geolog
Nowicjusz
|
 |
« : Marzec 25, 2007, 16:11:38 » |
|
Witam kupiłem ostatnio kilka bylin w postaci kłączy i posadziłem je do doniczek.Chciałbym się zapytać czy dobrze zrobiłem.Posadziłem je w doniczkach bo wysadzę je do gruntu dopiero na przełomie kwietnia/maja. Proszę aby ktoś mi odpisał czy dobrze zrobiłem. 
|
|
|
|
|
|
ADAŚ
|
|
|
krysp50
Gaduła

Wielkopolska 7a
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 25, 2007, 17:27:38 » |
|
Generalnie chyba tak, bo..... . No właśnie - za mało informacji. Po pierwsze gdzie były kupione, w jakim są stanie i po drugie co to za byliny.Jeżeli kupione w markecie, to na pewno powinny znaleźć się w ziemi i w doniczce - podlewać oszczędnie do wypuszczenia pierwszych oznak życia rośliny. Mozna też, jeżeli jest, wystawiać na balkon na dzień, a po pewnym czasie,jak się pogoda ustabilizuje zostawiać nawet na noc. Na działkę mozna wysadzać, znając nazwę byliny - niektóre teraz a niektóre dopiero w maju.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Krysia
|
|
|
geolog
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 26, 2007, 22:20:16 » |
|
Te byliny to: Bodziszek lekarski,Płomyk wiechowaty,łubin.
|
|
|
|
|
|
ADAŚ
|
|
|
cloe
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Październik 13, 2007, 19:22:55 » |
|
a kiedy powinnam wykopac bulwki begonii ? ona ciagle pieknie kwitnie , dni sa cieple a boje sie , ze w nocy bedzie jej za zimno .
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam viola
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #4 : Październik 13, 2007, 20:15:07 » |
|
ja wykopuję jak je "zważy " czyli będą wyglądały "kaput"  nie wiem czy orientujesz się,jak masz działkę to napewno 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cloe
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Październik 13, 2007, 21:22:00 » |
|
ja wykopuję jak je "zważy " czyli będą wyglądały "kaput"  nie wiem czy orientujesz się,jak masz działkę to napewno  Basiu a co to znaczy "zwazy" ??  nie mam dzialki a te begonie mam w duzej donicy.  kawaleczek mam ziemi przed domem ale ogrodniczka doswiadczona nie jestem bo niewiele tam uprawiam.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam viola
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #7 : Październik 14, 2007, 08:15:31 » |
|
Tak się mówi jak przejdzie porządny przymrozek i zniszczy zielone części roślin. Potem się bulwy wykopuje obcina tą zwarzoną zieloną część gdzieś na wysokości 15-20 cm nad bulwą. Przyczepia kartkę z kolorem kwiatów jeśłi ma się kilka kolorów. Przez dzień powinna obeschnąć i wieczorem do koszyka, pudła czy jeszcze czegoś innego i do chłodnej piwnicy. Od czasu do czasu skontrolować czy nic nie gnije. Gorzej jak nie masz chłodnej piwnicy bo może po pewnym czasie skiełkować.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cloe
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 14, 2007, 10:11:54 » |
|
kochane kobietki - dziekuje bardzo . Zoe - mam na szczescie chlodna piwnice i to ogromna  jeszcze pare dni ma byc cieplo , begonia pieknie kwitnie i cieszy moje oczy. w przyszlym roku posadze ich wiecej .
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam viola
|
|
|
Wiktor
Aktywny

Małopolskie, strefa 6b.
|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 04, 2009, 15:48:41 » |
|
Mam nasiona bodziszków,i mam pytanie czy one też wymagają stratyfikacji np.w lodówce  ,czy wysiewa się je wiosną? 
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia! Wiktor. 
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #11 : Luty 04, 2009, 16:14:22 » |
|
Nasiona bodziszków nie wymagają stratyfikacji,wysiewa się wiosną.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wiktor
Aktywny

Małopolskie, strefa 6b.