Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 13:18:13
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: « 1 2 3 4 5 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Jakie macie kwiaty w domu ?  (Przeczytany 21605 razy)
Zoe
Gość
« Odpowiedz #90 : Maj 25, 2006, 15:15:12 »

Nic, trzymaj podłoże lekko wilgotne i to wszystko. Cebula była przesuszona. Normalnie powinnaś ją kupić w styczniu, lutym. A ona w takich sobie warunkach leżała do maja.
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #91 : Maj 25, 2006, 15:40:27 »

Cytat: "Zoe"
Nic, trzymaj podłoże lekko wilgotne i to wszystko. Cebula była przesuszona. Normalnie powinnaś ją kupić w styczniu, lutym. A ona w takich sobie warunkach leżała do maja.

Potwierdzam. Musi się najpierw "obudzić". Jak przyjdzie pora to zacznie rosnąć.
Mam nadzieję że jej nie zalewasz bo mogła podgnić. Ale na pewno się mylę. Teraz na pewno wypuszcza młode korzenie. Jak się już dobrze ukorzeni to wtedy zaczną rosnąć liście.

Pozdrawiam - Agata
Mirabilis
Aktywny
**

« Odpowiedz #92 : Maj 25, 2006, 15:49:58 »

Ja ją kupiłam pod koniec stycznia i od razu wsadziłam do doniczki. Nic złego się z nią nie dzieje, więc będę cierpliwie czekać.  Dzięki.
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #93 : Maj 30, 2006, 16:54:20 »

To kilka moich roślinek domowych. Niestety nie mogę więcej zamieścić zdjęć ponieważ robione były zwykłym aparatem i nie mam więcej. Jak kupię cyfrowy to będę wklejać nie tylko domowe, ale także zaprezentuje wam dużo  odmian róż.

Pozdrawiam - Agata
Zoe
Gość
« Odpowiedz #94 : Maj 30, 2006, 18:13:08 »

Mamy nadzieję, że będzie to szybko.
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #95 : Maj 30, 2006, 18:45:11 »

Nie wiem. na razie brakuje forsy. chcę przeznaczyć około 800 zł , których z resztą jeszcze nie mam. Wcale się na tych aparatach nie znam. Chcę tylko taki co by robił zdjęcia z bardzo bliska. Na przykład kolczyki.

Pozdrawiam - Agata
kasia
Rezydent

« Odpowiedz #96 : Czerwiec 21, 2006, 16:08:22 »

moj pumila zachowuje sie jak jakies montrum,przycinam a on rosnie jak szalony

Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #97 : Czerwiec 21, 2006, 16:10:52 »

Masz łapkę do roślinek. Wink

Pozdrawiam - Agata
kasia
Rezydent

« Odpowiedz #98 : Czerwiec 21, 2006, 16:16:19 »

nawet dwie chyba Wink

Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #99 : Czerwiec 21, 2006, 16:18:55 »

No . Słuszna uwaga. Very Happy

Pozdrawiam - Agata
asjabc
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #100 : Lipiec 06, 2006, 13:32:47 »

Hej hej,

dorzucam kilka moich domowych kwiatów. Niedawno przeprowadziliśmy się do nowego mieszkania, ze starego zabrałam tylko duże roslinki, a moja szeflera nie wytrzymała trudów przeprowadzki i choduję nową z czubka starej.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7a9ae5d2d0428b83.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6b02e83afc0c99ef.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8df39b5c8cd2b549.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/54f5ab8670d6c1bc.html

Pozdrawiam wszystkich uśmiechniętych ludzi Smile
asjabc
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #101 : Lipiec 06, 2006, 19:39:24 »

Dzięki zebrzyca:)
 fikusy mają juz po kilka lat, stare, ale pięknie rosną dalej. Aglomena też juz zadomowiła się kilka lat temu.
Strasznie bałam się, jak moje ulubione roślnki zniosą przeprowadzkę i całkiem inne światło, ale poradziły sobie, przystosowały sie i chyba nawet teraz im lepiej tu niż na starych śmieciach:)

Pisałam o szeflerze, a zapomnialam zalinkować jej zdjęcia, oooops, gapa ze mnie.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/473bd709eb092d1b.html

Przeprowadziliśmy się w marcu i niemal od razu padła, ta jest jej córką hodowaną od tego czasu. Jak już podrosnie będę musiała dokupić jeszcze ze dwie małe, żeby stworzyć sobie miłą kompozycję w doniczce:)

Pozdrawiam wszystkich uśmiechniętych ludzi Smile
Zoe
Gość
« Odpowiedz #102 : Lipiec 07, 2006, 19:58:38 »

No to mamy jeszcze jedną pozytywnie roślinnie zakręconą.
aechmea
Aktywny
**

« Odpowiedz #103 : Sierpień 21, 2006, 21:16:30 »

Cytat: "Gagatek"
Tak kwiatostan krasnokwiatu składa się z dziesiątek kwiatków ułożonych w kulę. Moja babcia nic nie obcina tylko samo zamiera. Łatwo doczekać się nasion. Są duże i okrągłe.

Od wiosny mam dwie małe roslinki. Gdy je kupiłam miały po jednym liściu. Teraz mają po następne dwa. Kupiłam tez cebule "dorosłą". Wszystkie były w jednej wiekszej doniczce na południowym parapecie na balkonie. Cebuli chyba było za gorąco w te upały, poniewaz lekko ruszyła dopiero teraz... Mam nadzieję, że doczekam się kiedys pieknego czerwonego kwiatka.

Ania z Poznania
Gagatek
Aktywny
**

« Odpowiedz #104 : Sierpień 21, 2006, 21:27:07 »

Doczekasz się kwiatów. One szybko rosną, a kwiaty są niesamowite.
Jak byłam mała to lubiłam wkładać nasiona do doniczek a potem przesadzałam małe roślinki do innych.

Pozdrawiam - Agata
Amonet
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #105 : Sierpień 28, 2006, 14:02:17 »

Witam!
Ja posiadam : Corpegie , 5 marant, 2 zygokatusa, szparagusa, grubosza, gloksynie, 3 Euphorbie , 2 sansewierie , 2 scidnapsusy, zrosliche , 2 figusy(b.duze), 5 opuncji, 5 innch katusów, kroton, 3 fuksje, 2 datury, pokrzywka(koleus),  4 zielistki, pelargonie wielkokwiatowa i p. angielska , 6 zwyklych pelargoni, kliwie, bluszcz i to koniec  Very Happy  Niezbyt wielkia ta moja kolekcja Sad  ale zawsze jest. Wink

Pozdrawiam
Bella
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #106 : Wrzesień 05, 2006, 20:22:37 »

Cytat: "kluseczka"
Storczyka na razie jeszcze nie mam...chyba nie jest zbyt prosty w hodowli.... Ale storczyki są przepiękne i pewnie kiedyś się pokuszę o jakiś egzemplarz Very Happy

Ja storczykow sentymentem nie darze ale nie sa trudne w hodowli, przynajmnie phalenopsis:) kupujesz i podlewasz odzywka do storczykow. U mnie ta metoda dziala na nie niesmiertelnie Smile Ale u mnie jeszcze nic nie uschlo (chyba ze zostawilam pod opieka mamy) Niestety to nie umiejetnosc tylko dar. Dziedziczny. Cioteczka ukorzenila róże którą dostała z okazji dnia babci chyba.. rośnie w ogrodzie teraz Laughing
Bella
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #107 : Wrzesień 05, 2006, 20:41:31 »

hmm mam Cissus rhombifolia, Yuka elephantipes, Chamaedorea elegans, Epipremnum pinnatum, Schefflera Syngonium, Hedera helix, Calathea, Nephrolepsis, Peperomia, Anthurium, Dracena marginata, Monstera deliciosa, Philodendron erubescens,  Begonia (6gatunków) Vriesea splendens, Azalia, Synningia, Paphiopedilum, Cyclamen persicum, Ficus benjamini, Saintpaulia, Streptocarpus (MOJ ULUBIONY) , Phalenopsis 4 sztuki, Zygocactus, Ketmia, nolina, poza tym prawie 2 metrowe awokado i okolo 30 gatunkow kaktusow których naw kompletnie nie znam. do tego dzbanecznik, kilka doniczek z papryczkami chili, herbate chinska i drzewo cynamonowe. no i cykas
.. to prawie wszytko Cool
elvirczak
Aktywny
**

« Odpowiedz #108 : Wrzesień 05, 2006, 21:38:37 »

Bella imponujaca kolekcja  Shocked  Zamiesc koniecznie zdjecia ejsli masz mozliwosc Smile
Niezla rozbieznosc: od kaktusow po tropikalne  Smile
Bella
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #109 : Wrzesień 05, 2006, 23:33:58 »

aparat popsuty Sad ale jak tylko go naprawia to na pewno zamieszcze:)
aechmea
Aktywny
**

« Odpowiedz #110 : Wrzesień 27, 2006, 18:28:29 »

doczekałam sie krasnokwiatu

juz nawet przekwitł

Ania z Poznania
samira
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #111 : Wrzesień 28, 2006, 13:53:11 »

Szkoda, ż eprzekwitł, cudnie wyglądał.
Zoe
Gość
« Odpowiedz #112 : Wrzesień 28, 2006, 16:41:58 »

Nic dziwnego przecież to krasnokwiat  czyli krasny kwiat , co da się przetłumaczyć jako piękny kwiat.
aechmea
Aktywny
**

« Odpowiedz #113 : Wrzesień 28, 2006, 16:43:01 »

ale fotki mam Smile

Ania z Poznania
saly
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #114 : Czerwiec 03, 2007, 13:43:18 »

to i ja się pochwalę:
fikus beniaminek, hiperastrum x3 , peperomia, scindapsus( gadzina ma już 4 metry:P), zielistka, zamioculcas, zamia( oj , rożni się w uprawie od zamioculcasa), bananek karłowaty- mój ukochany ostatnio cierpiący, skrzydłokwiat, sadzonki daktylowca, chamedorę, i stroczyka , którego dostałam w prezencie, ale nie mam pojęcia coż to jest i pewnie dlatego powoli umiera. Niestety już przekwitł( nie wiem czy dobrze zrobiłam, ale więdnący pęd z kwiatami obcięłam). Kiedy kwitł jego pęd z kwiatami najbardziej przypominał mi kształtem hiacynta, był w kolorze białym . Ktoś ma pomysł co to może być?
Monika:)
Aktywny
**

« Odpowiedz #115 : Czerwiec 03, 2007, 15:18:48 »

Cytat: "saly"
Kiedy kwitł jego pęd z kwiatami najbardziej przypominał mi kształtem hiacynta, był w kolorze białym . Ktoś ma pomysł co to może być?

przejrzyj dział ze storczykami - moze ktoś miał podobnego - i dowiesz sie co masz Smile tam naprawdę jest duuuuuuuuużo zdęć Smile
kasia
Rezydent

« Odpowiedz #116 : Czerwiec 03, 2007, 18:09:17 »

Cytat: "saly"
to i ja się pochwalę:
fikus beniaminek, hiperastrum x3 , peperomia, scindapsus( gadzina ma już 4 metry:P), zielistka, zamioculcas, zamia( oj , rożni się w uprawie od zamioculcasa), bananek karłowaty- mój ukochany ostatnio cierpiący, skrzydłokwiat, sadzonki daktylowca, chamedorę, i stroczyka , którego dostałam w prezencie, ale nie mam pojęcia coż to jest i pewnie dlatego powoli umiera. Niestety już przekwitł( nie wiem czy dobrze zrobiłam, ale więdnący pęd z kwiatami obcięłam). Kiedy kwitł jego pęd z kwiatami najbardziej przypominał mi kształtem hiacynta, był w kolorze białym . Ktoś ma pomysł co to może być?

czy to ludisia?ma liscie bordowe z paseczkami?

moniq
Gaduła

« Odpowiedz #117 : Czerwiec 03, 2007, 18:14:32 »

saly pokazuje tego kwiatka w storczykach
o tu http://www.floraforum.net/topics27/co-to-za-storczyk-vt2504.htm
saly
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #118 : Czerwiec 03, 2007, 18:24:49 »

nie, nie ma bordowych liści, ma liście....zupełnie zwykłe jak dla storczyka, lub storczyko podobnych . Jak słusznie zauważa moniq zaalarmowałam fochowców od storczyków. Powiem Wam szczerze że przejrzałam sporo już książek i tego dziwoląga nie widziałam . A tymczasem listki już powoli zayczanają przysychać , bo moja hodowla na razie przypomina fazę eksperymentalną, metoda prób i błedów. Jak pokazuje jego stan na razie są to błedy Crying or Very sad
Lila2006
Rezydent

Kujawsko-pomorskie strefa 6b

« Odpowiedz #119 : Czerwiec 03, 2007, 18:28:49 »

Saly, a może wrzucić fotkę na jakieś forum storczykowe ?
Jeśli to storczyk to chyba z tych botanicznych i nie tak pospolitych, może tam pomogą.

Pozdrawiam Lidka
Strony: « 1 2 3 4 5 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: