Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Porady domowe, Zdrowie, Dom, Ogród, Kuchnia

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 12:26:40
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Mummy ktoś coś o niej wie?  (Przeczytany 2446 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
zawa
Nowicjusz
*

« : Luty 24, 2007, 18:02:43 »

Witajcie jestem tu po raz pierwszy choc rosliny uwielbiam. Bardzo fajne forum z tego co widzę Laughing mam problem z moim kwiatkiem dziwakiem.
Mam rosline o której nic nie wiem nie mogę nigdzie znaleść informacji na jej temat. Jej nazwa to MUMMY , rosła wspaniale ale cos jej sie przytrafiło i na potęgę gubi liście . Nic o niej nie wiem więc nie wiem jak jej pomóc.
Rosnie na pniu jak jukka ale ma długie pierzaste i postrzepione liście, które obecnie gubi zielone. Więdna i opadają nie wiem co robic ? Moze ktoś wie jaką ma ta roślina inna nazwę lub wie o niej cokolwiek.
HELP.Sprawa baaardzo pilna. Wink Proszę o pomoc

Kocha się za nic
Zoe
Gość
« Odpowiedz #1 : Luty 24, 2007, 18:58:34 »

Zawa mummy to po polsku mumia. Musiałaś coś pokręcić.
Sprawdź czy nie chodzi ci o roślinę o nazwie Cycas
zawa
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Luty 24, 2007, 19:15:08 »

ja wiem że to mumia nie pokreciłam,mam jej kartke od plantatora i taką nazwe na tej kartce i nie moge znaleśc żadnej informacji na jej temat Sad

Kocha się za nic
zawa
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #3 : Luty 24, 2007, 19:28:48 »

To nie cycas. to co ja mam jest na pniu , podobne do bonsai liscie postrzępione stare gałęzie mam poprzycinane tak jak u juk. Wiem że jest w dwóch odmianach strzepiasta i o okrągłych lisciach. Wygladała pięknie do wczoraj, bo łysieje w strasznie szybkim tępie.

Kocha się za nic
Zoe
Gość
« Odpowiedz #4 : Luty 24, 2007, 20:16:47 »

Zawa po co ty tak zmniejszyłaś te zdjęcia. Przeciez fotosik przymuje zdjęca do 1,5 Mb a na forym można dać miniaturkę. A tak to nic nie widać.
zawa
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #5 : Luty 24, 2007, 20:51:54 »

Nie bardzo umiem wstawiać zdjęcia Sad  Te są z telefonu więcej juz ich nie dopracuje bo nie umiem.

Kocha się za nic
tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #6 : Luty 24, 2007, 20:57:41 »

Dlaczego nie możesz zrobic takiego choćby 400x300 pikseli?

zawa
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #7 : Luty 24, 2007, 22:59:59 »

No cóż szybko się uczę ale juz więcej z telefonu nie wycisnę Wink

Kocha się za nic
ola177
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #8 : Luty 25, 2007, 08:57:24 »

Ależ to piękne drzewko!!!
zawa
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #9 : Luty 25, 2007, 12:12:24 »

Jeszcze piękne ale długo nie będzie jak się nie dowiem co mu jest? Crying or Very sad

Kocha się za nic
Zoe
Gość
« Odpowiedz #10 : Luty 25, 2007, 14:56:39 »

Ja niestety nie wiem co to za roślinka. Podejrzewam, że nazwa którą podajesz to nazwa odmiany a nie nazwa gatunku.
Np. Primula to nazwa rodzaju do którego należy bardzo wiele gatunków.
Nazwa gatunku na dwie części
1 część nazwa rodzaju Primula
2 część  własna nazwa np obonica
czyli pełna nazwa gatunku to Primula obonica.
Ale gatunek ma wiele odmian  np. Primula obonica "Red Creem" inna odmiana to P. obonica "Princesa".
Ja podejrzewam, że ta nazwa to nazwa samej odmiany. I nic nie znajdziesz poza obrazkami księżniczek jeśli w wyszukiwarkę wpiszesz nazwę Princesa.

Miejmy nadzieję, że ktoś ma podobną roślinę.

Napisz lepiej jak ją podlewasz, czy nawozisz, gdzie stoi. Napisz czy na usychających liściach nie widać jakiś mieszkańców. Tutaj bardzo by ci się przydała lupa.

Ten schnący liść który widziałam na twoich zdjęciach to klasyczny przykład błędów w uprawie.

Opisz proszę jak najdokładniej co widzisz, a wcześniej wyjmij roślinę z doniczki i sprawdź czy korzenie przerosły ziemie i trzeba by przesadzić, czy ziemia jest w dolnej części doniczki sucha, czy mokra czy tylko wilgotna. Czy korzenie są zdrowe, jędrne.

Może tym sposobem spróbujemy pomóc.
zawa
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #11 : Luty 25, 2007, 19:07:28 »

Kwiatek jest u mnie od września rósł jak szalony teraz przystopował. Jest przesadzony , ma duzo miejsca w doniczce, nie jest ani przesuszony ani przelany. Przestawiłam go dzis blizej okna w chłodniejsze miejsce bo stał w poblizu kaloryfera moze to to a i nie lubi dotyku a moje dzieci sie nad nim bardzo rozczulaja jak gubi liscie i ogladaja moze to jest przyczyną. nie mam pojecia co jeszcze.

Kocha się za nic
zawa
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #12 : Luty 26, 2007, 15:02:27 »

A ja dalej truje o swoim kwiatku bo facet w kwiaciarni opowiada mi ze to nie wiadomo co to murraya paniculate co mi nie pasuje bo liscie nie takie a ja sama wygrzebałamw internecie coś podobnego podocarpus ale nie moge dopasować rodzaju moze ktoś cos wie o tych roslinach. A może moja mumia to krzyżówka dwóch odmian Sad no mam powazny problem bo nie wiem co mam?

Kocha się za nic
Zoe
Gość
« Odpowiedz #13 : Luty 26, 2007, 16:27:47 »

Pooglądam i podzielę się spostrzeżeniami.
zawa
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #14 : Marzec 02, 2007, 11:46:06 »

I jak nikt nic nie wie o mojej mumii? przykro mi mam widać takie dziwadło w domu  że w zasadzie nie wiadomo co to i jakim cudem do kwiaciarni trafiło? Crying or Very sad

Kocha się za nic
Zoe
Gość
« Odpowiedz #15 : Marzec 02, 2007, 12:26:20 »

Zawa podocarpus to nie jest na pewno ponieważ jest to roślina iglasta.

Natomiast murraya paniculate to po polskiemu nazywany pomarańczo-jaśminem również chyba nie.

Jeśli masz jeszcze chęć dalszego szukania sprawdź strony o bonzai. Twoja roślina wygląda jak by w naturze była drzewkiem lub sporym krzewem więć może tędy dojdziesz.
zawa
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #16 : Marzec 02, 2007, 13:54:15 »

Dzieki szukam w bonzaiach strasznie się na nią zacięłam muszę dojść co to za badyl Laughing

Kocha się za nic
Lila2006
Rezydent

Kujawsko-pomorskie strefa 6b

« Odpowiedz #17 : Marzec 02, 2007, 21:40:05 »

Znalazłam coś takiego:    

Ja trochę ślepa jestem ale wydają mi się bardzo podobne. To jest Polyscias fruticosa.
Z tymi odmianami też by się zgadzało bo jest jeszcze Polyscias quilfoylei i faktycznie ma okrągłe liście.
Ja znalazłam je w takim starym katalogu i tam jest bardzo mało wiadomości o nich. Z pisma obrazkowego wynika, że lubi półcień, spryskiwanie i bardzo skąpe podlewanie.
I jeszcze tu coś znalazłam:
http://www.ciekawe-rosliny.pl/index.php?dz=strony&op=pisz&id=46

Pozdrawiam Lidka
zawa
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #18 : Marzec 05, 2007, 11:54:20 »

Kochana toż to mój badyl, moja mumia się znalazła. Laughing  Dokładnie wypisz wymaluj no to ja juz wiem czemu to cudo gubi liscie. Laughing Stoi niedaleko grzejnika w południowym oknie i to na dodatek  ma ciągle wilgotna ziemie bo pilnuję aby ja nie przesuszyć dokładnie wszystko na odwrót. Nie mam pojecia czemu ktos ja nazwał mumią ale to już nie istotne.Dzięki Ci baaaaardzo.

Kocha się za nic
Etelia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #19 : Maj 28, 2007, 23:41:01 »

Zawa co z twoim drzewkiem? Rolling Eyes
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: