zuzka
Nowicjusz
|
 |
« : Marzec 03, 2007, 09:36:50 » |
|
Czy ktoś miał jaśmin pachnący. Obecnie oferowany np. w OBI. Zapach zniewala, boję się że to tylko może być jednorazowo, bo potem może być różnie. Zwracam się z prośbą o info na ten temat.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zuzka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 03, 2007, 11:51:46 » |
|
Zoe w ulotce z OBI pisze tylko : Jaśmin wonny na patyku. Po przeczytaniu Twoich polecanych adresów myślę, że to Jaśmin kwiecisty, Polyanthum. Czy miałaś go kiedyś?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 03, 2007, 15:41:23 » |
|
Jaśmin wonny to gatunek jest wiele odmian. Nazwa łacińska to Jasminum odoratissimum. Praktycznie wszystkie podstawowe dane o uprawie jaśminów masz pod adresem http://nauka.katalogi.pl/Ja%C5%9Bmin-t563.html
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zuzka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 03, 2007, 18:09:14 » |
|
Dzięki Zoe Poczytam i dowiem się co nieco. Przekonałam się już nie raz , że lepiej mieć zielone pojęcie na temat zakupionej roślinki wcześniej , niż potem żałować. Niestety bardzo mało punktów, gdzie rośliny się sprzedaje, wie o nich coś więcej. Czasami to nawet ogólnie mówiąc - podstaw brak.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 13, 2007, 13:36:04 » |
|
Obiecuje że poczytam to co wyżej, ale na tą chwilę mam jedno pytanie, czy jest nadzieja, że przekwitły jasmin jeszcze raz w tym roku zakwitnie? Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 13, 2007, 13:53:39 » |
|
No dooobra, poczytalam że w tym roku nici... mogę zadbac o przyszłoroczne pąki tylko. Trudno. I bez tego jest dekoracyjny  Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 14, 2007, 09:34:48 » |
|
W związku z masowym odzewem...  mam pytanie.... doczytałam że go się tnie po kwitnięciu bo jesienią zawiązuje pączki na nowych przyroostach. To mam go odplątać z tego 'kółeczka"?! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 14, 2007, 11:04:17 » |
|
Możesz odplątać tyle ile chcesz przyciąć. Niemniej w tym roku zostaw jest już za późno na cięcie. Poza tym na kółeczku prowadzi się roślinę słabo rozgałęzioną. W przyszłym roku posadź go przy kratce lub zainstalowanych na ścianie linkach i tuż po kwitnieniu przytnij.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 14, 2007, 12:34:52 » |
|
Kratce? Lineczkach? toż to miał być pracowy kwiatek... skromność istnienia wymagana żeby szef nie wyrzucił razem z kwiatkiem  Chyba był trochę przycinany bo ma nowe, małe pędy. Dzieki za poradę, poprzyglądam mu się dokładnie... Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 14, 2007, 12:41:59 » |
|
A może ty masz stefanotisa na którego czasem mówią jaśmin. Bo jaśmin to conajmiej 150 cm pędu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 14, 2007, 12:48:05 » |
|
Stefanotisa to ja mam - takiego podobnego do hoi. To ma pierzaste liście i przyklejkę 'jasmin' ale bez podania jaki. Jeden liśc jest zbudowany z 5 lub 7 małych listków. Jest mocno rozgalęziony przy 'pniu' tak, że na górze, na zaokrągleniu naliczylam 6 galązek. Niby holenderski... http://www.gebrhoogendoorn.nl na obrazku wygląda podobnie, z maciupeńkimi kwiatkami. Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 14, 2007, 13:20:05 » |
|
Czyli takie lub dłuższe liście  takie kwiaty lub dość podobne(odmiany)  I w takiej formie sprzedawany  To Jasminum polyanthum Jeśli chcesz go uprawiać w doniczce to cęcie raczej dość ograniczone i tylko w celu odmłodzenia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 14, 2007, 13:30:03 » |
|
Oooo, tak to mniej więcej wygląda.. tyle że bez kwiatków, niestety. Serdeczne dzieki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Luty 11, 2008, 05:29:08 » |
|
Jaśmin /Jasminum nudiflorum/ to u mnie pierwszy krzew kwitnący. W roku ubiegłym kwitł już w grudniu a teraz dopiero wyłażą mu spod zimowego okrycia pąki :  Niestety, nie pachnie a powinien /przynajmniej wg reklam i literatury/. bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #15 : Luty 19, 2008, 12:57:40 » |
|
A to nie coronarius pachnie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bez
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #16 : Luty 20, 2008, 05:21:12 » |
|
Jaśminy generalnie pachną a ten to chyba wyjątek. 'Coronarius' to nie jaśmin.
bez
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia z Sopotu !
|
|
|
mery
Gaduła

Lato, lato zostań dłużej...
|
 |
« Odpowiedz #17 : Czerwiec 12, 2008, 19:54:19 » |
|
Zastanawiam się nad zakupem jaśminu, doroslej rośliny  ... Czy jest trudna w uprawie? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #18 : Czerwiec 12, 2008, 19:59:47 » |
|
Jest łatwa i cudowna  Mój jaśmin stoi koło drzwi balkonowych bo ma więcej chłodu, a on tak lubi, teraz stoi w pełnym słońcu na tarasie, kwitnący szczególnie cieszy swoim zapachem. pozdrawiam Monika
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #19 : Czerwiec 12, 2008, 20:02:37 » |
|
Czy balkon od strony południowej na lato będzie dla niego odpowiedni  ? Czy lepiej prowadzić jako roślinę pokojową  ? A jaką ziemię i wilgotność lubi? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #20 : Czerwiec 12, 2008, 20:06:38 » |
|
Latem miejsce słoneczne, czyli Twój balkon jak najbardziej to pobudza go do kwitnienia zimą  wilgotność lubi bardzo, ja mam w ziemi uniwersalnej. Podlewam co drugi dzień, zimą rzadziej, lubi spryskiwanie, ale jak kwitnie to nie.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #21 : Czerwiec 12, 2008, 20:13:41 » |
|
Dziękuję za pomoc  . Chyba kupię  ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kaffienka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #22 : Lipiec 14, 2008, 17:28:18 » |
|
Odświeżam wątek. Kupiłam jaśmin (ta odmiana Polyanthum). Kwitł wtedy. Kwiatów miał dużo pachniały wspaniale. Przeczytałam, iż po kwitnieniu pędy należy przyciąć. Zrobiłam to, ale wtedy gdy okazało się, że 2 pędy uschły (może były to te na których były kwiaty). Ścięłam je tak, że ledwo wystają z ziemi. Pozostał jeden pęd długi na pół tego drutu, wokół którego się roślinka wspinała. Nie wiem co robię źle? Jak mogę mu pomóc? Jest marny od dłuższego czasu i nie wiem jak to zmienić. Natomiast jednocześnie jak go kupowałam, kupiłam też po 1 dla Mamy i teściowej. Z jaśminu Mamy też obcięłam 1 suchy pęd, ale jej dalej wygląda w miarę obficie na tym drucie, a teściowej to już w ogóle wygląda jak gąszcz. Proszę o radę. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kaffienka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #24 : Lipiec 14, 2008, 18:50:13 » |
|
Hm... Nigdy nie stał w bezpośrednim słońcu, a podlewać no wiem... ale wydaje mi się, że tak w sam raz. Ale może za mało. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #25 : Lipiec 14, 2008, 20:31:29 » |
|
Pewne jest, że coś robisz źle, bo przycięcie nie mogło mu zaszkodzić. Powiem Ci jak ja go hoduję. A po mocnym przycięciu wiosną po prostu oszalał i wypuścił nieprawdopodobną ilość gałązek i powiększył się o jakieś 500 %. Stoi teraz na balkonie zachodnim, w miejscu nasłonecznionym w godz. 15-20. Podlewam obficie jak ma sucho - co wypada co drugi dzień. Ma dość małą doniczkę. Czasem prysnę i czasem podleję nawozem - sporadycznie. Wystawiłam go już wczesną wiosną.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aniula_87
|
 |
« Odpowiedz #26 : Lipiec 14, 2008, 20:37:59 » |
|
|
|
|
|
|
|
"Każdy ma prawo do szczęścia, ale nie każdy ma szczęście do prawa." Werner Heisenberg skarby aniuli_87
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #27 : Lipiec 14, 2008, 20:40:58 » |
|
Nie jestem pewna czy to jest jaśmin. Mój jest całkiem inny. Czy te kwiatuszki pachną?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aniula_87
|
 |
« Odpowiedz #28 : Lipiec 14, 2008, 20:43:13 » |
|
Wydaje mi się że nie pachnie. Ale kwiatki i listki podobne do tych z poprzednich zdjęć tylko całość jakaś taka inna.
|
|
|
|
|
|
"Każdy ma prawo do szczęścia, ale nie każdy ma szczęście do prawa." Werner Heisenberg skarby aniuli_87
|
|
|
nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #29 : Lipiec 14, 2008, 21:26:02 » |
|
Mnie też się wydaje, że to nie jest jaśmin  Mój ma drobniejsze liście. Fotosik strajkuje chyba, bo nie chce wkleić zdjęcia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|