Kasiula
Nowicjusz
|
 |
« : Marzec 15, 2007, 16:12:54 » |
|
Założyłam ten temat bo nie mam pojęcia gdzie na tym forum można opisać swój problem z kwiatami. a konkretnie chodzi właśńie o szafirki dostałam dwa tygodnie temu od chłopaka piekne szafirki w doniczce z cebulkami. i tu pojawia się problem. co dalej gdy przekwitna jak czesto podlewać czy wycinac przekwitniete kwiaty i co dalej z cebulkami??? błagam pomóżcie!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 15, 2007, 17:16:54 » |
|
Kasiulko jak przekwitną to musisz dalej podlewać, zasilać. Do czasu dopóki liście nie zeschną gdzieś w 3/4 wówczas zaczniesz ograniczać podlewanie. Tak by przestać podlewać gdy liście będą zielonkawe tuż przy cebulce. POtem kiedy ziemia całkowicie przeschnie wysypiesz ją na jakiś papier czy folię i wybierzesz cebulki. Będą tam i duże i małe. Musisz posortować. Te duże i średnie będziesz mogła bardzo poźną jesienią znów posadzić do doniczki. Te malutkie możesz potraktować jak nasiona i po dwóch miesiącach spoczynku wsadzić do doniczki i hodować normalnie(będą same liście). Cebulki zwiększą swoją objetość i wiosną może będą w stanie zakwitnąć. A jak masz ogród to jesienią wszystko powysadzaj do ziemi i niech rosną zgodnie z naturą.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kasiula
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 15, 2007, 21:30:10 » |
|
dziękuje ci bardzo serdecznie  mam nadzieję że będą dalej pięknie kwitnąć i pachnieć bo poprostu je uwielbiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga83
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Październik 02, 2008, 14:59:26 » |
|
Witam serdecznie Wsadzilam około dw tygodnie ok 100 zakupionych cebulek szafirkow i martwie sie co teraz z nimi będzie ponieważ prawie wszystkie zakiełkowały a niektóre to już spore listki mają. Nie mam pojęcia jaka jest tego przyczyna, po zakupie (w lipcu) trzymałam je w przewiewnym, suchym miejscu o temperaturze podobnej jaka panuje na dworze.Czy jest jakaś szansa, ze cebulki zakwitną na wiosnę i czy wogóle one przeżyją, czy przemarznięcie jest nieuniknione:( Bardzo proszę o jakieś rady
|
|
|
|
|
|
Agata
|
|
|
agsen
Nowicjusz
woj. śląskie, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #5 : Październik 02, 2008, 15:36:43 » |
|
Moje szafirki co roku jesienią wypuszczają liście, chyba jako ochronę na zimę. Wiosną normalnie kwitną 
|
|
|
|
|
|
Głupiec się spieszy, człowiek inteligentny czeka, mędrzec idzie do ogrodu. Rabindranath Tagore
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : Październik 02, 2008, 15:45:56 » |
|
U szafirków zielone liście na jesień to normalne. Nic im nie będzie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga83
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Październik 02, 2008, 19:26:36 » |
|
Bardzo dziękuje za tak szybkie odpowiedzi i bardzo się cieszę, że nic im nie jest
|
|
|
|
|
|
Agata
|
|
|
Avocado
Aktywny

frezje :O strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 11, 2009, 14:05:15 » |
|
Czy szafirki mogę hodować od jesieni na oknie?
|
|
|
|
|
|
<<Niechaj ziemia wyda rośliny zielone: trawy dające nasiona, drzewa owocowe rodzące na ziemi według swego gatunku owoce w których są nasiona>> I stało się tak. Ziemia wydała rośliny zielone: [...]. A Bóg widział, że były dobre.
|
|
|
luki1993pies
Aktywny

http://www.floraforum.pl/index.php/topic,12083.new
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 12, 2009, 19:52:09 » |
|
Nie mam pojęcia ale myśle że szafirek tak jak i pozostałe roslinki cebulkowe można chodować w doniczce;];] A ja nie wiem co się stało z moimi szafirkami było ich w tamtym roku wiele na moim ogródku a w tym roku jest tylko jeden:(
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|