|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #270 : Lipiec 27, 2006, 13:45:38 » |
|
Oki, dzieki. To dobrze wiedziec, w takim razie tej hoi cumingiana kupie jakies fajne podporki i znajde jej miejsce gdzie by mogla w spokoju stac.
Beatko czy pieniazki juz do ciebie dotarly?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #271 : Lipiec 29, 2006, 19:16:16 » |
|
To podłoże które stosuję jako domieszkę do ziemi, do hoi (i nie tylko do innych też) to : "Specjalne podłoże dla roślin akwariowych - Floran" - kupić je można w dobrze zaopatrzonych sklepach zoologicznych
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #272 : Lipiec 30, 2006, 22:32:21 » |
|
oznajmiam ze wszystie sadzonki sie ukorzenily, najdrobniejszej hoi zajeło to najdłuzej ale odetchnełam bo ma juz 4 korzonki,juz kilka wyladowalo w ziemi a 3 posadze do hydroponiki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #273 : Sierpień 01, 2006, 12:57:06 » |
|
Witam Wlasnie dostalam przesylke z sadzonkami z czech, ku mojemu zdziwieniu ukorzenionymi. A oto one juz w doniczkach. Hoya davidcummingi Hoya silver pink Hoya multiflora  troszke ta ostatnia sfatygowana podroza ale jak zaspokoi pragnienie to zapewne wroci do swojej swietnosci  gdyby ktos chcial kupic sadzonke hoi niech pisze do pana Mariusza Mieczakowskiego na meila introsc@interia.pl
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
davemad66
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #275 : Sierpień 01, 2006, 17:50:53 » |
|
Mysle aby zrobic jej kratkę która umozliwi dodatkowy jej rozrost naboczny
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #276 : Sierpień 01, 2006, 18:39:29 » |
|
Ja bym jej nie odkręcała z tego drutu tylko dodatkowo wbiła taką wysoką półokrągłą podpórkę bambusową i systematycznie do niej przywiązywała hoje. Ponieważ ta hoja jest dosyć sztywna to nawet niepotrzebne są szczebelki by puścić ją między pionowymi patykami - wystarczy przygiąć gałązkę po skosie i ją podwiązać. Nie wiem czy wystarczająco obrazowo to przedstawiłam. a jak byś już zapełniła tą podpórkę to można wtedy wbić taką samą "na krzyż" i zacząć wszystko od nowa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #277 : Sierpień 03, 2006, 16:58:15 » |
|
Dzieki wszystkim za wskazowki, napewno sie przydadza, jak cos zrobie z ta hoja to dodam zdjecie. Zachecona opisem hoi compacta na allegro i niska cena 19 zl  postanowilam zaryzykowac i kupic jeden okaz mimo iz juz kupilam kilka galazek i dzis dostalam przesylke, jak otworzylam to zrobilam tak naprawde warto bylo 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #278 : Sierpień 03, 2006, 20:00:46 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
quillamaru
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #279 : Sierpień 04, 2006, 14:45:25 » |
|
ŚLedzę z uwagą wątek i chciałabym podzielić się następującym doświadczeniem: Moja hoya carnosa, która zawsze obficie kwitła i to prawie przez całe wiosnę i lato, bardzo urosła w ubiegłym roku, prowadzona była jako wisząca. Dosłownie wypadała z doniczki a nie miałam miejsca, by ją przesadzić do większej, więc wyniosłam ją do ogródka i rozpięłam na siatce. Ucierpiała na początku bardzo, poparzonych zostało kilka liści. Jednak jakoś zniosła te wszystkie straszliwe upały i teraz puszcze nowe listki i kwitnie. Ziemia to zwykła kompostowa. Myślałam zawsze, że hoya to bardzo wytrzymała i łatwa w uprawie roślina, ale ten wątek temu przeczy. Może zatem zależy to od rodzaju hoyi? Od rośliny matecznej?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #280 : Sierpień 05, 2006, 10:19:07 » |
|
Nie wszystkie hoje sa takie wytrzymale, niektore sa bardziej delikatne i wrazliwe na bledy w pielegnacji. Moja multiflorka juz sie napoila i powrocila do dobrej kondycji, z pakow zostal tylko jeden ale moze chociaz on sie utrzyma.  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #281 : Sierpień 12, 2006, 16:09:55 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
 |
« Odpowiedz #282 : Sierpień 12, 2006, 16:18:40 » |
|
Rzeczywiście ,piekny kwiat.Czy też pachnie? 
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #283 : Sierpień 12, 2006, 16:25:03 » |
|
Nie dowachalam sie zapachu, moze dlatego ze jeden, w gronie moze cos by sie wywachalo 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #284 : Sierpień 18, 2006, 18:40:00 » |
|
Witam Widze ze hoja multiflora nie dala za wygrana i z miejsca w ktorym byly paki ktore opadly wytwarza nastepne, jak sie rozkwitna to moze wreszcie bede mogla stwierdzic czy pachna czy nie  . 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #285 : Sierpień 18, 2006, 19:58:06 » |
|
Zaszalała 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #286 : Sierpień 21, 2006, 14:47:02 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #288 : Sierpień 21, 2006, 15:14:51 » |
|
Ciesze sie razem z toba Kasiu w pierwszym poscie roslinka posadzona jest w podlozu kokosowym? Ja tez moje posadzilam do tego podloza i widze ze im pasuje, staram sie tylko za bardzo nie nawilzac go bo potrafi magazynowac bardzo duzo wody.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #289 : Sierpień 21, 2006, 15:23:53 » |
|
kilka jest w hydroponice a kilka w podłozu kokosowym,zdjecia sa chwile po podlaniu,podlewam je raz na kilka dni mala iloscia wody,u mnie wode wchlania i włokno kokosowe i torfowe doniczki w ktorych hoje sa posadzone,tfu tfu wszystko rosnie i wypuszcza mase nowych pedow 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ada
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #290 : Sierpień 25, 2006, 16:03:22 » |
|
Witam wszystkich.Postanowiłam uprawiać hoje i stąd moja wizyta tutaj i pytanie odnośnie mikoryzy.Jaką należy zakupić,bo już zorientowałam się,że są różne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #291 : Sierpień 26, 2006, 22:28:03 » |
|
A czy rzeczywiscie potrzebna jest mikoryza do uprawy hoji? Ja nie stosuje mimo iz uprawiam hoje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #292 : Sierpień 29, 2006, 15:17:08 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #293 : Sierpień 29, 2006, 15:36:57 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #294 : Sierpień 29, 2006, 17:37:42 » |
|
Hoje mam z tego samego zrodla co ostatnio. U mnie miejsca na wiszace roslinki jest jeszcze sporo. Jak sie ukorzenia to dam znac ze juz mozna kciuki zwolnic 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krystyna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #295 : Sierpień 30, 2006, 18:18:05 » |
|
Witam! Mam pytanie. Co to za podłoże kokosowe. Czy chodzi o włókna czy kawałki kokosu? Czy wszystkie hoje należy sadzić do tego podłoża i gdzie się coś takiego kupuje. Zauważyłam, że gdy do ukorzeniania doda się trochę spagnum to łatwiej i szybciej pojawiają się korzonki. Jestem zainteresowana kupnem hoji Imperialis i Multiflory. Czy ktoś wie jak je zdobyć. Mogą być oczywiście sadzonki. Pozdrawiam Krystyna
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Krystyna
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #296 : Sierpień 30, 2006, 18:40:47 » |
|
Ja kupilam multiflore od pana do ktorego namiary podalam kilka stron wczesniej, kosztowala ok 10-16 zl plus przesylka, ma juz paki kwiatowe, sadzonka byla ukorzeniona. Co do podloza kokosowego to wyglada ono tak  Kostke namacza sie w 5-6 litrach wody i otrzymuje podloze gotowe do posadzenia roslin. Pozostalosc mozna podsuszyc i schowac na pozniej. Przesle ci na maila cennik hoji dostepnych u tego pana i namiary do niego.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #297 : Sierpień 30, 2006, 18:48:43 » |
|
Wyslalam na pw 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elvirczak
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #298 : Sierpień 30, 2006, 18:49:01 » |
|
Ja sie zniechecilam do kupna rosliny ktora mozna zobaczyc dopiero gdy przesylka do ciebie przychodzi.. Moze mialam po prostu duzego pecha i nie dzieje sie to czesto nie wiem.. Pewnie niektore gatunki kwiatow np storczykow mozna dostrac tylko na zamowienie, ale takie hoje..dlaczego tak trudno je znalesc w sklepach ogrodniczych/kwiaciarniach? Jesli ktos z Poznania by widzial gdzies hoje w sklepie to niech napisze 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|