Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 12:24:49
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: kwiaty w łazience  (Przeczytany 1762 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
najjan
Nowicjusz
*

« : Luty 20, 2006, 13:32:24 »

Witam i z miejsca proszę o radę: jakie kwiaty można wstawić do łazienki (jest okno od strony północnej). Ciekawa jestem, czy istnieją jakieś szczególne zalecenia co do gatunku i sposobu podtrzymywania go przy życiu:)
Z góry dziękuuję
Amatorka Z Dobrymi Chęciami
Zoe
Gość
« Odpowiedz #1 : Luty 20, 2006, 15:04:15 »

Podejrzewam, że jest tam dość ciemno. W tym pomieszceniu trzeba dość często otwierać okno.  Zatem musisz kwiatka zestawiać bo zimą zmarznie.
Musi to być zatem kwiatek lubiący cień, stosunkowo nieduży. I stosunkowo niedrogi, żeby nie było żal jak spadnie z parapetu, kiedy podmuch wiatru bardziej otworzy okno. Na początek spróbuj bluszczu.
Kup odmianę z zielonymi liśćmi. Bluszcz o pstrych liściach wymaga więcej światła. Możesz spróbować uprawiać Ficus pumila. Spokojnie jest to mała roślinka pnąca o małych listkach. Sama czepia się podpór. Możesz włożyć do doniczki kratkę, pałąk. W stosunkowo krótkim czasie obrośnie go cały. Ja miałam go rozpięty na stelażu w formir kuli. Kula była zrobiona z drutów/potrzebne męskie sprawne ręce/. Po obrośnięciu nie było ich w ogóle widać. Jeśli się nadmiernie rozrosną można przystrzyc. Będą bardziej gęste. Polecam Ci te dwie różne rośliny aby sprawdzić na ile jest tam światła. Fikus potrzebuje więcej światła niż bluszcz. Pamiętaj o jednym nie kupuj roślin o pstrych liściach. Chyba, że chcesz mieć rośliny z zasychającymi brzegami liści. Jeśli chcesz jeszcze coś wiedzieć pisz.
Sasannka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 10, 2007, 08:23:19 »

Właśnie szukam roślin odpowiednich do łazienki, tutaj znalazłam trochę informacji:
http://dom.gazeta.pl/ogrody/1,72077,2588412.html
może komuś też się przydadzą.
Wyspa
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #3 : Marzec 02, 2008, 14:43:56 »

Jaką roślinę doradziłybyście mi do uprawiania w łazience. Łazienka posiada małe okno osłonięte zasłonką
Wyspa
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 02, 2008, 15:10:56 »

Właśnie przejrzałam ten dział, ale w moim przypadku jest jedna trudność - mam cztery koty Smile, które robią, co chca w naszym domu. Muszą to być rośliny nieszkodliwe dla nich, bo na pewno spróbują je podjeść. Zjadły prawie do gołej ziemi mojego skrzydłokwiata. Nie próbowałam z paprocią. Nie moge również postawić takich wielkich donic, jak w wiadomości Zoe
tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #5 : Marzec 02, 2008, 15:24:47 »

Wyspo, proszę, pisz tutaj o kwiatach w łazience Smile

Jeżeli kwiatek bedzie wisiał, może się uchowac przed kotami.
Najlepiej czują się marantowate. Ale jeden warunek - doświetlanie min. 8-10 godzin dziennie.
Może masz lampke np. energooszczędną, można nastawić automat który bedzie ją włączał... albo zostawiać światło rano na cay dzień. Teraz wybór takiego punktowego oświetlenia jest ogromny...

Pozdrawiam Smile

Wyspa
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 02, 2008, 15:55:51 »

Tak zauważyłam już, że jesteś czujna i wszystko sprawnie przenosisz - jestem pełna podziwu. Będę zdyscyplinowana. Marantowate to te liściaste z białawymi przejściami, one są chyba trujące po ugryzieniu. Niestety koty włażą wszędzie i żadna wyskokośc dla nich niestraszna. Poeksperymentuje z paprociami i wrażeniami się podziele.
Lila2006
Rezydent

Kujawsko-pomorskie strefa 6b

« Odpowiedz #7 : Marzec 02, 2008, 16:02:18 »

U mnie w łazience ładnie rosną beniaminki, paproć i ostatnio araukaria. Nie wiem czy któreś są trujące.
Moja łazienka jest dość widna (okna pd.zach.) i zimna.  Wink

Pozdrawiam Lidka
Wyspa
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #8 : Marzec 02, 2008, 16:09:00 »

No tak Smile, a co to są beniaminki i aukaria? Masz jakieś fotki?
Wyspa
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #9 : Marzec 02, 2008, 17:24:42 »

Polecam to, co znalazlam i oczywiście widze, że zrobiłam błąd w nazwie jednego z kwiatów
http://dom.gazeta.pl/ogrody/1,72077,2588412.html
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: