Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Oferty Agroturystyczne z całej Polski

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 12:56:55
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak odróżnić....  (Przeczytany 854 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« : Marzec 07, 2007, 18:01:56 »

Wiem że to niektórym wyda się głupie pytanie, ale mimo mojego ogólnego 'obycia' z kwiatkami, nie potrafię sobie na nie odpowiedzieć.

Otoż.. czym się rózni stephanotis od hoi? I proszę nie mówić że kwiatami, bo ich nie ma Wink

Mam w domu i w pracy podobne kwiatki - długa łodyga, po dwa listki na niej, owalne, skorzaste, ciemnozielone.

Byłam przekonana że oba to jest hoja i z upodobaniem czytałam wątek o hodowaniu hoi.
Ale pewnego dnia na tym w domu znalazlam kartkę że to stephanotis.

Mam więc probkem, czy to w pracy to hoja czy stephanotis i jak to sprawdzić? Kwiatek zaniedbany, odebrany (siłom i godnościom osobistom, jak w skeczu) osobie ktora go prawie zasuszyla.... więc od niej się nie dowiem co to jest.

Obejrzałam obrazki w googlach... i nadal jestem zielona Wink

A może to nie ma znaczenia co to jest, bo zajmować mam się tak samo? Smile

Pozdrawiam serdecznie Smile

Zoe
Gość
« Odpowiedz #1 : Marzec 07, 2007, 18:17:56 »

Stefanotis listki ma jak spłaszczona elipsa. Hoja w większości gatunków ma listki ostro zakończone bardziej przypominające grot strzały. Listki hoi są znacznie bardziej mięsiste. Nie piszę o unerwieniu liści które jest inne.
Krystyna
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 07, 2007, 18:48:58 »

Stefanotis i hoja australis mają takie same zaokrąglone liscie praktycznie nie do odróżnienia. Obie  rośiny należą do tej samej rodziny trojeściowatych. Warunki uprawy są takie same. Jak zakwitną to będziesz wiedziała która jest hoją a która stefanotisem. Miałam kiedyś obie te rośliny i pięły się po tym samym oknie. Wyglądały identycznie.
W krótkim czasie bardzo się rozrosły a ponieważ kwiaty pojawiają się tylko na nowych przyrostach więc trzeba robić nowe sadzonki. Stare pędy robią się brzydkie a na dodatek nie bardzo chcą się rozkrzewić.

Pozdrawiam Krystyna
tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #3 : Marzec 07, 2007, 21:21:17 »

Dziękuję za informacje Smile
Czyli tniemy żeby się dowiedzieć...

Pozdrawiam Smile

Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: