zorka
Nowicjusz
|
 |
« : Marzec 11, 2006, 08:44:48 » |
|
Ja mam ceropegie, ,azalie, hoje, scindapusa, szeflerę, fikusa beniamina, róże chinską , bluszcze 2 odmiany, paprotkę, cisus rombolistny " Ellen Danica", dracene " marginata" , figowiec pnący "pumila", filodendron pnący, skrzydłokwiat, storczyk cymbidium . A jakie wy macie kwiaty ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Anonymous
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 11, 2006, 17:03:10 » |
|
fajnie. ja mam: 2x philodendron sp (czyli nie wiadomo jaki), Uncarina grandidieri, 2 wiszace koszyki roznych anthurium oraz to  Jest to plumeria o nazwie Dainty pink. kwiat jest srednicy okolo 10cm. plumerie kwitna w zasadzie jak "grona" to jest niestety ostani z kwiatkow reszte roslin mam w szklarni u znajomego, w domu nie mam warunkow na trzymanie badyli a zaczne wszystko przenosic w momencie gdy temperatury na zewnatrz beda takie, ze wszystko nawet rosliny tropikalne bede trzymal w ogrodzie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zorka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 11, 2006, 17:31:25 » |
|
A to mój ostatni nabytek storczyk cymbidium 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Anonymous
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 11, 2006, 17:47:59 » |
|
"ladne kwiatki" - to jest monster, przyzwyczajony jestem, ze to najwyzej srednia roslina a toto jest rzeczywiscie duze
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 11, 2006, 20:13:48 » |
|
Mnie też się podoba. Ja nie mam warunków na trzymanie kwiatów w domu /mieszkam tylko przez zimę/ i dlatego mam tylko dwa rodzje paprotek jakiegoś kaktusa wyglądem przypominający Epifilum tylko on jest kolczasty /179 razy mi mówiono jak on się nazywa i dalej nie pamiętam, pewnie dlatego obraził się i nie kwitnie/, i Peperomię sp. Ale zapytaj się ile gatunków siewek mam na swych parapetach. Wszystkie wylądują na działce w odpowiednim czasie, łącznie ze mną. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Anonymous
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 11, 2006, 21:08:41 » |
|
No to ja się też pochwalę moim "dobytkiem" osiem odmian paproci (jakie to nie wiem), skrzydłokwiaty, cissusy: rombolistny, Ellen Danica i australijski, mała szeflera, zamiokulkas, mała jukka, scindapsus, begonia, anturium, calatea (nie wiem jaka), hoja - zabiera się właśnie po raz pierwszy za kwitnienie  , fikus elastica, fikus lyrata (mały), aspidistra, aglaonema, zielistka, syngonium (dwie odmiany), monstera, dwa filodendrony pnące (?), dwie odmiany sansewerii, pachypodium lamerei, nolina, około dwudziestu hybryd hipeastrum, kilka szlumberger (jeszcze małych), kilka hybryd epifyllum, stapelia makrocarpa, kilka małych aloesów min. variegata, ferox, aristata, jakaś hybryda kalanchoe i dużo kaktusów. To chyba już cały inwentarz. Przepraszam za brzydkie spolszczenia nazw.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 11, 2006, 21:36:21 » |
|
Ufff. Kolekcja nie ma co. Mam pytanie, czy ta roślina, którą nazwałaś aspidistrą to Apidistra elatior, jeśli oczywiście wiesz, a jeśli nie to wpisz w google łacińską nazwę i kliknij grafikę. Może znasz popularną nazwę. Dopytuję się bo jeśli to ta roślina to znaczyłoby, że można ją jeszcze gdzieś kupić. Aspidistra elatior zwana w moim regionie /dawno to było/ żelaznymi liśćmi była prawie w każdym domu. Później na długie lata zniknęła. Może znów wraca do łask. A nazwa żelazne liście przyjęła się dlatego, że tą roślinę trudno zniszczyć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Anonymous
Gość
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 11, 2006, 22:25:56 » |
|
Tak, to Aspidistra elatior. Przytachałam ją z drugiego końa Polski od teściowej. Gdzieś w sieci widziałam ją w sprzedaży, czasem są u nas kiermasze kwiatowe i takie zapomniane rośliny się pojawiają. Spóbuj kupić w kwiaciarni zielistkę  . Trzymają to co modne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 12, 2006, 08:05:13 » |
|
Do zielistki czyli Chlorophytum comosum nie mam sentymentu podobnie jak do trzykrotki /Tradescantia. sp./. One też mnie nie lubią. Nie potrafiłam utrzymać w dobrej kondycji żadnej z nich. A łatwiejszych do uprawy to chyba nie ma. Bywało tak, że znajomi zabierali ode mnie trzykrotki, a ja od nich to co im się nie udawało. Kwiatkom zawsze to wychodziło na korzyść. Pewnie dlatego, że temu co trudniejsze poświęcałam więcej energii i kwiatek odpłacał swoją urodą.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
matixus
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 21, 2006, 18:13:28 » |
|
A więc ... Ja zajmuję się głównie kaktusami i sukulentami chociaż inne rośliny też lubię kolekcja kaktusów :  Mam też pare sukulentów : Pachypodium lamerei , Aloe ferox i Aloe variegata oraz crassule (drzeka szczęścia ) podobają mi sie Aroidy , jednak nie mam jeszcze żadnego (może z braku miejsca ).
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 22, 2006, 15:26:04 » |
|
Witam Ja też się pochwalę Mam 3 hoje każda inna odmiana, zamię, kilka rodzajów hipeastrum, cykasa, Storczyki: 8phalaenopsisy, 3 dendrobia,9 cymbidiów. 2 vandy, cycnodesa, 2 zygopetala, propetalum, catleje, 10 gloksini, strelicje, cliwię, cyclameny,mniej więcej to wszystko. Pozdrawiam Iwona
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 22, 2006, 16:43:46 » |
|
Gratulacje!!!! Taka kolekcja ! Pozazdrościć mieszkania w którym to wszystko znalazło swoje miejsce. Ja jestem na etapie szukania większego stąd ta refleksja. Ale do rzeczy, mając taką kolekcję zgromadziłaś wiele doświadczeń. Mam nadzieję, że się nimi podzielisz z resztą forumowiczów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Anonymous
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 22, 2006, 16:44:02 » |
|
Piękna kolekcja. Chętnie zobaczyłabym zdjęcia Twoich storczyków i hoi w trakcie kwitnienia. To musi być piękny widok.. Witaj na forum.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #14 : Marzec 22, 2006, 17:06:58 » |
|
A tu jest zdjęcie jednej z moich hoi (jej kwiatu) druga i trzecia nie kwitły w zeszłym roku, jedna z racji przycięcia dość mocno wszystkich pędów, a trzecia jest jeszcze za mała. A tu zdjęcia niektórych moich cymbidiów  ..  ..  ..  Pozdrawiam Iwona
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #15 : Marzec 22, 2006, 17:12:36 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zorka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #16 : Marzec 23, 2006, 21:42:48 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #17 : Marzec 23, 2006, 22:07:53 » |
|
Cieszę się że się spodobają, no cóż każdy z nas ma swoje ulubione roślinki, Ty zapewne też i napewno są bardzo ładne i oryginalne, pewnie jest na czym oko zawiesić. Pozdrawiam Iwona
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #18 : Marzec 24, 2006, 09:04:28 » |
|
to ja mam takie pytanko, widze ze pasjonujesz sie cymbindium, jak zle napisalam przepraszam, ale mam zamiar go zakupic ale jednoczesnie sie boje ze nie podołam, czy to wymagajacy storczyk?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #19 : Marzec 24, 2006, 09:20:41 » |
|
Kasiu jak dla mnie to cymbidium nie jest wymagające. w czasie wzrostu potrzebuje słońca, ale nie palącego, podlewania po przeschnięciu podłoża, i częstego nawożenia, kwitnie z dojrzałych pseudobulw, by go pobudzić do kwitnienia zostawia się go na dworzu do końca pazdziernika (chodzi tu o to by była duża różnica temperatur między dniem a nocą co w tym okresie nie stanowi problemu), zaczyna kwitnąć już po paru miesiącach, po kwitnieniu daje się mu miesiąc odpoczynku, w kwietniu wystawia się go na balkon, wtedy może znowu ponownie zakwitnąć latem. Czyli od kwietnia do pazdziernika stoi na balkonie (lub do pierwszych przymrozków), nie wymaga zraszania, przy podlewaniu trzeba pamiętać by nie zalać młodych przyrostów bo są bardzo wrażliwe na gnicie, więc podlewa się go przez zanurzanie doniczki w naczyniu z wodą, nie wolno zostawiaś wody na podstawce, zazwyczaj moje podlewam w wannie a po pozbyciu się nadmiaru wody odstawiam na miejsce. Pozdrawiam Iwona
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #20 : Marzec 24, 2006, 09:50:43 » |
|
podłoze jak do innych storczykow czyli kora,mech?czy mniej przepuszczalne? ta roznica temperatur zawsze dziala,w przypadku moich kaktusow niezmniennie, zawsze kwotna, wszystkie bez wyjatku,a ten storczyk urzekł mnie niesamowicie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #21 : Marzec 24, 2006, 09:57:37 » |
|
a ja mam:hibiskusa czerwonego pełnego,(tylko ten sie został-miałam 19 odmian, rozne kolory ale nie przezyły przeprowadzki a było to w zimie...) dracena,zamiokulcas,kliwia,fiołki afrykanskie, cibora,phoenix,asparagus, hoje,abutilion,dizycoteca,juka,kawa arabska,gardenia, hipeastrum kilka kolorow, skrzydłokwiat miniaturka i olbrzymi,sansewiera,cissus,szczawik, ficus pumila,grubosz,maranta,
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #22 : Marzec 24, 2006, 18:08:31 » |
|
Kasiu podłoże może być jak do innych storczyków. A może zdjęcia masz swoich kwiatuszków Pozdrawiam Iwona
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #23 : Marzec 25, 2006, 16:18:06 » |
|
zdjecia mam,postaram sie wkrotce dodac linki,doszedł dzis cymbindium  i paprotka,ta w prezencie mam nadzieje ze sie dobrze bedzie chowac
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #24 : Marzec 25, 2006, 18:31:44 » |
|
Bardzo się cieszę i czekam na zdjęcia. Pozdrawiam Iwona
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #25 : Marzec 25, 2006, 19:15:42 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #26 : Marzec 25, 2006, 19:33:21 » |
|
i jeszcze jeden  [/img]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|
 |
« Odpowiedz #27 : Marzec 25, 2006, 22:01:25 » |
|
Kasiu roślinki są przepiękne i naprawdę zadbane, widać że masz serce do kwiatów, szczególnie podoba mi się to kwitnące w tym momęcie cymbidium, szczególnie kolorystyka kwiatów, no i ta hoja której nie mam z pofalowanymi liśćmi, miałam okazję ją kupić w Monachium ale kupiłam H. bellę czego nie żałuję , lecz żałuję że nie kupiłam obu. Wszystkie roślinki są piękne, naprawdę są tak zadbane że miło ogląda się zdjęccia, z zapartym tchem.No i zwierzak też raczej nie narzeka na opiekę, coś mi się zdaje że ma lepiej jak w 6 gwiazdkowym hotelu Pozdrawiam i czekam na więcej zdjęć  . Iwona
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petra
|