emil
Nowicjusz
|
 |
« : Kwiecień 08, 2007, 15:00:19 » |
|
Czy ktoś kiedyś miał jakieś doświadczenia z tymi pięknymi roślinami? Udało się komuś wychodować z nasionka ładne roślinki? Proszę o praktyczne wskazówki odnośnie pielęgnacji od nasionka do posadzenia w ogrodzie. Czy ktoś ma którąś z nich w ogrodzie przez zimę, czy poradzi sobie w naszym klimacie? Z góry dziękuję za rady i pozdrawiam...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dana
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 18, 2007, 15:17:30 » |
|
 Posiadam Lagerstremie z sadzonki,ale żeby ona była zachwycająca to nie powiedziałabym  ja przez zimę przetrzymuje w plusowej temperaturze  w jasnym pomieszczeniu.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danuta
|
|
|
tomboj0
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 19, 2007, 12:33:59 » |
|
Czy ktoś kiedyś miał jakieś doświadczenia z tymi pięknymi roślinami? Czy ktoś ma którąś z nich w ogrodzie przez zimę, czy poradzi sobie w naszym klimacie? Z góry dziękuję za rady i pozdrawiam... Paulownia - roślina bezproblemowa, spokojnie rośnie w gruncie, jednak kwitnienie wątpliwe (przemarzanie pąków kwiatowych). Cięta drastycznie wiosną wytwarza pędy o długości nawet 6m z liśćmi o średnicy do 50cm co wygląda po prostu porażająco. pozdrawiam tomek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dana
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 23, 2007, 19:54:53 » |
|
Elu -Lagerstremia bardzo póżno w naszym klimacie zaczyna kwitnąć /wrzesień/zawiązuje pączki,przeniesiona do domu ,nie rozwinęła ich tylko zostały tak zaschnięte-poszła sobie spać na zimę -obleciały wszystkie listki,a zostały te nie rozwinięte pączki. Wiosną owszem -budzi się,wypuszcza ładne listki  ....ale ja bym chciała ...kwiaty  Co rok to samo  !I tym mnie denerwuje 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danuta
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 23, 2007, 19:59:53 » |
|
Pozostanie ci wcześniejsz jej wystawienie do ciepłego i wydłużenie jej dnia przez doświetlanie przynajmniej 6 godzin na dobę. Tylko czy tego warta.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dana
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 23, 2007, 20:17:09 » |
|
To jest b.dobry pomysł-rada,muszę tak zrobić, choć w jednym sezonie ,aby zobaczyć jej pełne kwitnienie! Może jest tego warta! Dzięki za radę!
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danuta
|
|
|
Grzegorz
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 04, 2007, 19:21:51 » |
|
3 tygodnie temu wsiałem lagerstroemie i paulownie, na stronie www.drzewka.w8w.pl zamieściłem parę fotek z mojej hodowli, jeżeli ktoś ma problem z identyfikacją roślinek polecam:)
|
|
|
|
|
|
Grzegorz
|
|
|
|
|
Grzegorz
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 06, 2007, 17:40:16 » |
|
Widzę że Twoje są większe:) ja pierwszy raz posiałem, zobaczymy co z nich urośnie, mam w planach dwie roślinki wyhodować na małe drzewka do ogrodu, a pozostałe będą rosły w domu. Oprócz lagerstroemi wsiałem także cesarskie drzewko i zlotokap, tylko ze ten ostatni jeszcze nie wykilkowal:(
|
|
|
|
|
|
Grzegorz
|
|
|
Dana
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #12 : Lipiec 06, 2007, 18:13:31 » |
|
 Czteroletnia.....ma malutkie pączki 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danuta
|
|
|
|
|
|
ursulka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #14 : Lipiec 10, 2007, 10:57:41 » |
|
Paulownie wysialam w kwietniu - na razie widac jakis jeden rachityczny kielek. Lagerstroemie wysialam w polowie czerwca, po 2 miesiacach trzymania w lodowce. Dzis widac 8 malutkich zielonych siewek. Mam Ogromna Nadzieje na ladne roslinki i Zerowe Pojecie jak je dalej pielegnowac 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #15 : Lipiec 10, 2007, 12:22:22 » |
|
Nie wiem jaki u ciebie klimat. Ja siałam 15 kwietnia , / nie miałam nasion w lodówce  / , potem siewki stały na parapecie. W maju po zimnych ogrodnikach postawiłam na balkonie, a teraz przesadzone stoją na polu z innymi kwiatami.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ursulka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #16 : Lipiec 10, 2007, 15:06:35 » |
|
Klimat... Mieszkam na wysokosci 1100 metrow i tu generalnie jest kilka stopni cieplej niz w Koszalinie. Duuuuzo wiecej slonecznych dni i mocniej to slonko grzeje (pali). Czesto wieje i czesto jest lekka mgla. W zasadzie maj tutaj to jak lipiec w Polsce. Potem jest juz tylko cieplej i tak az do polowy pazdziernika. Pozniej ulewy w listopadzie i snieg grudzien-luty.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #17 : Lipiec 10, 2007, 18:28:16 » |
|
Czyli taki bardziej zdecydowany klimat 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grzegorz
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #18 : Lipiec 10, 2007, 18:58:52 » |
|
ja też nie trzymałem nasion w lodówce i z wsianych około 10 nasion lagerstroemi wykiełkowało mi 6 roślinek, a z 20 nasion paulowni 11, czyli ponad 50% 
|
|
|
|
|
|
Grzegorz
|
|
|
Ela K.
