|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #30 : Kwiecień 07, 2006, 20:07:55 » |
|
znam ten bol, co prawda nie byla to zolta ale czerwona ale tez bardzo zaluje, takie egzemplaze sa bardzo rzadko spotykane. Stracilam ostatnio juz 4 letnia strelicje, dopadla ja zgnilizna, kurcze a byly duze szanse by zakwitla w tym roku, a teraz znowu bede musiala kupic mala i czekac az odpowiednio urosnie  . Pozdrawiam Iwona
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #31 : Kwiecień 07, 2006, 20:15:38 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #32 : Kwiecień 07, 2006, 20:16:40 » |
|
Zgnilizna czego? Jak się objawiała? Tzn. opisz dokładniej możę w dziale choroby
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #33 : Kwiecień 07, 2006, 20:21:43 » |
|
Moja by pobudzic do tegorocznego kwitnienia wywiozlam do chlodnego pomieszczenia, niestety nie przewidzialam tego ze niedosc ze chlodne to jeszcze bardzo wilgotne, wdala sie zgnilizna w pedy, liscie zaczely schnac i nabierac czerwonawego koloru i padla. Tez bardzo dlugo wyczekiwalam jej kwiatow, teraz bede musiala zaczekac nastepne cztery lata. Masz racje bol po takiej stracie jest ogromny, mam nasionka bialej strelicji ale nie wiem czy wykielkuja jej kwiaty tez bym chciala kiedys zobaczyc Pozdrawiam Iwona
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #34 : Kwiecień 07, 2006, 20:25:23 » |
|
Pierwsze objawy były na pędach w poblizu ziemi?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #35 : Kwiecień 07, 2006, 21:02:24 » |
|
Nie wiem kiedy i gdzie wystapily pierwsze objawy gdyz byla wywieziona i jakies dwa tygodnie temu ja przywiozlam spowrotem w koszmarnym stanie, glowna rozetka w miejscu stykania sie z podlozem i powyzej niego byla szklisto brazowa i mieka, wiedzialam ze nie wrozy to nic dobrego, liscie w tym czasie przysychaly i czerwienialy, zolkly. Poobdzieralam wiekszosc lisci z nadzieja ze w miejscu styku z podlozem w srodku rosliny sa jeszcze zdrowe luski, niestety caly srodek byl juz zaatakowany, doszlam do wniosku ze to zgnilizna i z wielkim bulem wyrzucilam roslinke. Kupie sobie nowa mloda sadzonke i poczekam te kilka ladnych lat na kwiaty bogatsza o te nowe doswiadczenia zwiazane z tym jak szybko usmiercic strelicje po czterech latach bezproblemowej opieki  ( no oczywiscie przy nastepnej roslince pomine ten rozdzial z usmiercaniem i przejde do rozdzialu z kwitnieniem) Pozdrawiam Iwona
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #36 : Kwiecień 07, 2006, 21:59:53 » |
|
Może była sumiennie podlewana
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #37 : Kwiecień 07, 2006, 22:03:11 » |
|
No wlasnie nie byla, zakazane bylo jej podlewanie, ale stala w starej kamiennicy gdzie noca na oknach pojawia sie woda, i tu jest chyba problem, w ten sposob zalatwilam tez kilka storczykow, kamiennica nie jest ogrzewana, temperatura w dzien spada do kilku stopni w zime no i jest bardzo wilgotno. Pozdrawiam Iwona
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #38 : Kwiecień 07, 2006, 22:10:13 » |
|
W takiej sytuacji, to rzeczywiście w tym miejscu problem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Anonymous
Gość
|
 |
« Odpowiedz #39 : Kwiecień 07, 2006, 22:17:10 » |
|
Żeby obniżyć poziom wilgoci w powietrzu warto zaopatrzyć się z specjalne preparaty wiążące jej nadmiar, mi tej zimy pomógł zdrowo przechować kaktusy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #40 : Kwiecień 07, 2006, 22:26:48 » |
|
Hmm.., to znaczy ze mam duze braki i nie jestem na bierzaco bo nie spotkalam sie z takimi preparatami. Mozna prosic o jakis cynk na ten temat 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Anonymous
Gość
|
 |
« Odpowiedz #41 : Kwiecień 08, 2006, 11:37:01 » |
|
Jest na przykład taki polski wynalazek o nazwie Humistop, granulat lub całe urządzenie - pojemnik z granulatem i pojemnik na zbierającą się wodę. Ja kupowałam sam granulat i wkładałam do obięctej szyjki butelki plastikowej włożonej do słoika. Działa tak samo, a o wiele taniej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #42 : Kwiecień 08, 2006, 16:58:04 » |
|
Namiar gdzie to można kupić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Anonymous
Gość
|
 |
« Odpowiedz #43 : Kwiecień 08, 2006, 19:10:55 » |
|
W sklepach agd albo na allegro. Tam nawet taniej niż w sklepie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #44 : Kwiecień 08, 2006, 19:19:40 » |
|
Dzięki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #45 : Kwiecień 08, 2006, 19:24:19 » |
|
Ja tez serdecznie dziekuje bardzo mi sie przyda bo w jednym pokoju gdzie mam orchidarium jak do niego wchodze to nic nie widze taka mgla Pozdrawiam Iwona
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kluseczka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #46 : Kwiecień 24, 2006, 11:12:58 » |
|
A ja jestem zainteresowana zakupem tego kwiatu, jednak nigdzie nie mogę go dostac  czy ktoś może wie gdzie można go nabyć (okolice Krakowa) i jaka może być cena..? Z góry dzięki za wskazówki
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Kluseczka
|
|
|
kluseczka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #47 : Kwiecień 24, 2006, 11:15:16 » |
|
Aha.....chodzi mi o Clivię.....
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Kluseczka
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #48 : Kwiecień 24, 2006, 11:23:31 » |
|
clivia jest raczej droga i dostepna jest wlasnie teraz gdy kwitnie,potem bedzie trudno ja dostac,poszukaj po hurtowniach,i w internecie,ja widzialam cliwie po roznych cenach ostatnio po 30zł 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kluseczka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #49 : Kwiecień 25, 2006, 09:30:52 » |
|
Kasiu bardzo dziękuję Ci za odpowiedź...Poszperam tu i tam...przynajmniej już wiem orientacyjnie jaki jest koszt,a to też ważna informacja. Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Kluseczka
|
|
|
kluseczka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #50 : Kwiecień 25, 2006, 09:32:55 » |
|
Tak chyba największa szansa jest w hipermarkecie dzięki pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Kluseczka
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #51 : Maj 04, 2006, 07:51:28 » |
|
Tylko 30 zł ? To mój chłopak przepłacił. Ale to było 6 lat temu - zpłacił 55 zł !! Jak tylko przyjeżdża to sprawdza czy clivia jeszcze stoi. Powiedział że jak zmarnuje takie drogie "badyle" to już nigdy więcej mi nic nie kupi. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #52 : Maj 04, 2006, 08:01:09 » |
|
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #53 : Maj 04, 2006, 16:43:43 » |
|
Najbardziej podoba mi się ta rabatka z cliwiami. Już żałuję, ze nie mieszkam na południu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Teron G.
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #54 : Maj 23, 2006, 17:36:13 » |
|
Witajcie. Obiecałem raport z zawiązywania nasion. Sytuacja wygląda tak: w 1 zawiązanym owocu znajduje się 1 bardzo duże nasiono, owoc praktycznie składa się w większości z tego nasiona, reszta to cienka warstwa miąższu. Zebrane nasiono wysiałem:   Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #55 : Maj 23, 2006, 20:13:22 » |
|
A czy to nasionko clivii?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Teron G.
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #56 : Maj 23, 2006, 21:11:24 » |
|
Tak, to właśnie ono. Średnica 12mm. Niestety ma dziwną ciemniejszą plamę z drugiej strony - nie widać tego na zdjęciu. Chyba za długo zwlekałem z jego oczyszczeniem po zdjęciu owocu z rośliny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #57 : Maj 24, 2006, 07:44:33 » |
|
Posadź. Trzymam kciuki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gagatek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #58 : Czerwiec 17, 2006, 09:25:15 » |
|
Co się dzieje z tym nasionkiem? Wykiełkowało coś, czy nadal leżakuje?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Agata
|
|
|
Teron G.
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #59 : Czerwiec 17, 2006, 20:12:47 » |
|
Wypuściło malutki kiełek, ale dalej nie rośnie. Mam nadzieję że nie zgnije.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|