Elenka60
Nowicjusz
|
 |
« : Marzec 19, 2007, 15:50:29 » |
|
W ub.roku na wiosnę kupiłam sadzonki lewizji (różową i łososiową) i rosną na skalniaczku. Na jesieni okryłam je. W ub.czwartek odkryłam i na wierzchu roślinek są ubiegłoroczne listki - nie wyglądają najpiękniej, ale są zdrowe, natomiast poniżej tych listków wyrastają już młode - czy wobec tego te "stare" powinnam obciąć może w poniedziałek - już po tym ochłodzeniu, bo same raczej nie odpadają.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Elenka
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 19, 2007, 16:31:59 » |
|
Elenko, Lewizja to roslinka rozetkowa. I zawsze obok rosliny macierzystej przyrastają młode rozetki, które moga być materiałem rozmnożeniowym. Nic zatem nie wycinaj.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Elenka60
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 19, 2007, 20:20:05 » |
|
Dzięki bardzo Zoe 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Elenka
|
|
|
Maniek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 07, 2007, 20:36:05 » |
|
W uprawie lewizji ważny jest drenaż, nie tylko ten standardowy "dolny" ale i ten "górny" pod liścmi. ta roślinka nie zniesie zamakania, dlatego już jesienią należy ją chronic przez zadaszenie jakąś szybką opartą o kamienie pomiędzy którymi rośnie. Pozdrawiam!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 09, 2007, 18:28:45 » |
|
Moje zadaszenie założone już jesienią A tak wygląda lewizja po zimie - 4 dni temu zdjęłam butelkę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krysp50
Gaduła

Wielkopolska 7a
|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 09, 2007, 21:04:32 » |
|
Wspaniały pomysł - jeśli pozwolisz Zoe, to "ukradnę" go na zimę. Moja jest w opłakanym stanie - nie była zabezpieczona, ale mam nadzieję,że odżyje. A kupiłam ją, bo podobała mi się nazwa - kwiaty oczywiście też.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Krysia
|
|
|
Grażyna07
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 13, 2007, 19:02:16 » |
|
W zeszłym roku posadziłam lewizję,ale niestety nie przeżyła zimy,chociaż była zabezpieczona gałązkami świerka. Traz mam drugą i chcę ją dobrze ochronić. Pomysł z 5 -ciolitrową butelką podoba mi się,ale widzę że jest bez zakrętki.Czy tak mai być? Kiedy przykryć i jak głęboko była wkopana butelka?Moja lewizja rośnie na lekkim stoku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 13, 2007, 19:47:38 » |
|
Dla lewizji w zimie najbardziej zabójcza jest woda. Dlatego w każdym miejscu kraju trzeba ją zabezpieczać. Na zachodzie wystarczy szklany daszek. Na pozostałym obszarze trzeba zabezpieczyć mocniej. Butelkę wciśnąć w podłoże ile sie da. Potem obsypać butelkę ziemią. Dopóki jest sucho może być bez przykrywki. Jak zacznie lać korek na butelce jest potrzebny i praktycznie już do końca zimy. Na skłonie trzena jakimś kamieniem po obsypaniu podeprzeć by wiatr nie wywrócił.
Elu z twoją będzie gorzej bo roślina jest wydelikacona przez późne kwitnięcie, a zima u ciebie na pewno solidniejsza. Na czas silnych mrozów gruba agrowłóknina narzucona na butelkę może sie okazać potrzebna, lub chociaż pudło na noc.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 14, 2007, 08:21:05 » |
|
Z ogromnym zainteresowaniem przeczytałam Wasze posty  Od jakiegoś miesiąca mam posadzoną lewizję na skalniaku, dzięki Wam będę wiedziała, co robić  Chociaż przyznam się szczerze, że nie przypuszczałam, że potrzebuje aż takiego zachodu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 14, 2007, 08:23:29 » |
|
Bo ona jest z tych "mało wymagających" - tylko nie lubi wody 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
Monia68
|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 14, 2007, 08:27:50 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 14, 2007, 10:45:00 » |
|
Może na pochyłym skalniaku nie było problemu z podmakaniem roslinek, bo woda spływa niżej- ale na równej powierzchni to ma sens Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 14, 2007, 10:58:34 » |
|
Zoe jesteś nieoceniona  ,a ja tak martwiłam się swoją,  super że wpadłam na ten post ,moja pięknie kwitła każdego roku a w ty cienkoo,cienko,i już wiem  dzięki  najgorsze jest to że zgubiłam nazwe,jak to ja 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 14, 2007, 11:29:47 » |
|
Całe życie człowiek się uczy a i tak głupi umiera 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #16 : Październik 10, 2007, 08:01:26 » |
|
Zoe- kupiłam na giełdzie nastepna lewizję. Wsadzilam do gruntu i obie / z tą poprzednią/ już nakryłam butlami po 5l wodzie. Czy nie za wcześnie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #17 : Październik 10, 2007, 16:38:01 » |
|
Trochę za wcześnie. To znaczy nie wiem jak z pogodą u ciebie ale dopóki będzie sucho i bez przymrozków to nie nakrywaj, bo zrobi się z tego mini szklarnia i roślina podejmie wzrost. Oczywiście jeśli się taka pogoda utrzyma. Nakryj jeśli zaczną się deszcze, ale nie zakręcaj korka, dasz go jak zrobi się zimno.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Anna Maria
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #19 : Październik 10, 2007, 18:59:00 » |
|
Witajcie, miałam lewizję w dużej skrzyni na balkonie, próbowałam jej tam zrobić "zbocze", ale i tak nie przeżyła zimy...  chociaż balkon od góry jest osłonięty wyższym balkonem (a są całkiem duże), deszcz na nią nie padał, ale zimą napadał śnieg przy zamieci... Jak ją znowu gdzieś spotkam, to spróbuję jeszcze raz - pomysł z butelką jest super! 
|
|
|
|
|
|
Anna Maria;
|
|
|
|
|
Anna Maria
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #21 : Październik 10, 2007, 19:03:30 » |
|
Teraz "tylko" znaleźć znowu lewizję  No ale to tak już wiosną. O jejku, ile czasu do tej wiosny! 
|
|
|
|
|
|
Anna Maria;
|
|
|
|
|
pankosia
Nowicjusz
„Statek jest bezpieczny w porcie, ale nie po to bu
|
 |
« Odpowiedz #23 : Październik 11, 2007, 06:50:18 » |
|
a gdzie się trzyma tą lewiznę???? 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Sylwia
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #24 : Październik 11, 2007, 07:17:12 » |
|
W ogródku w ziemi. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pankosia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #25 : Październik 11, 2007, 07:20:30 » |
|
hahaha to może tą radę rozesłać wszem i wobec. Jeśli ktoś spotka się z lewizną to do ziemii ją głęboko!!!!! 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Sylwia
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #26 : Październik 11, 2007, 07:52:51 » |
|
A dałoby się ją hodować na balkonie w doniczce? Bardzo mi sie podoba ta roślinka, ale nie mam ogródka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pankosia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #27 : Październik 11, 2007, 08:10:22 » |
|
Wywrak lepiej. nie lewiznę zawsze lepiej z dala. głęboko w ogródku!!!! 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Sylwia
|
|
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #29 : Październik 11, 2007, 11:14:18 » |
|
witajcie Skąd ta słabość do przekręcania wyrazów? i wywrak i lewizna słusznie ,....nie wszystkie rośliny nadają się na balkon ,a kto nie ma ogrodu nie powinien ,interpretować dobrych rad ,lewizja to bylinka ogrodowa ,gruntowa ,nie przeżywa skrzyń balkonowych ,no może donica  i chłodna piwnica  ,to jest jak exsperyment 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|