Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 13:28:39
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1 2 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: MILTONIA  (Przeczytany 21279 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Petra
Gaduła

« : Kwiecień 06, 2006, 19:32:39 »

Moje zdjecia

Storczyk Miltonia pochodzi z ciepłych i wilgotnych lasów Ameryki Południowej i Środkowej, a przede wszystkim z Brazyli.
Kwiaty Miltoni swym wyglądem przypominają bratka. Utrzymują się na roślinie 5-6 tygodni, kwiaty cięte szybko więdną.

Miltonia dobrze rośnie przy temp 21-27 stopni w dzień,15-18 stopni w nocy.

Miltonia lubi światło żywe,rozproszone, ale nie bezpośrednie nasłonecznienie. Zbyt duża ilość słońca powoduje rudowacenie i żółknięcie liści.
Miltonie podlewamy przegotowaną odstałą wodą. Podłoże powinno być stale lekko wilgotne ale nie przesiąknięte wodą, tworzenie się na liściach harmonijki

wskazuje na podsychanie korzeni przez zbyt rzadkie podlewanie lub ich zalewanie, nie da sie okreslić co ile powinna być podlewania gdyż w każdym mieszkaniu są inne warunki uprawowe, umiejętność odróżnienia czy już powinniśmy podlać czy jeszcze zaczekać przyjdzie z czasem.

Dla miltoni odpowiednie jest podłoże  dla storczyków wzbogacone korą, kermazytem, węglem drzewnym.

Miltonię przesadzamy co roku lub co dwa lata wymieniając na ile jest to możliwe całe podłoże.

Wymaga wilgotności powietrza 70-80 procent z jednoczesnym dobrym wietrzeniem . Można ją postawić na tacy wypełnionej kermazytem zalanym wodą. Trzeba często zraszać, zbyt mała wilgotność powoduje zasychanie pąków, natomiast opadanie pąków lub ich przedwczesne więdnięcie może być spowodowane zbyt dusznym powietrzem.

Nawozimy co 15 dni od kwietnia do września, a raz w miesiącu przez pozostałą część roku nawozem do storczyków.

Pozdrawiam Iwona

Zapraszam do naszej internetowej encyklopedii
pod adresem http://www.encyklopedia.multiflora.pl/
elvirczak
Aktywny
**

« Odpowiedz #1 : Maj 08, 2006, 13:21:51 »

Czy to zolkniecie i rudowacenie lisci moze byc spowodowane tylko zbyt duza iloscia slonca? Na mojej miltonii zauwazylam dwa male zolknace liscie. Roslina nie jest na bezposrednim sloncu, stoi ok 2,5m od okna, pokoj jest jasny, swiatlo rozproszone..  Wiec nie wiem czy to to.. i jeszcze stoi czesciowo w cieniu anturium..
Petra
Gaduła

« Odpowiedz #2 : Maj 09, 2006, 11:11:59 »

To ze liscie zolkna moze byc tez spowodowane naturalnym biegiem rzeczy, przezyly juz swoje, roslina pobiera z nich soki i one wtedy zolkna i usychaja, jak sa to te pierwsze listki na dole przy bulwce to to jest naturalne ( te zewnetrzne)

Pozdrawiam Iwona

elvirczak
Aktywny
**

« Odpowiedz #3 : Maj 12, 2006, 09:25:03 »

Zauwazylam, ze kwiaty miltonii staly sie jakby.. slabe. Sad  Tzn nigdy nie byly sztywne wiadomo, ale teraz niektore platki tak wisza, wywracaja sie na lewa strone.. Poza tym na niektorych powstaly odbarwienia punktowe - biale kropki (miltonia jest fioletowa), jeden kwiat ma brazowe-tak jakby zeschjniete - brzegi. Czy jest przelana?  Crying or Very sad  Wczoraj miala wypadek - przewrocila sie, a ze stala na podwyzszeniu - ok 50cm nad podloga, to zrobila filolka i az wypadla z doniczki..  niestety zlamal sie ped z dwoma najmlodszymi kwiatami, ale reszta pedy jest w porzadku..  wiec nie wiem ale nie wyglada to za dobrze..    a i jeszcze wczoraj po tym jak sie przewrocila stala na parapecie przez 1 dzien.. i wlasnie po tym dniu, wieczorem jak wrocilam z uczelni zauwazylam te biale plamki, brazowe brzegi i ogolnie zla kondycje kwiatow..   dlatego przypuszczalam ze moze miala za duzo slonca (bezposredniego nie bylo ale jednak..)  
Jak wygladaja zdrowe korzenie miltonii? Sa ciagle biale czy tylko jak przeschniete? sa twarde?
Petra
Gaduła

« Odpowiedz #4 : Maj 12, 2006, 11:12:40 »

Zdrowe korzenie miltoni sa biale i sztywne, ale trudno je takimi utrzymac, nawet moje nie sa w super stanie, niektore przesuszone, niektore zalane a inne w porzadku.
To zasychanie brzegow jest spowodowane zbyt niska wilgotnoscia powietrza, moja biala miltonia miala to samo dopuki nie wyladowala w orchidarium, tu sie wszystko uspokoilo i kwiaty bardzo dlugo cieszyly mnie swoim wygladem.
Jak masz sloneczne okno i boisz sie poparzenia to miltonie mozesz ustawic w odleglosci do 2 metrow od okna, ona lubi ciemniejsza wystawe.
Podstaw pod rosline tacke z kermazyte i woda zwiekszy to wilgotnosc i moze wtedy kwiaty juz nie beda marniec. mozesz ja od czasu do czasu zraszac ale nie kwiaty.

Pozdrawiam Iwona

elvirczak
Aktywny
**

« Odpowiedz #5 : Maj 12, 2006, 19:18:10 »

Na orchidarium.pl napisali o miltonii, ze:
" Większość woli stosowanie nawozu wzbogaconego w azot, np. 30-10-10, przez prawie cały rok. Polecają natomiast zastosowanie nawozu o mniejszej ilości azotu, a większej fosforu, np. 10-20-10, co 3-4 tygodnie. Okresowe stosowanie nawozu o zwiększonej ilości fosforu polepsza kwitnienie."  

Te liczby (30-10-10) oznaczaja zawartosc w nawozie skladnikow azotu-fosforu-innych ?  Moj nawoz do storczykow ma 8-3-6  wiec zupelnie inny..  czy powinnam go zmienic?Moze to przez zbyt mala ilosc fosforu kwiaty zaczely marniec..?
Petra
Gaduła

« Odpowiedz #6 : Maj 12, 2006, 19:40:49 »

Nawoz nie ma tu nic wspolnego z marnieniem tylko brak odpowiedniej wilgotnosci, nie trzeba zmieniac nawozu na inny i stosowac taki jaki sie ma. Jak sie wglebisz bardziej w strony orchidarium to wyczytasz ze bardzo dobrze rosna nawozone kurzakiem, obornikiem, nawomixem lub wogole bez nawozu, albo od czasu do czasu ze sie stosuje asahi by byly lepsze efekty. Najwazniejsze sa odpowiednie warunki a nawoz moze byc taki jak sie ma, lub taki i na przemian innej firmy o rozniacym sie proporcjami skladzie.

Pozdrawiam Iwona

elvirczak
Aktywny
**

« Odpowiedz #7 : Maj 17, 2006, 20:30:55 »

CZy moja miltonia umiera? Sad  Crying or Very sad  Crying or Very sad  Crying or Very sad   Kwiaty ma juz calkiem opadniete, a teraz cos dziwnego sie dzieje z liscmi - zlozyly sie na pol-wzdluz szwu..  tak jakby usychala..?  co z nia zrobic?
Petra
Gaduła

« Odpowiedz #8 : Maj 17, 2006, 20:41:01 »

sprobowac zapewnic jej wieksza wilgotnosc.
Pozdrawiam Iwona

Pozdrawiam Iwona

elvirczak
Aktywny
**

« Odpowiedz #9 : Maj 17, 2006, 20:59:29 »

Dzieki za odpowiedz, wyglada to tak jakbym sie ciagle pytala o rady a ich nie sluchala, ale to nieprawda Smile PO prostu wilgoc wydaje mi sie roslinka zapewniona ma, ale to nie pomaga.. i nie wiem co moge zrobic zeby zapewnic wieksza wilgotnosc naprawde. Doniczka stoi na podstawce ktora stoi na tacce z woda.. codziennie wlaczam nawilzacz powietrza kolo niej niestety nieregularnie..-zazwyczaj kolo godzin poludniowych na ok 2h zalezy kiedy ide na uczelnie..  Zostawiac wlaczonego nawilzacza niestety nie moge gdy wychodze, bo jak sie woda soknczy to byloby bum Smile Czasem ja opryskuje rano..  Czy moge cos wiecej zrobic?
Poza tym, byc moze to jest przez mala wilgoc, nie wiem, ale wszystko bylo dobrze do feralnego dnia kiedy miltonia sie przewrocila. Tego samego dnia wieczorem zaczela juz marniec i od teg dnia jest coraz gorzej..  Wiec juz nie wiem naprawde..
elvirczak
Aktywny
**

« Odpowiedz #10 : Maj 17, 2006, 21:00:50 »

Miltonii obcina sie ped kwiatowy czy zostawia?
Petra
Gaduła

« Odpowiedz #11 : Maj 21, 2006, 18:26:24 »

Obcina sie ped kwiatowy.

Przedstawiam miltoniopsisy ktore juz za niedlugi czas dolacza do mojej kolekcji.

Pozdrawiam Iwona

elvirczak
Aktywny
**

« Odpowiedz #12 : Maj 21, 2006, 21:54:57 »

Zrazilam sie troche do tej roslinki  Sad  Cho jest niewatpliwie ladna kiedy kwitnie, kwiaty maja naprawde tropikalny wyglad, to faktycznie chyba jest trudna (choc na poczatku dobrze mi szlo z nia... Sad ) Chyba jednak postawie na phalaenopsisy Smile Bezpieczniej..  Widzialam ostatnio ladne malenstwa w tesco - takie fioletowe jak ostatnio zamiescila zdjecie Petra w temacie o falkach. Biedne byly, korzenie wysuszone na maxa, juz po daly, zal bylo patrzec. Jak wynika z waszych doswiadzcen - czy niedoswiadczony storczykowiec moze podleczyc i z sukcesem utrzymac po dlego storczyka? Nie mowie tu o jakichs chorobach, tylko ogolnie o marnie wygladajacej roslince.
Petra
Gaduła

« Odpowiedz #13 : Maj 21, 2006, 21:57:23 »

Tak, checi zazwyczaj wystarczaja nawet tym nie doswiadczonym, a i doswiadczonym czasami sie nie udaje. Zalezy jeszcze jak bardzo roslinka jest zmarnowana. Ale sprobowac warto jak tylko bedzie przeceniony.

Pozdrawiam Iwona

Petra
Gaduła

« Odpowiedz #14 : Maj 31, 2006, 11:19:20 »

Witam
Dodaje link do artykulu przetlumaczonego na jezyk polski na temat uprawy miltoniopsisow.
http://www.storczyki.org.pl/forum/wiadomosc.php3?forum=storczyki&watek=1576&nr=1578&ofs=0

Pozdrawiam Iwona

Krystyna
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #15 : Grudzień 01, 2006, 17:25:08 »

Przeglądam ten dział storczykowy i podziwiam kolekcje Miltonii Iwony. Mam pytanie, czy zapewniasz im temperaturę 27C ? to w zwiąku z tym linkiem który podałaś. Moja miltonia kwitnie chaciaż warunki ma raczej pokojowe tz. temperatury zależne od pogody latem a zimą najwyżej 22C.
Jak rozróżnić czy to  Miltinia czy Miltoniopsis.

Pozdrawiam Krystyna
lmaslo
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #16 : Luty 09, 2007, 22:52:39 »

No i złamałem się
Jakiś tydzień temu w OBI wśród wielu różnych storczyków stała sobie Miltonia, jeszcze nie rozkwitła, a pąków na 2 gałązkach miała 15.
Przy kasie okazało się, że chcą za nią  2 x więcej niż za pozostałe, ale już była w moim koszu. Teraz zakwitła.

Pozdrowienia
Leszek
Andżelika
Aktywny
**

« Odpowiedz #17 : Marzec 06, 2007, 21:45:54 »

Takiego miltonka maja moi znajomi. Cudny jest. Jak to się rozmnaża? Czy mogę im ukraść to i owo?  Rolling Eyes

paulina
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #18 : Marzec 13, 2007, 15:20:00 »

proszę o pomoc.
2 tygodnie temu w hipermarkecie kupiłam Miltoniopsis. Przy "kapieli" wodnej zauważyłam ze w podłożu sa szkodniki, małe brązowe okrągłe robaczki oraz  wieksze przeźroczyste owalne z kilkoma odnogami  skaczące (może sa to juz dorosłe osobniki bądź inny szkodnik).
Bardzo prosze o pomoc co to mogą byc za szkodniki i jak je zwalczyć, poza tym moja roślinka zaczęła wypuszczać nowy ped, który ciemnieje i na łodydze ma ciemna plamkę tak jakby po oparzeniu ( kwiat podlewam 1 w tygodniu właśnie robie mu kilkuminutową kąpiel oraz stoi na kamykach w wodzie, korzenie nie dotykają wody) czy to moga być skoczogonki?

paulina
Zoe
Gość
« Odpowiedz #19 : Marzec 13, 2007, 17:06:20 »

Przeniosłam do storczyków tak bywaja ludzie którzy lepiej ci doradzą.
paulina
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #20 : Marzec 14, 2007, 08:06:17 »

dziekuje ci bardzo

paulina
paulina
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #21 : Marzec 15, 2007, 08:48:36 »

witam, moja roślina wypuszcza własnie nowy ped kwiatowy, który jest pokryty brazowymi plamkami, takimi jak po oparzeniu, czym może to byc spowodowane, zachowuje wilgotność odpowiednia i jeszcze nie nawoże.

paulina
hlavin
Aktywny
**

« Odpowiedz #22 : Marzec 15, 2007, 09:40:44 »

Witaj Paulina zerknij na tą stronę może coś wyczytasz.
 http://www.orchidarium.pl/rodzaje/index.html
paulina
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #23 : Marzec 15, 2007, 09:50:42 »

dziekuje patrzyłam tam,  ale nie mam pomysłu co może jej dolegać.

paulina
hlavin
Aktywny
**

« Odpowiedz #24 : Marzec 15, 2007, 09:54:05 »

To musisz zaczekać na Petrę bo widzę że ona na forum uprawia te storczyki poniżej jest też o tym storczyku.
paulina
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #25 : Marzec 15, 2007, 11:18:21 »

postaram sie zrobic dzisiaj zdjecie, generalnie kupuiłam ja w hiper markecie w promocji, jest to mój pierwszy storczyk, wiec bardzo martwie sie o niego, od poczatku był w złej kondycji, miał odciety górny kwiat, teraz odpadł pierwszy od dołu, ale może tak ma być. Jak pisałam nie nawoze go jeszcze stoi na kamykach ale korzenie nie dotykaja wody.
Zdjecie powie wam wiecej, ocenicie cała rosline, na pewno jesteście wiekszymi fachowcami, także bede wdzieczna za pomoc.

paulina
paulina
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #26 : Marzec 16, 2007, 08:48:21 »

witam, może ktoś potrafi ocenić stan mojej rośliny, bo wydaje mi sie że jest zły. 2 tygodnie temu kupiłam ja w hipermarkecie juz w złym stanie, bo było mi jej szkoda a teraz schną kwiaty, pomimo tego, że stoi na podstawce z kamieniami i robie jej kąpiele wodne raz w tygodniu, korzeni nowych nie widać i na dodatek nowy pęd kwiatowy , który roślina wypuszcza jest w brązowe plamy. prosze o pomoc, może ktoś wie jak można jej pomóc, nie nawożę rośliny a w ten weekend mam zamiar ja przesadzić do przeźroczystej doniczki i do nowego podłoża ( oczywiście dla storczyków) oraz zobaczyć jej korzenie i usunąć zgnite. Co jeszcze mogę zrobić?     Crying or Very sad

paulina
elvirczak
Aktywny
**

« Odpowiedz #27 : Marzec 16, 2007, 11:44:50 »

A gdzie stoi roślina? Czy ma dużo światła? Miltoniopsisy nie lubią bezpośredniego nasłonecznienia, no i bez sprawdzenia korzeni się nie obejdzie.
paulina
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #28 : Marzec 16, 2007, 12:07:17 »

roslina stoi na wprost okna pólnocnego

paulina
elvirczak
Aktywny
**

« Odpowiedz #29 : Marzec 16, 2007, 13:35:01 »

Czyli nie powinna miec za dużo światła. Jak będziesz przesadzać roślinę zwróc uwagę również na to czy nie widać żadnych szkodników. Chyba nie pozostaje Ci nic innego jak czekać na razie.
Mam ciemny monitor i na zdjęciach niewiele widzę poza tym, że kwiaty zaczynają marnieć - może przekwitają? Nie wiadomo jak dlugo roślina stała w tym supermarkecie, może po prostu przyszedł jej czas na odpoczynek.
Czy liście są tak jakby złożone na pół?
Strony: 1 2 3   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: