Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Oferty Agroturystyczne z całej Polski

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 13:09:12
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: czym nawozić różę miniaturową?  (Przeczytany 1604 razy)
basia_sen
Nowicjusz
*

« : Marzec 11, 2007, 16:29:44 »

wiem, że temat róż miniaturowych jest szeroko komentowany na tym forum  Smile szukałam odpowiedzi na swoje pytanie ale jak na razie jej nie znalazłam...Roślinkę dostałam na Dzień Kobiet więc jest ona dla mnie szczególnie ważna i chciałabym się nią dobrze opiekować Smile Wyczytałam, że trzeba nawozić róże raz w tygodniu, ale jako że w ogóle nie znam się na roślinach, nie wiem co powinnam kupić...Proszę o pomoc Smile
Zoe
Gość
« Odpowiedz #1 : Marzec 11, 2007, 16:41:23 »

Basiu jak znam zwyczaje producentów to zacznij od wyciągnięcia rośliny z doniczki. Sprzwdź w ten sposób stan przerośnięcia bryły przez korzenie. Wielce prawdopodobne, że roślina będzie wymagała przesadzenia.

Jeśli nie i ziemia nie jest zbyt mokra w pobliżu dna doniczki , oraz nie znajdziesz kolorowych kuleczek nawozu o przedłużonym działaniu to włóż ją z powrotem. Kup płynny nawóz do roślin kwitnących. I raz w tygodniu 1/4 dawki jaka widnieje na opakowaniu rozpuścisz w wodzie do podlewania.

Jeśli będziesz musiała przesadzić to przez około 6 tygodni nie należy nawozić.
basia_sen
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 11, 2007, 17:19:00 »

Sprawdziłam...Doniczka jest malutka i rzeczywiście korzenie oplatają już bryłę ziemi i i na jej dni znajduje się granulat...Więc teraz pytanie... Smile Jaką potrzebuję doniczkę oraz ziemię by różyczka z powrotem poczuła się jak "w domu" Wiem, że po przesadzeniu nie będę jej przez jakiś czas nawozić (oczywiście dzięki Tobie Zoe:))
Pozdrawiam gorąco
Zoe
Gość
« Odpowiedz #3 : Marzec 11, 2007, 17:35:41 »

Basiu zmierz średnicę doniczki i kup o 2 cm większą. Ziemia zwykła uniwersalna.  Ten granulat to są kamyczki czy coś białego wyglądającego jak kulki styropianu?
basia_sen
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 11, 2007, 17:57:40 »

Dobrze...Zrobię tak...Pytanie czy doniczka ma być plastikowa gliniana a może jeszcze inna? Granulat przypomina kulki styropianu, łatwo się zgniata...
Zoe
Gość
« Odpowiedz #5 : Marzec 11, 2007, 19:31:36 »

Doniczka obojętnie jaka byle miała dziurki i im większe tym lepsze.  ten "styropian" wyrzuć.
basia_sen
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 12, 2007, 10:38:28 »

Dziękuję za radę. Dzisiaj przede mną dzień zakupów ogólnie dla wszystkich moich roślin Smile (mam ich cztery, więc nie za dużo)... Ale piszę też bo przez noc stało się coś okropnego...Największy pąk różyczki niestety usechł, jeszcze tylko jej środkowe płatki są "żywe" Sad Nie wiem czy mam go obciąć, jeśli tak to w jaki sposób? Ech...
Zoe
Gość
« Odpowiedz #7 : Marzec 12, 2007, 11:57:03 »

Przytnij gałązkę tuż na pierwszym liściem licząc od kwiatu.
basia_sen
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #8 : Marzec 12, 2007, 12:20:40 »

Postąpiłam zgodnie z Twoimi zaleceniami Zoe. Dzisiaj różyczkę przesadzam i będę trzymać kciuki by "odżyła". Walczę też z kalanchoe ale to już inna historia Smile Bardzo dziękuję za wszelkie rady...
Pozdrawiam najcieplej jak potrafię...
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: