Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Luty 08, 2012, 09:13:13
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Kontynuacja Forum znajduje się pod nowym adresem: www.floraforum.eu . Zapraszamy Smile
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Dzikie storczyki  (Przeczytany 4119 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« : Marzec 21, 2007, 10:58:31 »

Ponieważ nie wiem, czy milośnicy storczyków czytają również inne działy Forum... informuję, że wstawiłam zdjęcie storczyka tutaj:

http://www.floraforum.net/sutra17802.html#17802

Pozdrawiam Smile

XxAgnessxX
Aktywny
**

,,Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą..

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 22, 2008, 19:59:54 »

Jeśli chodzi o dzikie storczyki to ja jestem w szoku. U nas są one pod ochroną a  kobieta na targu chciała mi wcisnąć dzikiego. Mówie jej że one są pod ochroną i jest to karane, a ona do mnie że jeśli jej nie zamkneli jeszcze to mnie tez nie zamkną jak go kupię... Byłam w szoku...

bee
Aktywny
**

wielkopolska 6b

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 23, 2008, 19:30:33 »

Agnes, a skąd wiesz ,że był dziko wykopany z naturalnego środowiska?
Ja mam na działce kilka gatunków , szybko się rozrastają i nie były wykopane z naturalnego środowiska. Może takiego z własnego ogrodu chciała Ci sprzedać?
A co z dziko rosnącymi gdzie są place budowy i rośliny są rozjeżdżane maszynami budowlanymi? Też są chronione a pozwolenie na budowę wydane. Śliski temat.

Czyli Tellerko mamy tu prezentować swoje rośliny ogrodowe ( czy w dziale ogrodowym?), czy spotkane w naturze?? Bo jeżeli w naturze spotkane, to lepiej nie ujawniać miejsca ich znaleziska, przed osobami chcącymi na tym zrobić pieniężny interes.
Poza tym link , który wstawiłaś dla mnie jest niewidoczny albo nie mam dostępu do niego.Dlatego chciałam spytać o co chodzi w tym wątku?  Mad Confused

Oto moje ogrodowe storczyki Smile
Dactylorhiza majalis

Orchis mascula

D. majalis

D. fuchsii

" Ile razy mogę słuchać, mogę słuchać o tym, że ktoś obiecał 1000 rzeczy ale zrobił tylko 2;
Z dniem każdym narasta we mnie przekonanie ,że to nie są dobre chęci tylko taaanie gaaadanie.
Tanie gadanie, wartością słowa jest jego dotrzymanie .."
ursulka
Gość
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 24, 2008, 07:51:05 »

Poza tym link , który wstawiłaś dla mnie jest niewidoczny albo nie mam dostępu do niego.Dlatego chciałam spytać o co chodzi w tym wątku?   

Post tellerki jest z marca 2007 roku. Link prowadzi do starego forum, na .net  a nie na .pl  Być może jest to już nieaktywny adres, bo i u mnie się nie otwiera (mam komunikat, że strona nie istnieje). Chyba odkopano zbyt stary wątek Wink
kiczulka
Gaduła

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 24, 2008, 09:20:43 »

Wątek stary, ale ogrodowe storczyki Beaty śliczne  Very Happy

Pozdrawiam,
Ania
Vertue
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 24, 2008, 11:08:50 »

Piękne masz te storczyki Beato! Bardzo lubię nasze dzikie storczyki i wiele z nich widziałem w naturze, ale jakoś ciągle mam obawy przed ich hodowlą. Napisz proszę czy są bardzo wymagające i jakie warunki im zapewniasz, że tak pięknie sie odwdzięczają. Very Happy

Pozdrawiam V.
Wrocław-strefa 7a
Krasnal
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 24, 2008, 11:47:04 »

Beata,
Gdzie można kupić sadzonki takich pięknych ogrodowych storczyków?

Faceci, a szczególnie skrzaciki też kochają kwiaty.
Krzysztof.
bee
Aktywny
**

wielkopolska 6b

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 24, 2008, 12:17:48 »

Tak, faktycznie nie zwróciłam uwagi na datę postu Tellerki. Smile To Agness nasza archeolog wykopała pościk ale myślę , że wart uwagi , pokazania piękna tych roślin, wymiany doświadczeń w uprawie i uświadomienia w kwestii ochrony.
Krasnal, Vertue odpowiem z domu na Wasze pytania.
Za zachwyty dziękuję Smile

Tymczasem polecam forum Witka Hanaka o tych roślinach. Tam znajdziecie wiele odpowiedzi i ciekawych zagadnień na temat tych pięknych roślin.
http://www.terrorchid.pl/

" Ile razy mogę słuchać, mogę słuchać o tym, że ktoś obiecał 1000 rzeczy ale zrobił tylko 2;
Z dniem każdym narasta we mnie przekonanie ,że to nie są dobre chęci tylko taaanie gaaadanie.
Vertue
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 24, 2008, 12:50:14 »

Wiem, że pytanie nie było skierowane do mnie, ale pozwolę sobie częściowo na nie odpowiedzieć. Razz Widziałem się z sadzonkami ogrodowych storczyków w OBI, ale cena była masakryczna bo sadzonka kosztowała osiemdziesiąt kilka złotych. Poza tym spotkać je również można na różnych targach i wystawach storczykowych. We Wrocławiu była w tym roku znowu wystawa storczyków i były w sprzedaży również gruntowe- zwłaszcza dużo było Obuwików (Cypripedium) Smile No i jeszcze sklepy internetowe.

Pozdrawiam V.
Wrocław-strefa 7a
bee
Aktywny
**

wielkopolska 6b

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 25, 2008, 08:17:13 »

Tak , jak już Vertue wspomniał rośliny te można kupić na targach roślin, wystawach , sklepach internetowych oraz Ebay (najlepiej zagranicznych, gdzie widać ,że się tym specjalizują). W Polsce godnym polecenia sklepem jest www.kwietnik.com oraz gospodarstwo p. Ryszarda Majewskiego w Goślinowie k. Gniezna tam jest w stałej ofercie kilka gatunków storczyków gruntowych.
Na Ebay najlepszą porą zakupów jest wczesna wiosna, przychodzą wtedy już z kiełkami. Ja swoje tam kupowałam u profesjonalnego sprzedawcy z Wysp Brytyjskich i jestem bardzo zadowolona jakością, pakowaniem, wszystkim.
U Witka na forum można przeczytać o importach , które organizuje i zebrać się do kupy i zamówić wybrane rośliny z dwóch katalogów czy trzech katalogów.

Moje rośliny są posadzone w doniczkach i z tymi doniczkami dopiero do gruntu, tym sposobem chciałam im zapewnić więcej wilgoci i ochrony przed ziemnymi robalami ,podgryzaczami'. Dactylorhiza wymaga wilgotnych stanowisk, wapiennych lub kwaśnych. Rosną normalnie jak inne kwiaty na rabatach. D. purpurella, nie znosi wapnia dlatego na to trzeba zwrócić uwagę przy sadzeniu. Naprawdę nic trudnego.
Zimą okrywam stanowisko gdzie rosną a latem dbam by były podlewane. Co roku jedna bulwa dzieli się na dwie, więc kępa się ładnie rozrasta. Jak się je ogławia przy  pierwszych przekwitniętych kwiatkach na dole, to jesienią może pojawić się więcej mniejszych roślinek.

Tak mi zakwitła Dactylorhiza purpurella:

a tak D. pratermissa:

Kayenn
Gaduła

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 25, 2008, 12:48:41 »

Mieszkam w Niemczech i w naszym centrum ogrodniczym mozna bardzo czesto dostac storczyki rosnace w naturze, wiec mysle, ze i w PL tez juz nie bedzie z tym problemu. Piekne te fotki Smile

DIABLICA
Aktywny
**

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 25, 2008, 13:27:56 »

Ostatnio allegro jest właśnie zasypywane w większości storczykami ogrodowymi - cena ok 9.90zł (licytacja). Niektóre są naprawdę przepiękne.

pozdrawiam serdecznie
Smile Smile Smile
IRA
bee
Aktywny
**

wielkopolska 6b

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 25, 2008, 14:05:54 »

Tak, w Niemczech nie ma z zakupem problemu, jest bardzo wiele sklepów i prywatnych hodowców z szerokim asortymentem tych roślin. Niestety niektóre nie wysyłają do Polski nad czym ubolewam.

agac
Aktywny
**

« Odpowiedz #13 : Listopad 08, 2008, 20:52:34 »

Bee, jak można to podaj - jeśli masz jakieś namiary w Niemczech na kupno storczyków.Mam tam przyjaciół, czasami ich odwiedzam więc?  Mad Może bym skręciła w bok?  Confused
bee
Aktywny
**

wielkopolska 6b

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 27, 2009, 12:22:17 »

Odkurzam wątek.
Kwitną Kruszczyki błotne. W naturze pod ochroną, co oznacza ,że wykopywać sobie do ogrodu nie można.

sbb28
Aktywny
**

razem cieplej

« Odpowiedz #15 : Czerwiec 28, 2009, 15:21:16 »

Piękne zdjęcia Beatko Cool
Właśnie już drugi rok podziwam osobiście ich kwitnienie dzięki innej znanej Ci Beacie B.  Cool
tak samo pięknie kwitły stoplamki czyli Dactylorhiza majalis
i obówniki zakupione w maju
dzięki, że przekazujesz fotografie - ja jakoś nie umiem przedstawić ich skromnego piekna
pozdrawiam
Małgorzata

Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd
pozdrawiam
Małgorzata
Vertue
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #16 : Czerwiec 28, 2009, 15:27:23 »

Piękne! Niestety nie znalazłem jeszcze kruszczyka w naturze. Podobnie bardzo chciałbym zobaczyć na naturalnym stanowisku Dwulistnika muszego (Ophrys cośtam).

Pozdrawiam V.
Wrocław-strefa 7a
larix
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #17 : Czerwiec 28, 2009, 19:05:31 »

Witam - dactylorhiza majalis rośnie na mojej działce naturalnie gdyż jest  to fragment naturalnej podmokłej łąki. Oczywiście z koszeniem jej same problemy. Dziś na spacerze oglądałem powoli przekwitające podkolany białe i buławiki wielkokwiatowe i mieczolistne. Czasem wystarczy się szerzej otworzyć oczy by zobaczyć jak piękne rzeczy są wokół nas.

Venus9
Aktywny
**

« Odpowiedz #18 : Czerwiec 28, 2009, 19:14:42 »

Piękne i jakie delikatne  Very Happy Very Happy Very Happy

"Sztuka jest sposobem wybaczania światu jego zła i chaosu "
Pozdrawiam Venus
http://www.venus9.fotosik.pl/
IwonaAnna
Aktywny
**

« Odpowiedz #19 : Czerwiec 28, 2009, 21:00:44 »