szuani
Nowicjusz
|
 |
« : Luty 27, 2007, 20:20:12 » |
|
Czy ktoś może ma jakieś doświadczenia w urawie tej roślinki? Wygląda ponoć tak : http://www5.ocn.ne.jp/~koyama/Sprekelia-RedMonkey-2.JPGMama kupiła sobie ją właśnie i zastanawia się czy dobrze posadziła.... Chce ją uprawiać w domu. U nas jest to stosunkowo rzadka roślinka i trudno mi było o niej coś wygooglować. Zadziwiające było to, że na tym forum ta nazwa jeszcze nie padła  Wiem, że należy do grupy amarylkowatych i przypuszczam, że należy ją traktować podobnie jak hippeastra. Posadzić w niezbyt głębokiej doniczce ale tak by cebula prawie nie wystawała z ziemi. Podlewać tak by ziemia była cały czas wilgotna, stanowisko jasne i słoneczne. Jakieś dodatkowe sugestie? 
|
|
|
|
|
|
Pozdrowionka. Ania
|
|
|
Andżelika
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 27, 2007, 20:53:53 » |
|
Znalazłam takie coś: "SPREKELIA - Na wiosnę cebule sprekelii zaczynają wypuszczać liście i pędy kwiatowe. Należy je posadzić do żyznej, piaszczystej i przepuszczalnej ziemi, zapewniając dobry drenaż wody. Do jednej doniczki szerokości 15 cm można posadzić nawet 3 cebule sprekelii. Sadzi się tak głęboko, aby tylko szyjka cebuli wystawała nieco z ziemi. Doniczkę stawiamy w ciepłym, dobrze oświetlonym miejscu. Roślinę należy podlewać tak, aby ziemia przez cały czas była wilgotna. Po kwitnieniu roślinę zasilamy do połowy sierpnia. Jesienią, gdy liście wyraźnie zaczynają żółknąć ogranicza się podlewanie i pozwala roślinom zapaść w spoczynek. Ziemia w doniczce może całkowicie wyschnąć. Cebule zimują w pomieszczeniu o temperaturze 15-18oC, w doniczce" - skopiowane z http://www.kwiaty-na-balkonach.waw.pl/str/encyklopedia_roslin_L-Z.html I jeszcze:"Sprekelie – przed przymrozkami wykop cebule i po oczyszczeniu przechowuj w temperaturze 15-17°C, a od stycznia obniż temperaturę do 8°C "
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szuani
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 27, 2007, 21:13:00 » |
|
Znalazłyśmy dokładnie to samo źródło Juz poradziłam Mamie przesadzić cebulki. A może ktoś uprawiał tą roślinke?
|
|
|
|
|
|
Pozdrowionka. Ania
|
|
|
LIMA
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 28, 2007, 11:02:00 » |
|
Tak wygląda kwitnąca. 
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam,Ania
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 28, 2007, 13:34:38 » |
|
Bardzo ładna. Zachęciłaś mnie tym zdjęciem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monika:)
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 28, 2007, 16:31:29 » |
|
popieram zdanie Zoe, chyba sama się porozglądam czy gdzieś u mnie nie można jej dostać
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 28, 2007, 16:35:14 » |
|
Bardzo ładna. Zachęciłaś mnie tym zdjęciem. popieram zdanie Zoe, chyba sama się porozglądam czy gdzieś u mnie nie można jej dostać I to jest właśnie najgorsze na tym forum... bo mój taras ma ograniczoną wielkość a parapaty są już zastawione  A tu nowy interesujący kwiatek! Gdzie tu jeszcze upchnąc nowy nabytek?  Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szuani
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 01, 2007, 22:26:48 » |
|
Hehe, ja też się do niej przymierzam Lima - rozumiem, że to zdjęcie jest Twojego autorstwa - znaczy uprawiałaś Sprekelię. Jakieś wskazówki dla grona wiedzionych na pokuszenie  ?
|
|
|
|
|
|
Pozdrowionka. Ania
|
|
|
LIMA
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 02, 2007, 12:03:11 » |
|
Cebule wsadzam do donic tzw. palmowych na przełomie marca/kwietnia.W gruncie nigdy mi nie kwitły.Cebula musi oczywiście osiągnąć odpowiedni rozmiar aby zakwitła, średnica jakieś 4 cm. Ziemia to tak jak sprzedaja w sklepach ogrodniczych do kwiatów plus agroperlit i drenaż na spód. Nawóz do roślin kwitnacych. Może rosnąć w pełnym słońcu. Bardzo ją lubia choroby grzybowe i wszelki robale. Czyli trzeba zaprawiać. Zwłaszcza trzeba uważać w trakcie zimowania.Ciekawe czy moje przeżyły, jeszcze nie sprawdzałam. Posiadam jeszcze Hippeastralie to krzyżówka sprekeli i hippeastrum, postanowiła w tym roku zakwitnąć, więc czekam na kwiat. Natomiast hippeastralia choruje na czerwoną plamistość tak jak hippeasrtum.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam,Ania
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 02, 2007, 12:07:21 » |
|
Dzięki za wyjaśnienia. I razem będziemy czekać na kwiat Hippeastralii bo mam nadzieję, że przedstawisz nam ją.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 05, 2007, 12:14:57 » |
|
Sprekalię można też uprawiać w gruncie. Też ładnie kwitnie tylko w lata deszczowe cebula łatwo zagniwa. Sadzenie do gruntu pod konieć maja.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
skorpionica
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 11, 2007, 19:09:21 » |
|
Chcialam Was poinformowac, ze własnie kupiłam 2 szt. cebulek Sprekelii formosa., szukalam jakiś informacji na jej temat, i dzieki Wam juz coś niecoś wiem, ale ja kupowałam z myślą o ogródku, a tu widzę, że nadaje się bardziej na balkon. Jestem z Warszawy i nabyłam cebulki w sklepie ogrodniczym na tyłach Hali Mirowskiej . Kosztowały po 7,50 zł/szt. pozdro
skorpionica
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 11, 2007, 19:18:56 » |
|
Sądzę, że dziewczyny z Warszawy będą wdzięczne za adres.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LIMA
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 15, 2007, 17:56:23 » |
|
Zgodnie z oczekiwaniami wstawiam zdjęcie hippeastrali, która wczoraj zakwitła. Ma dwa pąki.  Ania
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam,Ania
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #14 : Marzec 15, 2007, 18:26:27 » |
|
Rzeczywiście widać wpływ zarówno matki jak i ojca. Ale jest piękny.
Ja chyba ustawię się w kolejce po cebulki przybyszowe. Mam nadzieję, że dasz znać jeśli będziesz miała.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LIMA
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #15 : Marzec 17, 2007, 14:35:16 » |
|
Dzisiaj zakwitł drugi pąk.  Zoe oczywiście jak się pojawią cebule przybyszowe to będę pamietać o Tobie. Ania
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam,Ania
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #16 : Kwiecień 12, 2007, 11:42:21 » |
|
Poszłam kupić erytrinę a wróciłam z azalią białą i dwiema cebulami sprekelii. Jedną mam - już posadziłam- teraz te dwie dosadzę do tamtej...  / były po 5 zł/ 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #17 : Kwiecień 12, 2007, 12:45:37 » |
|
o, podpierasz łodyzkę?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #18 : Kwiecień 12, 2007, 15:47:19 » |
|
Elu pod warunkiem że dużo zwiększysz donicę. Wydaje mi się, że lepiej każdą osobno.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #19 : Kwiecień 23, 2007, 07:05:05 » |
|
Wczoraj rozkwitł drugi pęd świeżo zakupionej rośliny. Jeszcze niewielki kwiatek bo cebulka mała. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #20 : Maj 13, 2007, 19:33:26 » |
|
Aleście mi narobiły checi na te sprekelię!!! Myślicie, ze jest jeszcze sens kupic cebule i posadzić, czy darować sobie to do przyszłego roku? 
|
|
|
|
|
|
nazywam się magda i jestem hojoholiczką 
|
|
|
|
|
nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #22 : Maj 15, 2007, 22:41:36 » |
|
a ja dzisiaj kupiłam cebulę w markecie i wsadziłam do gruntu, bo już wypuściły listki, ciekawe czy zakwitnie
Irena
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #23 : Sierpień 12, 2007, 17:59:18 » |
|
Niestety, w gruncie nie zakwitła  , ale wyrasta dużo liści i tworzą się cebulki przybyszowe. W następnym roku będzie w donicy, to zakwitnie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #24 : Sierpień 12, 2007, 20:00:44 » |
|
Irenko ja mam w donicy i "dzieci" też jest sporo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #26 : Sierpień 12, 2007, 21:04:35 » |
|
Tak moja kwitła.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #27 : Sierpień 13, 2007, 10:52:28 » |
|
A u mnie z czterech cebul kwitła tylko ta jedna na początku- reszta nie. Ale całe lato stoi doniczka na polu, roslinki "mężnieją" i myślę, że wiosną bardziej sie postarają.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
XxAgnessxX
Aktywny

,,Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą..
|
 |
« Odpowiedz #28 : Październik 07, 2008, 14:30:16 » |
|
Mam pytanko co do tej roślinki. Mój tata ją chciał wyrzucić bo stwierdził że przez 6 lat mu nie zakwitła no i postanowiłam te małe cebulki jak i te duże zabrać ale nie wiem co dalej.. Mam je wyciągnąć z doniczki i zostawić je w zimę w piwnicy? czy zanieść ja razem z ziemią do piwnicy?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|