zorka
Nowicjusz
|
 |
« : Marzec 11, 2006, 09:34:54 » |
|
Czy już zaczeliście przesadzać kwiaty 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Anonymous
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 15, 2006, 18:23:17 » |
|
Tak, np. paprocie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 15, 2006, 19:26:40 » |
|
Rośliny wyraźnie ruszyły. Spokojnie można zacząć przesadzanie. Pamiętajmy o drenażu na dnie doniczek i ewentualnie hydrożelu. Kupujmy też dobrze opisaną ziemię. Tzn. czy są nawozy. Ostatnio pojawiły się podłoża z osmokote. Warto wypróbować.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monika:)
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 04, 2007, 12:19:03 » |
|
no właśnie, kolejny marzec w naszym życiu i w życiu naszych "podopiecznych"  ja przesadzanie zaczęłam wczoraj, niestety jeszcze kilka weekendów będzie mi na to potrzebnych...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elanutka
Nowicjusz
Mazury
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 04, 2007, 12:29:40 » |
|
Dostałam w prezencie hibiskusa . Ma 2 wybarwione pąki i kilka zielonych. Jest w tzw. jednorazowej doniczce. Czy mogę go teraz przesadzic , czy powinnam poczekac aż przekwitnie ?
|
|
|
|
|
|
Chińskie przysłowie mówi : " Jeżeli chcesz być szczęśliwym człowiekiem, zostań ogrodnikiem "
Pozdrawiam Was wszystkich serdecznie. Ela
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 04, 2007, 16:33:53 » |
|
Wszystko zależy co jest w doniczce tzn, czy nie ma tam podłoża kokosowego. Jeśli tak to nie bacząć na pąki przesadź. Ja tego nie zrobiłam ze swoim po przyniesieniu do domu i mimo, że starałam się podlewać zgodnie z zasadami i tak mi się nie udało i przesadzałam rośłinę z już rozwinietym kwiatem bo po niechcącym pociągnięciu za pęd cebula sama wyszła z ziemi prawie bez korzeni bo te zostały w doniczce. Więc obsypałam spód cebuli Kaptanem i po pół godzinie posadziłam do zwyczajnej ziemi w ten sposób że 2/3 cebuli było ponad ziemią.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 04, 2007, 17:15:06 » |
|
To kokosowe się nie nadaje? Mam jakąś palmę w takim... przesadzić? Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 04, 2007, 17:28:08 » |
|
Bardzo trudno poradzić sobie z utrzymaniem właściwej wilgotności.
Ja bym przesadziła ale z usunięciem jak najwięcej tego starego podłoża ( nie uszkadzaj zbytnio korzeni) i wsadziła do nowej, ale do tej samej doniczki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elanutka
Nowicjusz
Mazury
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 04, 2007, 17:33:37 » |
|
Wygląda mi to na normalną ziemię ogrodnicza , tylko doniczka nie jest zbyt duża. Zatem jutro przesadze. Dziękuje za poradę 
|
|
|
|
|
|
Chińskie przysłowie mówi : " Jeżeli chcesz być szczęśliwym człowiekiem, zostań ogrodnikiem "
Pozdrawiam Was wszystkich serdecznie. Ela
|
|
|
Marsi
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 06, 2007, 13:07:29 » |
|
przesadzacie WSZYSTKIE rosliny jak leci czy tylko niektóre co robicie ze starą ziemią 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 06, 2007, 13:12:37 » |
|
Marsi przesadzamy tylko te które maja przerośniętę bryłę korzeniową. Wystarczy wyjąć roślinę z doniczki i sprawdzić.  Jeśli tak to wygląda to należy przesadzić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marsi
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 06, 2007, 13:20:06 » |
|
teraz rozumiem ja właśnie miałam taką dracenę. korzenie były widoczne wszędzie więc ja przesadziłam i pieknie urosła kilka cm
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|