aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #90 : Luty 13, 2008, 20:33:26 » |
|
Kwitnie obficie i rośnie wysoka. Ja mam siatkę rozpiętą do wysokości 2 metrów i zarosła całą. Mało z tego, chciała rosnąć jeszcze, lecz nie miała podpory. 
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
Jean
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #91 : Luty 15, 2008, 13:16:24 » |
|
aiszo Zobaczyłem tę piękną tunbergię na siatce. Zamierzam wykorzystać ją do osłony cieniolubnych młodych paproci. Ale nie mam doświadczenia z tunbergią i nie wiem, jak szybko ona rośnie od momentu wysadzenia po 15 maja. Po jakim czasie osiągnie np wysokość około 1 metra. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #92 : Luty 15, 2008, 17:44:38 » |
|
Ta siatka, to nie ogrodzenie. Jest rozpięta na ścianie budynku gospodarczego. Ściana południowo-zachodnia. Tunbergia, po wsadzeniu "stoi". Przypuszczam, że się ukorzenia. Wysokość 1 metra osiąga dopiero w pierwszej połowie lipca. Ale ja wsadzałam małe sadzonki, nierozkrzewione. To była moja pierwsza próba. (Najpierw za późno wysiałam, potem spaliłam na słońcu, jak chciałam je hartować, a potem pomyliłam konewki i podlałam wodą z nawozem. Więc, jak widzisz, miały "trudne" dzieciństwo). Jak dasz większe sadzonki, to sądzę, że szybciej osiągną ten metr 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jean
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #93 : Luty 16, 2008, 14:27:05 » |
|
Dziękuję za informacje. Myślę, że jednak dla osłony /od południowej strony/ użyję innej rośliny a tunbergię wysadzę w innym miejscu dla poznania jej uprawy. Ryzyko ewentualnego uszkodzenia młodych paproci pewnie by było. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #95 : Czerwiec 08, 2008, 17:31:33 » |
|
Sluchajcie, a czy psianka pnąca jest jednoroczna? Zasiałam nasiona z Węgier i rośnie mi toto a ja nie wiem, czy się mogę do nie przyzwyczajać 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #96 : Czerwiec 08, 2008, 18:23:58 » |
|
U nas roczna. Jak masz gdzie możesz spróbować przechować.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #97 : Czerwiec 08, 2008, 19:15:21 » |
|
Czy psianka pnąca to to samo co jaśminowa? Bo też się pnie...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #98 : Czerwiec 08, 2008, 19:23:22 » |
|
Eluś moja tunbergia siana w lutym  ..do dziś nic nie wyszło. U nas nie spotkałam gotowej sadzonki,coś w tym roku słabo biegałam po bazarkach 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #99 : Czerwiec 08, 2008, 19:36:23 » |
|
Też siałam tunbergerię. Zero efektów. Byłam zszokowana, bo w ubiegłym roku wzeszła bez problemu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #100 : Czerwiec 08, 2008, 19:40:40 » |
|
Elu, jaśminowa jest biała, moja jest taka: ? 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #101 : Czerwiec 08, 2008, 19:46:45 » |
|
Świetna  . Na pewno będę się bacznie rozglądać za taką- do "kolekcji"
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #102 : Czerwiec 08, 2008, 19:56:49 » |
|
Możesz liczyć na owocki jeżeli tylko zaowocuje 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #103 : Czerwiec 08, 2008, 20:04:29 » |
|
Nie pisałam, by "wyłudzić" roślinkę czy nasiona.  Ja sobie na moich ścieżkach spokojnie kiedyś niespodzianie spotkam tę psiankę- tak jak wiele innych roślinek  One mnie lubią i same wchodzą mi w ręce  . Tak więc nie zaprzątaj sobie mną swojej główki  Dziękuję za gotowość i serdecznie Famelio pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #104 : Czerwiec 08, 2008, 20:09:03 » |
|
Ok, ale jeżeli nie znajdziesz to polecam się - kwiatuszki są maleńkie, wielkości paznokcia, ale urocze... A owocki też maleńkie, podłużne i czerwone. Ładnie, gęsto rośnie jest naprawdę cierpliwa dla mało doświadczonego floromaniaka 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #106 : Sierpień 14, 2008, 20:14:10 » |
|
Moja psianka pnąca wydaje owocki  (większe od kwiatów  )   Zbiorę je, bo nie wiem, jak roślina przetrzyma zimę. Zresztą powiem szczerze, rośnie tak mocno w górę, że dół robi się coraz mniej dekoracyjny i chyba warto ją co roku siać od nowa (tylko nie pamiętam, kiedy to zrobiłam, jesienią czy zimą, w każdym razie jest dużo bujniejsza od psianki mojej ciotki, któa wysiała ją wiosną...)
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
samanti79
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #107 : Sierpień 23, 2008, 15:13:00 » |
|
ŚLiczna...Jak się dokładnie nazywa ta psianka??
|
|
|
|
|
|
Wszystko co potrzeba mi do szczęścia to dom pełen książek i okna pełne kwiatów...
|
|
|
Melisanda
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #108 : Wrzesień 06, 2008, 10:37:38 » |
|
Witam  W tamtym roku (koniec marca) wysiałam w domu i wyrosło sporo po czym posadzilam w do dużej donicy jakieś osiem sadzonek i wyrosły pięknie, kwitły do późnej jesieni. W tym roku w tej samej donicy zasadziłam róże pnącą, bo chciałam cos na stale. Dałam nowej ziemi oraz nawozu no i mimo to ku mojemu zdziwieniu pojawiły sie trzy Tunbergie i oto co powstało z tych trzech roślinek, które same sie wysiały.  Zdjęcie zrobilam dziś po sporym deszczyku. Dużo kwiatów opadło i wygląda troszkę gorzej, ale mimo to cieszy oko  Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #109 : Wrzesień 06, 2008, 10:56:41 » |
|
Prześliczna !!  Ja tunbergie uwielbiam- ale przyznam sie nigdy tak wielkiej nie miałam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BarbaraWo
Gaduła

Siedlce...strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #110 : Wrzesień 06, 2008, 11:43:57 » |
|
I tu jest tylko trzy roślinki  .....niesamowicie piękna i pomysł ekstra 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Melisanda
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #111 : Wrzesień 06, 2008, 12:57:47 » |
|
Dziękuje dziewczyny  Tak, to były tylko trzy roślinki. Trochę pomogłam, bo rozsadziłam, aby nie były blisko siebie i szczerze nie myślałam, że tak to zarośnie, bo w ubiegłym roku było sadzonek osiem. W końcu była pożądnie zasilona preparatem do róż  W środku są cztery pręty skręcone w stożek i zagęszczone drutem no i moja biedna róża, ale myśle, że w przyszłym roku się opamięta - żyje, wyrosła ponad tunbergie i nawet kwitła (w czasie kiedy 'czarne oczy Suzany' pięły się coraz wyżej) usilnie przebijając sie do słoneczka. Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #112 : Wrzesień 06, 2008, 13:15:49 » |
|
No to jeszcze raz spróbuję. Może tym razem sie uda.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #113 : Wrzesień 06, 2008, 16:55:07 » |
|
ŚLiczna...Jak się dokładnie nazywa ta psianka??
Nie mam pojęcia - nasiona znalazłam w zeszłym roku na Węgrzech  Dopisano - znalazłam Psianka słodkogórz (Solanum dulcamara): http://www.atlas-roslin.pl/gatunki/Solanum_dulcamara.htm
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #114 : Wrzesień 06, 2008, 20:46:50 » |
|
Pozwolę sobie przykleić moje spostrzezenia dotyczące mojej psianki, które wypisałam w swoim wątku - może komuś się przydadzą  Rośnie dość wysoka, gdyby miała wyższą kratkę - poszłaby wyżej. U mnie ma długość (wysokość) ok 150cm.  Kwitnie na końcówkach pędów - kwiatuszki ma śliczne i delikatne:  Owocki też są dekoracyjne - już pokazywałam:  Pędy na dole zaczęły jej drewnieć - spróbuję ją przezimować ale nie wiem, czy jest sens. W dodatku straszny z niej pijak, jeszcze większy niż klonik - brak wody sygnalizuje opuszczając listki:  Ostatnio mnie zadziwiła - przez rozpoczęcie roku szkolnego nie miałam czasu, by przed zmrokiem obejrzeć wszystkie kwiatki i oto, co zobaczyłam dziś po wyjściu na balkon: COŚ zeżarło mi nasturcje!!  Gdy tymczasem, po drugiej stronie, w towarzystwie trującej psianki... nasturcja ma się świetnie   Tak więc może stanowić doskonałego "strażnika" delikatnych roślin przed szkodnikami  W dodatku nie jest tak trująca, skoro trzmiele ją uwielbiają 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
|