Motylka
Nowicjusz
|
 |
« : Marzec 02, 2007, 15:00:29 » |
|
 Czy ten niższy stary pęd kwiatowy mam obciąć czy zostawić.Nie jest on uschnięty ale też nic nie zapowiada żeby coś roslo na nim?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ola177
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 02, 2007, 18:32:44 » |
|
czytałam na jednym forum poświęcopnym storczykom, że jedna z dziewczyn obcięła pęd i wstawiła do wazonu z wodą. Po 2-3 miesiącach wyrosły na nim keiki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Motylka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 02, 2007, 19:03:33 » |
|
to jest stary pęd,na którym kiedyś były kwiatuszki,zrobiłam tak jak było gdzieś napisane i obciełam go przy 3 oczku(chyba,już teraz nie pamiętam),potem jednak przczytałam ze nie powinno się obcinać tych pędów jeśli nie uschną wiec teraz został mi taki badyl i nie wyglada to za specjalnie.Co z nim zrobic?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ola177
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 03, 2007, 16:01:45 » |
|
obetnij iwszadz do wazonu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Halina
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 03, 2007, 20:46:02 » |
|
... wsrod storczykarzy zasada jest taka, ze wszystko co zielone to sie nie obcina Jesli kwiatek uzna, ze mu ta czesc juz nie potrzebna to badyl uschnie i wtedy mozna go obciac 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, H 
|
|
|
Motylka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 03, 2007, 22:24:19 » |
|
CZyli mam nie obcinać? z tym ze ja obcięłam kawałek jakiś czas temu i teraz wystaje taki badyl
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnieszka76
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 30, 2007, 14:39:05 » |
|
Witam!Ja w pędach kwiatowych obcinam tylko to co uschnie.Ostatnio u mojego storczyka zaczął od góry usychać pęd więc po kawałeczku obcinałam to co schło a z dolnego oczka wypuścił odnogę i kwiaty.  Więc również wyznaję zasadę że ucinać nalęży tylko to co całkiem uschnie!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monika:)
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopad 03, 2007, 23:44:17 » |
|
mam pytanie: obcięłam jakiś czas temu "to co suche" na pędzie (kilka miesięcy temu) - czy jest szansa na kwiaty na tym starym pędzie (po tak długim okresie czasu)?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopad 04, 2007, 09:33:52 » |
|
Moniko, u mnie właśnie / po kilku miesiącach po podcięciu pędów, które uschły/, wypuszczają pędy boczne z pączkami.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monika:)
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Listopad 04, 2007, 09:55:02 » |
|
aha, czyli dalej czekam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lilka 35
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #10 : Listopad 25, 2007, 12:57:07 » |
|
nie obcinaj wypuszcza pąki kwiatowe na tych samych łodygach. chyba ze łodyga jest całkiem zdrewniała, wtedy obciąc
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #11 : Listopad 25, 2007, 13:55:51 » |
|
to wszystko zależy od Ciebie. Gdy nie obetniesz roślina być może przedłuży pęd i wypuści na końcu kilka kwiatów ale nie będzie to tak okazałe kwitnienie jak pierwsze. Możesz obciąć nad 3 oczkiem wtedy szansa na obfitsze kwitnienie choć kwiatostan nie wygląda wtedy tak elegancko jak nie cięty - ale kwiatów najczęściej jest więcej. Możesz robić tak jak japończycy czyli wyciąć całkowicie pęd by roślina zamiast przedłużać kwiatostany wypuściła nowy, długi, ładny.
I najważniejsze to i tak zależy od odmiany - generalnie przycina się lub wycina wielkokwiatowe, średniaki się najczęściej zostawia a drobnica sama najczęściej zasusza pędy więc można je od razu obciąć ale i jest bardziej regularna w kwitnieniu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
danam
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #12 : Listopad 26, 2007, 09:21:36 » |
|
Witam Jesli chcesz mieć tyklo kilka kwiatków na wydłuzającej sie łodydze to nie obcinaj natomiast jeśli chcesz miec więcej kwiatów to należy obciąć nad 3 oczkiem.Ja zawsze obcinam nad 3 oczkiem czasami zamiast kwiatów mam keiki. Pozdrawiam decyzja należy do Ciebie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inesca
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 28, 2008, 08:29:00 » |
|
Witam serdecznie, Mam problem ze swoim storczykiem. Dostałam go jakieś 2 miesiące temu i do tej pory nie interesowałam się zasadami jego hodowli....no i boję się że już po moim storczyku. Otóż Ph kwitł z 2 tygodnie (dostałam już rozkwitnięty), potem uschły i odpadły wszystkie kwiatki no i .............. pozostał mi tylko suchy kikut. Nie mam pojęcia co z nim zrobić!! Liście są w porządku, korzenie raczej też, podlewam raz w tygodniu jak już korzenie lekko zszarzeją, kwiat nie stoi co prawda na parapecie ale w słonecznym miejscu przy oknie także myślę że wszystko ok. Tylko co zrobić z tym uschniętym pędem. Czytałam że się go obcina nad 3 oczkiem, ale ten jest całkowicie zeschnięty także nie wiem czy to coś da. I czy jest wogóle szansa na to że on jeszcze kiedyś zakwitnie????
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
moniq
|
 |
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 28, 2008, 08:35:19 » |
|
jeśli zasechł to utnij. Jeśli kwiaty tylko opadły a pęd jest taki jak dawniej nie obcinaj bo może puścić coś z oczka 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #15 : Kwiecień 28, 2008, 13:25:19 » |
|
A o falku poczytaj sobie w 'przyklejonych' tematach w tym dziale...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sylwia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #16 : Kwiecień 28, 2008, 15:11:55 » |
|
mozesz tez poszukać odpowiedzi na forach o storczykach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Megg
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #17 : Kwiecień 28, 2008, 16:07:09 » |
|
|
|
|
|
|
|
Megg
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #18 : Kwiecień 29, 2008, 20:18:32 » |
|
Poczytać o uprawie niezbędne jeśli naprawdę chcesz je uprawiać  Czy łodyga kwiatowa to rzeczywiście suchy kikut - Tylko Ty możesz to ocenić - nie mamy fotek  Jak łodyga kwiatowa rzeczywiście sucha obciąć jak najniżej - do najbliższego oczka " żywego" lub całkowicie ale tak aby nie uszkodzić storczyka w miejscu jej wyrastania. Porada na już i teraz jak nie kwitnie radziłabym jak najszybciej przesadzić w nowe podłoże - najlepiej grube storczykowe lub Ekstra grube storczykowe z orchidsklepiku, lub GRUBE kawałki ( 2-3 cm - wyczujesz palcami przez opakowanie)- podłoże, które możesz kupić w najbliższym sklepie ogrodniczym lub kwiaciarni Przy przesadzaniu zajrzysz do korzeni wewnątrz doniczki i Sama sprawdzisz czy te wewnątrz istnieją - tak naprawdę nigdy nie wiemy jaki naprawdę jest ich system korzeniowy mimo przejrzystystej doniczki - widzimy tylko te korzenie przy ściankach  - dzięki przesadzaniu - nie bój się tego robić jeśli masz możliwość dezynfekcji ostrych nożyczek przed zabiegiem ( zwłaszcza przy dużej ilości storczyków - to tak na przyszłość  ) - zanurzasz w denaturacie - podpalasz - zdmuchujesz płomień - tniesz te korzenie u phalaenopsis, które są: brązowe miękkie; rozpadające sie lub puste - wyczujesz pod lekkim naciskiem palców. Końcówki posypujesz więglem drzewnym (z apteki) lub sproszkowanym cynamonem; lub przemywasz środkiem grzybobójczym - to już każdy hodowca sam musi przetestować co sie u niego sprawdza  Po takim wczesnym zabiegu przesadzania - po zakupie - wielokrotnie unikamy problemu "REANIMACJA - bo te korzenie przy ściankach zewnętrznych są wstanie utrzymać i wyżywić roślinę Jednak po zabiegu na ponowne kwitnienie trzeba "trochę" poczekać. pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
|
|
Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
weronika
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #19 : Kwiecień 30, 2008, 13:24:15 » |
|
Małgosiu, sproszkowany cynamon?  Ale mnie zaskoczylas:)To cynamon tez ma wlasciwosci dezynfekcyjne?:)Czlowiek sie uczy jednak cale zycie:))
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #20 : Maj 01, 2008, 00:10:54 » |
|
nie analizowalam składu cynamonu (to sposób na zabezpieczenie roślin jeśli niczego innego nie masz pod ręką; tak samo nie do końca znam działanie węgla z apteki - po obcieciu korzeni raczej zasypywanie obciętych końcówek ma głównie na celu ich zasuszenie i niedopuszczenie do rozwoju chorób grzybowych) Jednak czasem - przy naprawdę dużej liczbie bardzo zgniłych korzeni i radykalnym ich wycięciu - gdzie pozostaje ich naprawdę niewiele żeby chroby grzybowe nie dopadły osłabionej rośliny lepiej jest obcięte końcówki osuszyc i posmarować środkiem przeciwgrzybicznym np.topsinem - ale to jest to chemia  pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andziula
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #21 : Maj 09, 2008, 14:20:22 » |
|
Witam serdecznie Jestem nowicjuszką w sprawach storczyków, nie wiedziałam co zrobić z pędem kwiatowym, po prostu za późno doczytałam że obcina się go nad 3 oczkiem i obcięłam cały. Mam pytanie, czy storczyk puści nową łodygę?Czy już nic z niego nie będzie? Widzę że ma się dobrze bo wypuścił nowy liść. Proszę o pomoc Będę wdzięczna za wszelkie informacje
|
|
|
|
|
|
Kobiety są kwiatami, bezustannie zwracają się do światła i jak kwiaty potrzebują słońca, aby się rozwijać.
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #22 : Maj 09, 2008, 14:37:52 » |
|
Wypuści 
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
Kasja
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #23 : Maj 09, 2008, 17:10:14 » |
|
Czekać na następny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #24 : Maj 09, 2008, 21:09:49 » |
|
Andziula Nie martw się - sa różne szkoły  jedne radzą usuwać całkowicie przekwitle pędy kwiatowe; inne obciąć nad 3 cim oczkiem; jeszcze inne nie obcinać to co zielone ja jestem zwolenniczką tej ostatniej ale w miarę zdobywania wiedzy o krzyżówkach - hybrydach coraz częściej zastanawiam się nad słusznością tego dzialania  Andziula po prostu jak storczyk będzie miał dobre warunki - wypuści nowe liście i korzenie - z czasem wypuści też nową łodygę kwiatową; kto wie może wcześniej niż przy pozostawionej zielonej lub obciętej nad 3- cim oczkiem?- to przy tej ilości hybryd jest nieprzewidywalne - naprawdę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
madapsora
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #25 : Maj 19, 2008, 22:07:49 » |
|
Witajcie, w piątek mój storczyk zrzucił ostatniego kwiatka. Już część łodygi zrobiła się taka sino-różowa. Mam pytanie czy mam mu teraz dostarczać wody czy trochę odczekać? Jeśli mam odczekać to jak długo? Ile czasu minie zanim znów zaczną pojawiać się kwiatki?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #26 : Maj 19, 2008, 22:17:55 » |
|
a jaki to storczyk? wtedy można powiedzieć coś na temat łodygi kwiatowej. generalnie dopóki nie uschnie całkowicie - nie obcinamy wody trzeba dostarczać ale w zależności od gatunku podłoże musi całkowicie wyschnąć lub tylko przeschnąć; średnio co 8-10 dni podlewamy phalaenopsis; co tydzień dendrobia tyle czasu aż roślina wypuści nowe  nikt tego nie wie  niektóre gatunki kwitną raz na kilka lat, inne raz w roku inne kilka razy w roku. Phalaenopsis przeważnie raz w roku ale długo Pozdrawiam Malgorzata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
madapsora
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #27 : Maj 19, 2008, 22:22:39 » |
|
niestety nie znam się na tym. Wkleję zdjęcie może dzięki waszej urzejmości dowiem się co to za typ:) 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sbb28
Aktywny

razem cieplej
|
 |
« Odpowiedz #28 : Maj 20, 2008, 18:32:07 » |
|
piękny phalaenopsis czyli podlewasz po wyschnięciu podłoża (8-14 dni zależy od warunków), łodygi nie obcinasz - chyba, że sama zechce uschnąć; nawozić możesz co podlewanie 1/4 dawki nawozów do storczyków; podnosisz wokół wilgotność (np.tacka z keramzyten wypełniona w 1/2 wodą chronisz przed bezpośrednim słońcem latem i to mniej więcej tyle na początek resztę musisz sama postudiować pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mała Mi
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #29 : Maj 20, 2008, 20:30:58 » |
|
moja teściowa ma identycznego... jak go dostala od nas to mial 5 kwiatów i dwa pączki... po chyba 2 miesiącach zgubił te 5 a rozwinął te pąki.... teraz widze, że pojawiają się kolejne ale łodyga jest bez zmian- ciemno zielona....więc taki to chyba jego urok....z tego co mi wiadomo to nawozi go co drugie podlewanie i zrasza go jak tylko donica jest lekka...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|