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #19 : Sierpień 21, 2007, 16:55:58 » |
|
Witam. Jestem nowa. W maju wysiałam paulownię i lagerstroemię. Wzeszły pięknie. Na razie mam je na balkonie i nie wiem czy je przetrzymać przez zimę w domu, czy na zaenątrz. Do ogródka będę modła je wstawić dopiero na wiosnę. Pozdrawiam wszystkich i chętnie powymieniam się doświadczeniami.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #20 : Sierpień 21, 2007, 21:18:02 » |
|
Miło nam Elu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grzegorz
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #21 : Sierpień 25, 2007, 21:13:31 » |
|
witam, Myślę Elu K. że takie młode roślinki mogły by szybko przemarznąć zimą w naszym polskim klimacie, ja swoje na pewno będę trzymał przez całą zimę w domu. Jedna z moich lagerstoemii chyba wypuściła pąki kwiatowe, czy to normalne po 2 miesiącach od wykiełkowania? zdjęcie na: http://drzewka.w8w.pl/lager3m.htmlA czy ktoś z Was spotkał się z takim zachowaniem się paulowni: http://drzewka.w8w.pl/paul10.jpg
|
|
|
|
|
|
Grzegorz
|
|
|
|
ursulka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #22 : Sierpień 25, 2007, 22:21:26 » |
|
Lagerstroemie masz cudne. Moje skubańce są malutkie, może po 2cm mają i wredziole jakos nie rwą się do wzrostu. A fotka paulowni się nie pokazała.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #23 : Sierpień 25, 2007, 23:57:49 » |
|
A fotka paulowni się nie pokazała. Mi też nie. Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #24 : Sierpień 26, 2007, 07:43:26 » |
|
Już raz przerabiałam ten problem z ósemką. Grzegorz proszę nie skazuj na powtórkę z rozrywki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grzegorz
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #25 : Sierpień 26, 2007, 08:25:35 » |
|
http://drzewka.w8w.pl/paul3m.htmlmoże teraz się pokaże, sorki znacie jakiś lepszy darmowy serwer www? to pytanie chyba na inne forum dzięki ursulka 
|
|
|
|
|
|
Grzegorz
|
|
|
|
ursulka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #26 : Sierpień 26, 2007, 08:39:51 » |
|
Moja paulownia tak samo robi  Przyklapuje w południe, jak jej za bardzo dogrzewa slonce albo jak chce pić. Tylko moja troche mniejsza  A może to tylko takie wrażenie, bo fotka duża  Fotki ja umieszczam na www.fotosik.pl Jest tam opcja generowania kodów na fora i strony www. Dzięki temu do posta zamiast linka wklejasz odpowiedni kod, np. do miniaturki. Wówczas w poście widać miniaturkę fotki  A po kliknięciu otwiera się w pełnym rozmiarze. Można stworzyć również albumy, choć są inaczej zorganizowane niż te, które pokazałeś.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #27 : Sierpień 26, 2007, 14:31:17 » |
|
Moja lagerstroemia  Miała take kuleczki- myślałam, że to pączek kwiatowy- ale rozwinął się z niego listek... Teraz uszczyknięłam dla większego rozkrzewienia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sabalg
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #28 : Sierpień 26, 2007, 17:26:53 » |
|
Witam wszystkich. Dzisiaj wysadzilam moje paulownie i lagerstroemie do ogrodu. Wysialam je chyba w marcu, potem rozsadzilam do doniczek. Doniczki od dwoch miesiecy staly na podworku a dzisiaj uznalam ze nadeszla pora... Co dalej bedzie sie zobaczy. Na wszelki wzpadek zostawilam w doniczkach po 3 szt i na zime zabiore do domu.
|
|
|
|
|
|
mgg
|
|
|
Ela K.
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #29 : Sierpień 27, 2007, 20:54:41 » |
|
WIATM PRÓBUJĘ WSTAWIĆ ZDJĘCIE MOJEJ PAULOWNI. JEŚLI MI SIĘ NIE UDA , TO PROSZE O WYROZUMIAŁOŚC I POZDRAWIAM http://imageshack.us] Na forum pisanie dużymi literami to tak jak wydawanie poleceń głosem nie znoszącym sprzeciwu. Proszę więc używaj ich ale tylko do zaznaczenia szczególnej wagi problemu. Zoe
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|