ola177
Nowicjusz
|
 |
« : Marzec 13, 2007, 11:38:45 » |
|
Posiałam eukaliptusa, ładnie wykiełkował... Ale kompletnie nie mam pojęcia jak się nim zajmować? Pomo żecie? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
arek
Aktywny

lato, plaża, słońce, zapomnienie... lalalala
|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 19, 2009, 17:58:36 » |
|
Ktoś uprawia? jakieś osiągnięcia? Ja kupuje co wiosna od jakiś 4 -6 lat i nie przeżywa mi roku..... 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam arek ...la la la la la laaaaaa back to black.... 
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 19, 2009, 18:05:52 » |
|
Kiedyś miałam - przeżył nawet więcej niż rok ale gdzieś wyczytałam że można mu ściąć czubek by się rozkrzewił (a rośnie niesamowicie szybko) i niestety po tym ścięciu jednak nie przeżył tylko zaraz się zasuszył  A ponieważ rośnie jak na mój gust za szybko już go więcej nie kupowałam - ale teraz... no nie wiem czy przez Ciebie nie wrócę do niego (jak to dobrze że można na kogoś zrzucać  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 19, 2009, 18:24:27 » |
|
Ale fajny - gdzie się to to kupuje? 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
Kaś
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 19, 2009, 22:18:12 » |
|
Można z nasion wysiać. Ja mam jednego z nasionka. Wysiałam po Bożym Narodzeniu, teraz ma 5 par listków, a więc jest maleńki. Ciekawe jak długo u mnie wytrzyma.
Czy one wymagają jakichś szczególnych warunków?
|
|
|
|
|
|
Kasia =)
|
|
|
|
|
Kelosak
Aktywny

Wielkopolska -strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 19, 2009, 23:13:21 » |
|
Ten na zdjęciu to eukaliptus właściwy-gunni. Ja miałam kilka lat eukaliptus cytrynowy-podłużne ,pokryte szorstkimi włoskami liście podobne kształtem do oleandra. Miałam ich kilka ,ale ciężko zimowały i został tylko jeden. Pod koniec zimy wypuścił mnóstwo młodych pędów i niestety nagle usechł.Nauczona doświadczeniem poprzednich zim pilnowałam wilgotności,oświetlenia. Nie wiem dlaczego tak się stało.Na pewno nie było żadnych szkodników.Jeszcze stoi w donicy i czekam na cud wiosny i wyniesienia na dwór. A jest duży. Dorósł do 160cm.Widzę jednak ,że proces zasychania posuwa się nawet na gałązkach. Może to jakaś choroba wirusowa i nie widać przyczyny. Listki zasychały w ciągu kilku dni.
|
|
|
|
|
|
Kaśka
|
|
|
arek
Aktywny

lato, plaża, słońce, zapomnienie... lalalala
|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 20, 2009, 09:09:46 » |
|
No mi też zawsze nagle usychały i nie widać na początku wcale że on usycha dopiero po pewnym czasie jak dotykałem roślinę ze to piękny suszek  Kubulinka szukaj po dobrych ogrodniczych - ja kupiłem w Powsinie, w sklepie tym zaraz przy ogrodzie botanicznym Beata a zwalaj na mnie zwalaj  Czyli wniosek taki że nie jestem osamotniony w usychaniu, a roślina im większa tym piękniejsza.... tylko jak ją utrzymać w dobrej formie?
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam arek ...la la la la la laaaaaa back to black.... 
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 21, 2009, 06:49:25 » |
|
A z sadzonek można rozmnażać? 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
Kelosak
Aktywny

Wielkopolska -strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 21, 2009, 08:14:37 » |
|
Nigdy nie udało mi się z sadzonek rozmnożyć. Próbowałam ukorzenić w wodzie,w ziemi,z ukorzeniaczem i bez. Zawsze dość szybko pobrana sadzonka wierzchołkowa usychała. 
|
|
|
|
|
|
Kaśka
|
|
|
kpawel5
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 29, 2009, 09:40:33 » |
|
Prosze pomóżcie mi, mam niby eukaliptusa ale on ani niebieski nie jest i nie jest podobny do waszych fotek, za to wygląda jak sałata a miał być gunni!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kelosak
Aktywny

Wielkopolska -strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 29, 2009, 10:18:07 » |
|
Wrzuć foto , bez tego trudno coś powiedzieć 
|
|
|
|
|
|
Kaśka
|
|
|
lidka
Aktywny

Podkarpacie 6a
|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 29, 2009, 14:46:53 » |
|
Ja mam takiego eukaliptus(wysiany z nasionka) rośnie toto jak chwast,czasem tylko rzuca trochę listkami. 
|
|
|
|
|
|
Nie płacz w liście,nie pisz że los ciebie kopnął, nie ma sytuacji na ziemi bez wyjścia, kiedy Bóg drzwi zamyka-to otwiera okno... ks.Jan Twardowski
|
|
|
|