agawa
Nowicjusz
|
 |
« : Marzec 05, 2007, 09:49:31 » |
|
WItajcie, szukalam watkow o krotonach niestety moja umiejetnosc poruszania sie po forach pozostawia jeszcze wiele do zyczenia;) ... a mam problem i wyrzuty sumienia. Zasuszylam z lekka w/w kwiatka, reanimacja troche pomaga, ale obawiam sie, zeby teraz w druga strone nie przedobrzyc, bo z tego co sie zdazylam zorientowac kroton lubi wilgotna glebe, ale nie lubi, jak woda stoi w podstawce. Poradzcie, jak postepowac - czesc lisci opadla, czesc wstala i co dalej?! Prosze pomozcie! Pozdrawiam, Agnieszka (gdyby nie to, ze juz ktos ma nick "morderca kwiatuszkow" to moglaby sie pod tym niestety podpisac - zamiocalkusa znow przelalam;()
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agawa
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 06, 2007, 21:49:24 » |
|
Hej Zoe, dzieki za pomoc, jadak ten artykul juz czytalam... niestety moj kwiat jest juz chyba w tak zlym stanie, ze ich podpowiedzi sa niewystarczajace.. dzis opadly 2 liscie z tych co wstaly (tzn mysle, ze byly tez podsuszone) gleba jest wilgotna, ale juz nie zostawiam w podstawce, bo wiem, ze tego tez kroton nie lubi... zastanawaim sie tylko, czy jest szansa, ze wypusci jakis listek, czy zycie w niego wstapi. Jest pod szczegolna moaj uwaga (tak wiem, szkoda, ze wczesniej tak nie bylo;)
Pozdrawiam, Agnieszka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 07, 2007, 08:03:55 » |
|
Zerknij jeszcze do doniczki. To znaczy wyjmij roślinę z doniczkii sprawdź czy bliżej dna ziemia nie jest mokra. Jeśli tak to weź to obciśnij kilka razy w ręcznik papierowy. Chodzi o to by na miejsce wody w kapilarach pojawiło sie powietrze i korzenie w tym miejscu zaczęły normalnie oddychać. A jeśli jest coś nie tak to to przesadź do nowej ziemi usuwając jak najwięcej tej starej z pomiędzy korzeni. Wsadź do tej samej doniczki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agawa
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 07, 2007, 20:39:23 » |
|
Zoe, zrobilam, jak radzilas - wycisnelam wode z korzeni, bylo rzeczywiscie dosc wilgotno, mimo iz w podstawce wody dlugo nie trzymalam (chcialam tylko, zeby ziemia nasaczyla sie troche woda po tym, jak ulegla przesuszeniu) wymienilam czesc ziemi, a teraz pozostaje chyba tylko czekac co powie na to wszystko roslina... Dzieki za pomoc i rady! Pozdrawiam, Agnieszka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 07, 2007, 21:45:37 » |
|
Na poczatku musi zregenerować się, ale myślę że szybko wróci do formy.
Prośba nie podlewaj nigdy na spodek. Tracisz wówczas kontrolę nad stanem wilgoci w doniczce. Nawet jak się roślinę przesuszy to wstawiając bryłę do wody w celu nasączenia wyjmyje ją się z doniczki by mieć również całkowitą kontrolę
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agawa
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 08, 2007, 16:24:52 » |
|
postram sie, jednak jest to sila przyzwyczajenia... dawno dawno temu przeczytalam, czy uslyszalam, ze podlewajac do doniczki wyplukuje sie z ziemi mineraly. Moze cos w tym jest, ale podlewajac z umierem pewnie i tak nic sie nie wyplukuje... Jeszcze raz dziekuje za porady. POzdrawiam, Agnieszka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agawa
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 26, 2007, 13:57:04 » |
|
no to na razie jest jeszcze badyl, ale jest nadzieja, ze z oczek wyjda listki, sa male zalazki, teraz trzymam kciuki, zeby nie przyschly, ale tez drze, zeby znow nie przelac... czemu ja zawsze musze popadac w skrajnosci;) Pozdrawiam, Agnieszka
[ Dodano: 2 Kwiecień 2007, 13:21 ] prowadze tu sobie maly monolog jesli chodzi o krotona, ale mam nadzieje, ze teraz ktos mnie zauwazy i podpowie, pewnie znow bedzie to Zoe, bo na nia zawsze moge liczyc:) moj badyl odkrotonowy ma 3 oczka, jedno rozwija sie calkiem dobrze mam nadzieje, ze niebawem bedzie z niego lisc (chociaz podejrzanie dlugo to trwa), ale 2 pozzostale z lekka przysychaja... czy to moze znow wina podlewania? staram sie podlewac mala iloscia wody, zeby nie przelac, ale zeby tez nie zasuszyc.. nie wyklczam jednak, ze znow robie cos zle... jaki moze byc powod? Pozdrawiam, Agnieszka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 18, 2007, 07:27:49 » |
|
Ustaw go na jakiejs tacce wypelnionej keramzytem i woda.To zwiekszy wilgotnosc powietrza.Podlewaj nie mało i czesto bo woda nie dotrze do głebszych warst ziemi i pomimo niby wilgoci na wierzchu to bedzie ci usychał,podlej tak by woda wypłyneła na podstawek a po paru minutach usun ta wode.Nastepne podlewanie gdy powierzchnia ziemi stanie sie sucha,ale wczesniej srawdz palcem czy na głebokosc minimu 1 cm rowniez wyschła
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 18, 2007, 07:28:09 » |
|
dałoby rade wstawic zdjecie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 18, 2007, 07:31:00 » |
|
warto zacytowac czesc artykułu,bo zawiea cenne informacje "# Krotonowi coś dolega
# Brzegi liści zasychają - suche powietrze. Roślinę należy częściej zraszać.
# Dolne liście opadają - suche powietrze, za niska temperatura, przeciągi, duże wahania temperatury. Musimy krotonowi zapewnić lepsze warunki.
# Zielenienie liści - za mało światła. Doniczkę przysuwamy do okna, a zimą do sztucznego źródła światła.
# Liście więdną, pojawiają się na nich jasne plamy, które z czasem brązowieją - poparzenie słoneczne. Kroton ustawiamy tak, by nie docierały do niego silne promienie słońca. Podobne objawy powoduje też zatrucie spalinami, więc rośliny tej nie powinno się umieszczać w pobliżu kuchni gazowej.
# Więdnięcie liści - przesuszenie rośliny. Doniczkę umieszczamy w głębokiej podstawce z wodą (warto też spryskać liście) i czekamy, aż powierzchnia ziemi stanie się wilgotna. Często zdarza się, że liście więdną, choć w doniczce jest mokro. Oznacza to, że korzenie zostały zalane. Wówczas trzeba pozwolić ziemi lekko przeschnąć. Jeśli jednak korzenie i pędy zostały porażone przez grzyby chorobotwórcze, praktycznie nie ma szans, by roślinę uratować.
# Na liściach pojawiają się żółte, szybko brązowiejące plamy - antraknoza, choroba grzybowa. Roślinę kilkakrotnie, co 7-10 dni, opryskujemy preparatem Biosept zawierającym wyciąg z grejpfruta lub preparatami chemicznymi Topsin, Dithane albo Bravo.
# Pajęczynka na dolnej stronie liści - przędziorki. Roślinę opryskujemy preparatem owadobójczym: Plant Spray, Bio Innsect, Karate lub Talstar.
# Brodawkowate tarczki na dolnej stronie liścia - tarczniki, miseczniki. Szkodniki usuwamy wacikiem nawilżonym roztworem składającym się z równych części wody, denaturatu i ludwika. Następnie liście przemywamy wodą. W ziemi umieszczamy doglebowy preparat owadobójczy (np. Tarcznik bądź pałeczki nawozowo-owadobójcze).
Autor jest wicedyrektorem Ogrodu Botanicznego PAN w Warszawie Powsinie"
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Joanna52
Gaduła

G.Śląsk - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 18, 2007, 08:31:52 » |
|
Mój też liście zrzucał, zżółkł, a nic nie było widać? wszystko robiłam jak trzeba, aż kiedyż przez przepadek nie zdjęłam okularów do czytania- zgroza, "zżerało "go coś. Opryskałam, wszystkie rośliny . Wszystkie liście po kolei opadały. Teraz wyrastają nowe. Nareszcie. Acha śmieszne ale prawdziwe myjcie ręce po oglądaniu liści każdej rośliny. ( dodaję - aby nie przenieść szkodników na inną roślinę) Joanna
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 18, 2007, 09:09:30 » |
|
myjcie ręce po oglądaniu liści każdej rośliny Zgadza się zgadza.. ja myję i tak, bo zazwyczaj po ogladaniu lecę po srodek na przędziorki....  a po chemii myje ręce bardzo dokładnie. Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka76
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 18, 2007, 09:48:27 » |
|
Ja też mam problem z moim krotonem.Najpierw zaczęły mu żółknąć i opadać liście.Po dokładnym obejrzeniu kwiatuszka zauważyłam na liściach malutkie,brązowe robaczki.Przesadziłam kwiatka ale niestety robaczki dalej są,chociaż kwiatek zabrał się do życia,wypuszcza nowe listki.Czy ktoś wie co to mogą być za robaki i czym je zwalczyć,może ktoś też miał taki problem? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 18, 2007, 09:53:24 » |
|
Poszukaj w dziale szkodniki... może byc tarcznik, przędziorek, wciornastek, welnowiec.... Jakies zdjęcie zrobiłaś? Moze spryskaj wodą i zobac czy nie ma od spodu i w kątach lisci delikatnej pajeczynki? Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka76
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #15 : Maj 18, 2007, 10:11:30 » |
|
Dziękuję za radę.Zdjęcia nie zrobiłam ponieważ te robaczki są tak małe że trzeba się dobrze wpatrzeć żeby je dostrzec.Wodą spryskiwałam ale robaczki ciągle wracają!Umyłam nawet listki wodą z płynem do naczyń bo wyczytałam że można tak zrobić ale na niewiele się to zdało! Pozdrawiam!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka76
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #17 : Maj 18, 2007, 10:31:53 » |
|
Pajęczynki nie zauważyłam,nie są to też tarczniki bo te wiem jak wyglądają.Robaczki są bardzo malutkie,jak się dobrze przyjrzeć to pomalutku się poruszają.Chyba faktycznie bez chemii się nie oejdzie tylko trzeba by było wiedzieć co to jest za paskudztwo żeby zastosować odpowiedni środek! Pozdrawiam!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #18 : Maj 18, 2007, 10:32:56 » |
|
jak sie ruszaja to albo wciornastki albo przedziorki,popatrz pod lupa.podłuzne to wciornastki a małe czerowne pajaczki to przedziorki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka76
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #19 : Maj 18, 2007, 10:42:24 » |
|
Dziękuję za rady i pozdrawiam! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #20 : Maj 18, 2007, 12:20:08 » |
|
Woda jest po to, zeby zobaczyc ewentualną pajęczynke... Chyba trzeba zaczekać na Zoe... Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #21 : Maj 18, 2007, 15:25:01 » |
|
Owszem Karate ma szerokie spektrum ale przez to gorzej zwalcza np. przędziorki.
Jeśli te malutkie owady się poruszają to mogą być również mszyce, a z nimi Karate dość dobrze sobie radzi. Jak kupisz preparat to zapoznaj się z instrukcją i ciecz roboczą przygotuj dokładnie wg instrukcji.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Madziarra
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #22 : Maj 25, 2007, 09:08:00 » |
|
Czy to możliwe, że mój kroton będzie miał kwiatka? Mam go od 3 lat, rośnie bardzo ładnie, choc czasem zdarza mu się zrzucić jakis listek od dołu, zauważyłam jakieś 1,5 tygodnia temy, że tym razem nie wypuszcza od góry 2-3 liści, ale chyba z 6-7 naraz (normalnie całe skupisko liści). Dzisiaj rano poszłam pooglądać jak tam rosną małe listki i ku mojemu zdziwieniu zauważyłam, że prócz liści ze środka wypuszcza coś co podobne jest do kwiatostanu. Te pączki wyglądają jak wersja mini pączków bzu (takie kuleczki), Nigdy nie słyszałam żeby kroton kwitł czy to mozliwe powiedzcie?
|
|
|
|
|
|
Z pozdrowieniami Magda:)
|
|
|
igulka2
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #23 : Maj 25, 2007, 09:40:06 » |
|
CYTUJĘ : "W dobrych warunkach, odpowiednio pielęgnowana roślina wydaje niepozorne kwiaty pózną zimą lub wczesną wiosną...." Moje gratulacje, musiałaś stworzyć mu IDEALNE WARUNKI 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam IGA:)
|
|
|
igulka2
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #24 : Maj 25, 2007, 09:53:32 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Madziarra
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #25 : Maj 25, 2007, 10:05:31 » |
|
Dzięki Iga! Wiesz nie widać na tych zdjęciach pączków, ale jak patrzę na swoje to nie mogę wyjść z podziwu. Jestem ciekawa jak one będą wyglądały jak się rozkwitną  No i czas kiedy ewentualne kwiaty mogą się pojawić - u mnie póżna wiosna, hi, hi! Wszystko jakos inaczej, ale ważne że są  Jak mi się uda po niedzieli wstawię zdjęcia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
igulka2
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #26 : Maj 25, 2007, 10:16:58 » |
|
Jak mi się uda po niedzieli wstawię zdjęcia. Sama jestem ciekawa jak wyglądają "niepozorne kwiaty"... Czekam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Madziarra
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #27 : Maj 25, 2007, 12:23:36 » |
|
Nieważne, że są nieciekawe, ważne że odwdzięcza mi się za opiekę i dbałość, tym bardziej że kwiat krotona to jak wyczytałam rzadkość 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
igulka2
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #28 : Maj 25, 2007, 18:53:06 » |
|
JASNE!!!!!!!!!!!!!!!!!!! MASZ RACJĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aechmea
Aktywny