rada,muszę tak zrobić, choć w jednym sezonie ,aby zobaczyć jej pełne kwitnienie! Może jest tego warta! Dzięki za radę!

Pozdrawiam Danuta
Grzegorz
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #9 : Lipiec 04, 2007, 19:21:51 »

3 tygodnie temu wsiałem lagerstroemie i paulownie, na stronie www.drzewka.w8w.pl zamieściłem parę fotek z mojej hodowli, jeżeli ktoś ma problem z identyfikacją roślinek polecam:)

Grzegorz
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #10 : Lipiec 05, 2007, 08:24:08 »

Very Happy Dzięki za fotki. A masz fotki większych trochę? Żeby porównać czy prawidłowo się rozwija... Chyba, że również pierwszy raz posiałeś i tak jak my uczysz się  tej rośliny  Very Happy
Moje są już trochę większe niż tam na fotkach...

Grzegorz
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #11 : Lipiec 06, 2007, 17:40:16 »

Widzę że Twoje są większe:) ja pierwszy raz posiałem, zobaczymy co z nich urośnie, mam w planach dwie roślinki wyhodować na małe drzewka do ogrodu, a pozostałe będą rosły w domu. Oprócz lagerstroemi wsiałem także cesarskie drzewko i zlotokap, tylko ze ten ostatni jeszcze nie wykilkowal:(

Grzegorz
Dana
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #12 : Lipiec 06, 2007, 18:13:31 »

Czteroletnia.....ma malutkie pączki Rolling Eyes

Pozdrawiam Danuta
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #13 : Lipiec 09, 2007, 09:04:29 »

Very Happy Mam nadzieję, że i mnie zakwitnie - choćby za cztery lata... Wink  Very Happy
ursulka
Gość
« Odpowiedz #14 : Lipiec 10, 2007, 10:57:41 »

Paulownie wysialam w kwietniu - na razie widac jakis jeden rachityczny kielek. Lagerstroemie wysialam w polowie czerwca, po 2 miesiacach trzymania w lodowce. Dzis widac 8 malutkich zielonych siewek. Mam Ogromna Nadzieje na ladne roslinki i Zerowe Pojecie jak je dalej pielegnowac Smile
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #15 : Lipiec 10, 2007, 12:22:22 »

Nie wiem jaki u ciebie klimat. Ja siałam 15 kwietnia , / nie miałam nasion w lodówce Shocked / , potem siewki stały na parapecie. W maju po zimnych ogrodnikach postawiłam na balkonie, a teraz przesadzone stoją na polu z innymi kwiatami.
ursulka
Gość
« Odpowiedz #16 : Lipiec 10, 2007, 15:06:35 »

Klimat... Mieszkam na wysokosci 1100 metrow i tu generalnie jest kilka stopni cieplej niz w Koszalinie. Duuuuzo wiecej slonecznych dni i mocniej to slonko grzeje (pali). Czesto wieje i czesto jest lekka mgla. W zasadzie maj tutaj to jak lipiec w Polsce. Potem jest juz tylko cieplej i tak az do polowy pazdziernika. Pozniej ulewy w listopadzie i snieg grudzien-luty.
tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #17 : Lipiec 10, 2007, 18:28:16 »

Czyli taki bardziej zdecydowany klimat Smile

Grzegorz
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #18 : Lipiec 10, 2007, 18:58:52 »

ja też nie trzymałem nasion w lodówce i z wsianych około 10 nasion lagerstroemi wykiełkowało mi 6 roślinek, a z 20 nasion paulowni 11, czyli ponad 50% Smile
 Rolling Eyes

Grzegorz
Ela K.
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #19 : Sierpień 21, 2007, 16:55:58 »

Witam. Jestem nowa.
W maju wysiałam paulownię i lagerstroemię. Wzeszły pięknie. Na razie mam je na balkonie i nie wiem czy je przetrzymać przez zimę w domu, czy na zaenątrz.
Do ogródka będę modła je wstawić dopiero na wiosnę.
Pozdrawiam wszystkich i chętnie powymieniam się doświadczeniami.
tellerka
Administrator

« Odpowiedz #20 : Sierpień 21, 2007, 21:18:02 »

Miło nam Elu Smile

Grzegorz
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #21 : Sierpień 25, 2007, 21:13:31 »

witam,
Myślę Elu K. że takie młode roślinki mogły by szybko przemarznąć zimą w naszym polskim klimacie, ja swoje na pewno będę trzymał przez całą zimę w domu.
Jedna z moich lagerstoemii chyba wypuściła pąki kwiatowe, czy to normalne po 2 miesiącach od wykiełkowania?
zdjęcie na:
http://drzewka.w8w.pl/lager3m.html
A czy ktoś z Was spotkał się z takim zachowaniem się paulowni:
http://drzewka.w8w.pl/paul10.jpg

Grzegorz
ursulka
Gość
« Odpowiedz #22 : Sierpień 25, 2007, 22:21:26 »

Lagerstroemie masz cudne. Moje skubańce są malutkie, może po 2cm mają i wredziole jakos nie rwą się do wzrostu. A fotka paulowni się nie pokazała.
tellerka
Administrator

« Odpowiedz #23 : Sierpień 25, 2007, 23:57:49 »

Cytat: "ursulka"
A fotka paulowni się nie pokazała.

Mi też nie.

Pozdrawiam Smile

Zoe
Gość
« Odpowiedz #24 : Sierpień 26, 2007, 07:43:26 »

Już raz przerabiałam ten problem z ósemką. Grzegorz proszę nie skazuj na powtórkę z rozrywki.
Grzegorz
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #25 : Sierpień 26, 2007, 08:25:35 »

http://drzewka.w8w.pl/paul3m.html
może teraz się pokaże, sorki Embarassed
znacie jakiś lepszy darmowy serwer www?
to pytanie chyba na inne forum Wink
dzięki ursulka Smile

Grzegorz
ursulka
Gość
« Odpowiedz #26 : Sierpień 26, 2007, 08:39:51 »

Moja paulownia tak samo robi Smile  Przyklapuje w południe, jak jej za bardzo dogrzewa slonce albo jak chce pić. Tylko moja troche mniejsza Sad  A może to tylko takie wrażenie, bo fotka duża Smile

Fotki ja umieszczam na www.fotosik.pl  Jest tam opcja generowania kodów na fora i strony www. Dzięki temu do posta zamiast linka wklejasz odpowiedni kod, np. do miniaturki. Wówczas w poście widać miniaturkę fotki Smile A po kliknięciu otwiera się w pełnym rozmiarze. Można stworzyć również albumy, choć są inaczej zorganizowane niż te, które pokazałeś.
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #27 : Sierpień 26, 2007, 14:31:17 »

Moja lagerstroemia

Miała take kuleczki- myślałam, że to pączek kwiatowy- ale rozwinął się z niego listek...
Teraz uszczyknięłam dla większego rozkrzewienia.
sabalg
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #28 : Sierpień 26, 2007, 17:26:53 »

Witam wszystkich.
Dzisiaj wysadzilam moje paulownie i lagerstroemie do ogrodu.
Wysialam je chyba w marcu, potem rozsadzilam do doniczek.
Doniczki od dwoch miesiecy staly na podworku a dzisiaj uznalam ze nadeszla pora...
Co dalej bedzie sie zobaczy. Na wszelki wzpadek zostawilam w doniczkach po 3 szt i na zime zabiore do domu.

mgg
Ela K.
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #29 : Sierpień 27, 2007, 20:54:41 »

WIATM
 PRÓBUJĘ WSTAWIĆ ZDJĘCIE MOJEJ PAULOWNI.
JEŚLI MI SIĘ NIE UDA , TO PROSZE O WYROZUMIAŁOŚC I POZDRAWIAM

http://imageshack.us]

Na forum pisanie dużymi literami to tak jak wydawanie poleceń głosem nie znoszącym sprzeciwu. Proszę więc używaj ich ale tylko do zaznaczenia szczególnej wagi problemu.  Zoe
Strony: 1 2 3 4 5 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: