zorka
Nowicjusz
|
 |
« : Marzec 11, 2006, 09:05:56 » |
|
Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak i kiedy rozmnaża się clematisa  Będę bardzo wdzięczna za radę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
melisanna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 11, 2006, 12:14:19 » |
|
...przykop wiosną jeden z pędów już rozrośniętego powojnika i pamiętaj o podlewaniu.Zakorzeni się i następną wiosną, można go delikatnie wykopać i przesadzić.
|
|
|
|
|
|
MESA
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 11, 2006, 20:18:26 » |
|
Tylko wierzchołkowa część przykopywanego pędu musi wystawać nad powierzchnię ziemi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 06, 2006, 09:14:40 » |
|
Wojtku ale tu chyba chodzi o powojnika a nie meczennice, a na stronie ktora podales sa meczennice. Pozdrawiam Iwona
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Anonymous
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 06, 2006, 11:23:11 » |
|
ja przepraszam ale nie znam polskich nazw  . wiem ze clematis to inna roslina niz passiflora (passionflower)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 06, 2006, 12:11:12 » |
|
Ja też się w tym gubie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MAGDA
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 06, 2006, 13:07:58 » |
|
a można go chodoać na balkonie/?? BEdzie rosl jak dostanie dużą doniczke??Ostatnio widzialam piękne rozsadyale... poza balkonem nie mam szans ..??
|
|
|
|
|
|
Magda----a naprawde Bernadeta{strasznie}
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 06, 2006, 14:12:47 » |
|
Ja mam dwa clemantisy posadzone na balkonie w duzej drewnianej skrzyni, zima tez tam stoja tylko sa obsypane kora a skrzynia oblozona styropianem, ladnie przezimowaly, zaczynaja juz puszczac pedy. Pozdrawiam Iwona
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 06, 2006, 14:35:36 » |
|
Kiiedy kwitną twoje powojniki? Wiosną czy latem?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 06, 2006, 14:39:20 » |
|
Jeden jakos pozna wiosna, drugi poznym latem.(gdzies podzialam znacznik z ich nazwami, ale poszukam to napisze jakie mam) Pozdrawiam Iwona
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 06, 2006, 14:59:36 » |
|
Wiesz, że te kwitnące późno mają kwiaty na latoroślach i go przytniesz niebawem?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 06, 2006, 15:03:13 » |
|
W tym momecie byly juz przyciete, powyzej najmocniejszych oczek, sa to dosc mlode okazy wiec zawsze wiosna je przycinam, zalezy mi na ty by sie jak najbardziej rozrosly. Pozdrawiam Iwona
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 06, 2006, 15:05:47 » |
|
Z tym wiosennym trzeba było poczekać i przyciąć po kwitnieniu. Efekt taki sam /pnącze się zagęści / a na dodatek masz kwiaty wiosną.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 06, 2006, 15:07:51 » |
|
No i maja swoja historie, poniewaz mieszkam na parteze mialam mozliwosc posadzic je przy balkonie by sie po nim piely, niestety tutejsza mlodziez wszystko zniszczy, troszke sie naprzechodzily, byly w okropnym stanie jak je przenosilam na balkon, jednego niestety juz nie odratowalam, z tego co kojarze to byl bialy Clemantis Jana Pawła II, te co mi zostaly to jeden jest rozowy drobny, drugi fioletowy o duzych kwiatach. Pozdrawiam Iwona
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #15 : Kwiecień 06, 2006, 15:10:20 » |
|
Z tym przycinaniem to bylo tak, jak kupowalam te clemantisy to one mialy broszurki z postepowaniem odnosnie uprawy, i to w nich bylo napisane ze wymagaja ciecia na wiosne, o ile dobrze kojarze to bylo tam zaznaczone ze kwitna tylko na mlodych pedach i dlatego nalezy je przycinac. Pozdrawiam Iwona
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #16 : Kwiecień 06, 2006, 15:12:29 » |
|
Kwiatom po przejściach, rzeczywiście najlepiej przyciąć pędy i dać szansę na regenerację.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #17 : Kwiecień 06, 2006, 15:19:55 » |
|
Jeden clemantis to Ping Flamingo, a nazwy drugiego jeszcze nie znalazlam, musze poszukac zeszytu z takimi zapiskami to moze znajde jeszcze opis pielegnacji. Pozdrawiam Iwona
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #18 : Kwiecień 06, 2006, 15:24:50 » |
|
To ty masz taki kapownik? Jak ja ci zazdroszczę systematyczności. Ja wszystko do tej pory zwalałam na pamięć, która była raczej niezawodna. Ale coraz z tym gorzej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #19 : Kwiecień 06, 2006, 15:31:01 » |
|
Mam taki zeszyt, w ktorym zapisuje wiadomosci na temat kupionych roslin i mam w nim liste zamowionych oraz tych ktore w przyszlosci chcialabym kupic. Bardzo mi sie przydaje w takich momentach jak ten, bo nazwy czasami wypadaja z glowy, no i w razie straty jakiejs roslinki wiem jak sie dokladnie nazywala i wtedy jej szukam po sklepach lub internecie. Ostatnio kupilam glorioze rotschildiana bo bardzo mi sie podoba a jeszcze niedawno w sprzedazy byly tylko nasionka a ja czekalam na bulwki i wreszcie udalo mi sie je kupic, no i dracunculusa vulgaris tez.Ten notes powstal w wiekszosci ze wzgledu na storczyki, jak na zagranicznych stronach znalazlam jakiegos fajnego to zapisywalam bo w sklepach internetowych czesto nie ma zdjec, a tak wystarczy mi tylko nazwa.
Pozdrawiam Iwona
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #20 : Kwiecień 06, 2006, 15:34:09 » |
|
Jak skopiuje to nie będziesz występować o prawa autorskie? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #21 : Kwiecień 06, 2006, 15:37:33 » |
|
Zapomniałam zapytać. Czytasz Mój piękny ogród. Ostatnio zaczęłam porządkować swoje zasobi i z ciekawością przeczytałam o storczykach gruntowych. Zawsze wydawało mi się to dość trudne "ale zaczynam teraz koło tematu chodzić"
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #22 : Kwiecień 06, 2006, 15:48:48 » |
|
Niestety nie posiadam ogrodu wiec nie kupuje gazet z tym dzialem zwiazanych, ogrodowe storczyki nie sa trudne w uprawie o ile zapewni sie im odpowiednie stanowisko i ziemie, w wiekszosci musi byc wrzosowa, bo one pochodza z wrzosowisk.Jakby co to dam ci puzniej linka do strony o storczykach gruntowych, to dowiesz sie czegos wiecej Pozdrawiam Iwona
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MAGDA
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #23 : Kwiecień 06, 2006, 16:31:07 » |
|
Jutro ide po rozsadyPA
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Anonymous
Gość
|
 |
« Odpowiedz #24 : Kwiecień 06, 2006, 17:01:32 » |
|
.... udalo mi sie je kupic, no i dracunculusa vulgaris tez... Pozdrawiam Iwona coraz bardziej lubie ciebie Iwona, jestes pierwsza osoba na tym forum, ktora przyznala sie do posiadania "prawdziwego" aroida Dracunculus vulgaris a po drugie to dziewczynki pozmozcie mi naprawde nauczyc sie jakie sa polskie odpowiedniki dla cematis i passiflora
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #25 : Kwiecień 06, 2006, 17:13:26 » |
|
Clemantis to powojnik a pasiflora to męczennica inaczej marakuja
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MAGDA
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #26 : Kwiecień 06, 2006, 17:15:20 » |
|
passiflora to dosłownie -męczennica panska-tak wyczytałam w mojej niezawodnej ksiedze pozdrowionka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #27 : Kwiecień 23, 2006, 10:59:08 » |
|
A tu zdjecie mojego clemantisa po przycieciu, bardzo ladnie sie odbija i juz ma paki wiec niedlugo zakwitnie, to jest chyba ten rozowy kwitnacy na wiosne, no i odmiana biala Jan Pawel II tez przezyla, musze ja wykopac spod balkonu i przenies na balkon. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #28 : Kwiecień 23, 2006, 12:50:22 » |
|
Cieszę się, że im się udało przetrwać. Przez parę tygodni kolorowy balkon.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
greta66
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #29 : Maj 01, 2006, 17:12:37 » |
|
olbrzymi , cudnej urody , fioletowy,żadna zima nie dała mu rady . Oprócz azofoski wiosną i latem trochę florovitu nic nie robię z nim . Wisi na płocie z siatki , która się pod nim ugina. :D :D
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|