Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 13:25:54
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: szafirki ukochane :)  (Przeczytany 3579 razy)
Kasiula
Nowicjusz
*

« : Marzec 15, 2007, 16:12:54 »

Założyłam ten temat bo nie mam pojęcia gdzie na tym forum można opisać swój problem z kwiatami. a konkretnie chodzi właśńie o szafirki dostałam dwa tygodnie temu od chłopaka piekne szafirki w doniczce z cebulkami. i tu pojawia się problem. co dalej gdy przekwitna jak czesto podlewać czy wycinac przekwitniete kwiaty i co dalej z cebulkami???
błagam pomóżcie!!!
Zoe
Gość
« Odpowiedz #1 : Marzec 15, 2007, 17:16:54 »

Kasiulko jak przekwitną to musisz dalej podlewać, zasilać. Do czasu dopóki liście nie zeschną gdzieś w 3/4 wówczas zaczniesz ograniczać podlewanie. Tak by przestać podlewać gdy liście będą zielonkawe tuż przy cebulce. POtem kiedy ziemia całkowicie przeschnie wysypiesz ją na jakiś papier czy folię i wybierzesz cebulki. Będą tam i duże i małe. Musisz posortować. Te duże i średnie będziesz mogła bardzo poźną jesienią znów posadzić do doniczki.   Te malutkie możesz potraktować jak nasiona i po dwóch miesiącach spoczynku wsadzić do doniczki i hodować normalnie(będą same liście). Cebulki zwiększą swoją objetość  i wiosną może będą w stanie zakwitnąć.  A jak masz ogród to jesienią wszystko powysadzaj do ziemi i niech rosną zgodnie z naturą.
Kasiula
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 15, 2007, 21:30:10 »

dziękuje ci bardzo serdecznie Smile mam nadzieję że będą dalej pięknie kwitnąć i pachnieć bo poprostu je uwielbiam Smile
Zoe
Gość
« Odpowiedz #3 : Październik 01, 2008, 17:41:56 »

Na odgrzanie wątku link do artykułu o zasadach uprawy różnych szafirków.

http://encyklopedia.multiflora.pl/roslina/202
Aga83
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #4 : Październik 02, 2008, 14:59:26 »

Witam serdecznie
Wsadzilam około dw tygodnie ok 100 zakupionych cebulek szafirkow i martwie sie co teraz z nimi będzie ponieważ prawie wszystkie zakiełkowały a niektóre to już spore listki mają. Nie mam pojęcia jaka jest tego przyczyna,  po zakupie (w lipcu) trzymałam je w przewiewnym, suchym miejscu  o temperaturze podobnej jaka panuje na dworze.Czy jest jakaś szansa, ze cebulki zakwitną na wiosnę  i czy wogóle one przeżyją, czy przemarznięcie jest nieuniknione:(
Bardzo proszę o jakieś rady

Agata
agsen
Nowicjusz
*

woj. śląskie, strefa 6b

« Odpowiedz #5 : Październik 02, 2008, 15:36:43 »

Moje szafirki co roku jesienią wypuszczają liście, chyba jako ochronę na zimę. Wiosną normalnie kwitną Smile

Głupiec się spieszy, człowiek inteligentny czeka, mędrzec idzie do ogrodu.
Rabindranath Tagore
Zoe
Gość
« Odpowiedz #6 : Październik 02, 2008, 15:45:56 »

U szafirków zielone liście na jesień to normalne. Nic im nie będzie.
Aga83
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #7 : Październik 02, 2008, 19:26:36 »

Bardzo dziękuje za tak szybkie odpowiedzi i bardzo się cieszę, że nic im nie jest  Smile

Agata
Avocado
Aktywny
**

frezje :O strefa 6a

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 11, 2009, 14:05:15 »

Czy szafirki mogę hodować od jesieni na oknie?

<<Niechaj ziemia wyda rośliny zielone: trawy dające nasiona, drzewa owocowe rodzące na ziemi według swego gatunku owoce w których są nasiona>> I stało się tak. Ziemia wydała rośliny zielone: [...]. A Bóg widział, że były dobre.
luki1993pies
Aktywny
**

http://www.floraforum.pl/index.php/topic,12083.new

« Odpowiedz #9 : Maj 12, 2009, 19:52:09 »

Nie mam pojęcia ale myśle że szafirek tak jak i pozostałe roslinki cebulkowe można chodować w doniczce;];] A ja nie wiem co się stało z moimi szafirkami było ich w tamtym roku wiele na moim ogródku a w tym roku jest tylko jeden:(

Wszystko co zielone i się rusza jest piękne;];]
Moje kwiatuchy:
http://www.floraforum.pl/index.php/topic,12083.new.html#new
Moje ogrodowe kwiaty Very Happy
http://www.floraforum.pl/index.php/topic,12549.new.html#new
Zapraszam i pozdrawiam Łukasz
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: