salatka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #180 : Marzec 02, 2009, 15:14:47 » |
|
Dziewczyny pomóżcie kupiłam na przecenie cymbidium mini oczywiscie zalane "pod sam korek" po wyjęciu z doniczki musze go podsuszyc nie wiem tylko czy te dolne korzenie nie są zgnite mają kolor brązowy  doradzcie czy mam je usunąć 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Filomena79
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #181 : Marzec 03, 2009, 14:50:08 » |
|
Salatka! Na razie poczekaj, aż całe podłoże przeschnie. Wtedy po dotyku zorientujesz się, które korzenie są już martwe, a które żyją. Czasem korzenie przybierają takie kolory, ale na wszelki wypadek sprawdź, czy to nie jakaś zgnilizna. Moim zdaniem korzenie Twojego cymbidium wyglądają całkiem nieźle  Danka! Cymbidium należy do storczyków naziemnych, dlatego podłoże musi być bardziej zwarte niż np. podłoże dla phalaenopsis, ale też przepuszczalne. Taka mieszanka, jak piszesz, powinna być dobra... Ja stosuję drobniejszą korę, keramzyt i substrat torfowy i roślinom to na razie odpowiada 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam ciepło Barbara
|
|
|
salatka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #182 : Marzec 03, 2009, 17:52:39 » |
|
Filomeno dziękuje za odpowiedź. Napisz mi proszę jaki kolor powinen mieć w śrdoku zdrowy korzeń?? bo ucięłam kawałek tego na dole i w środku jest brązowy i nie wiem czy to dobrze  trzymam go na razie bez doniczki żeby mieć pewnosc ze podłoże dobrze wyschnie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Filomena79
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #183 : Marzec 03, 2009, 20:52:29 » |
|
Jeżeli jest on brązowy, to rzeczywiście korzenie zaczęły obumierać. Możesz odciąć dolną, zbrązowiała część korzeni i zasypać węglem drzewnym, poczekać, aż lekko przeschną rany po cięciu po czym wsadzić w podłoże. Ale przez co najmniej tydzień nie podlewaj wówczas rośliny. Po jakimś czasie roślina zacznie się regenerować i rozrastać tym bardziej, że nadchodzi wiosna  Zdrowego korzenia nie oglądałam dokładnie w przekroju  , ale winien być białawy, zależy jeszcze czy mokry, czy suchy  Powodzenia ze swoim cymbidium!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
salatka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #184 : Marzec 03, 2009, 21:18:39 » |
|
Tak też myslałam te na dole są brązowe i je usune bo te wyżej wyglądają normalniej Dzieki za radę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bura4
Aktywny

Podkarpacie, strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #185 : Marzec 03, 2009, 22:14:26 » |
|
A czy compo storczykowe się dla cymbidium nada??
|
|
|
|
|
|
M@rtulin@ pozdrawia 
|
|
|
danka.pl
Aktywny

strefa 6b,śląskie
|
 |
« Odpowiedz #186 : Marzec 04, 2009, 08:39:37 » |
|
A czy compo storczykowe się dla cymbidium nada??
Ja właśnie mam compo storczykowe i trochę torfu i ziemi ogrodowej ale w przewadze to jest grubo ziarniste podłoże z chipsami kokosowymi,keramzyt,kora.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Filomena79
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #187 : Marzec 04, 2009, 10:23:51 » |
|
Te podłoża powinny być dobre dla cymbidium. Przepuszczalne, a jednocześnie nieco zwarte.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bura4
Aktywny

Podkarpacie, strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #188 : Marzec 04, 2009, 22:32:46 » |
|
No to jutro wybieram się na kwiatkową giełdę, zainwestuję te 10 zł w przekwitnięte cymbidium lub dwa  Może się uda 
|
|
|
|
|
|
M@rtulin@ pozdrawia 
|
|
|
danka.pl
Aktywny

strefa 6b,śląskie
|
 |
« Odpowiedz #189 : Marzec 05, 2009, 09:10:18 » |
|
Te podłoża powinny być dobre dla cymbidium. Przepuszczalne, a jednocześnie nieco zwarte.
Kurcze ty szczęściaro ,a możne coś dla mnie też znajdziesz?jakieś cymbidium o ciemnych kwiatach?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bura4
Aktywny

Podkarpacie, strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #190 : Marzec 05, 2009, 13:18:49 » |
|
Która łajza mi tych cymbidiów za dychę pozazdrościła??!! Ani jednego nie było, wszystkie wyrzucili... Jak będą jeszcze to tylko przekwitnięte więc nie ma możliwości wyboru kolorów.
|
|
|
|
|
|
M@rtulin@ pozdrawia 
|
|
|
danka.pl
Aktywny

strefa 6b,śląskie
|
 |
« Odpowiedz #191 : Marzec 05, 2009, 13:29:41 » |
|
o jej szkoda ... to nie ja ,ja liczyła w przyszłosci na szczepeczki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Filomena79
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #192 : Marzec 05, 2009, 17:03:22 » |
|
Bura! Następnym razem się uda!!  Sprzedawcy nie wiedzieli, ile tracą i jaki klient im się jeszcze może przytrafić... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|