Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 12:08:27
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Storczyki- moja nowa miłość  (Przeczytany 3529 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Lila2006
Rezydent

Kujawsko-pomorskie strefa 6b

« : Luty 17, 2007, 14:28:56 »

Już od dłuższego czasu narasta we mnie chęć posiadania tej pieknej rośliny tylko.....No właśnie czy ja mam warunki? Mój pokój ma dwa okna jedno na pd.zachód drugie na pn.zachód, ale to drugie z przyczyn ode mnie niezależnych odpada gdyż urzęduje na nim często moja kocia oraz wyglądajają mojego powrotu z pracy ukochane psy. Tam więc napewno nie byłby bezpieczny. To pierwsze jest dosyć mocno nasłonecznione więc chyba też nie za dobrze? Nie wiem czy ewentualnie storczyk (jak tak to jaki?) mógłby stać na ławie w głębi pokoju? A może lepiej jakiś kwietnik i postawić koło tego pd.zachodniego okna? Proszę poradźcie coś bo ja już z trudem powstrzymuję się przed dokonaniem zakupu.
 Wink

Pozdrawiam Lidka
Jurek Szypuła
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #1 : Luty 20, 2007, 11:07:41 »

Okna nie da się przesunąć wedle potrzeb  Wink Musimy więc radzić sobie inaczej. Ja mam w domu okna wychodzące na południe i w słoneczną pogodę reguluję nasłonecznienie żaluzjami. Jeśli jest miejsce na stolik odsunięty od okna to jeszcze lepiej. Można też dobierać sobie gatunki "światłolubne" (np. Calanthe) na okno a te które wolą rozproszone światło na stolik. Niestety takich rodzajów nie ma zbyt wiele więc jeśli nie ma trzeba sobie roletę albo żaluzje zamontować. Jak znam życie jeśli złapiesz bakcyla w krótkim czasie i parapet i stolik będą zapchane i znowu problem gdzie postawić następny kupiony okaz  Rolling Eyes

pozdrawiam, Jurek
Lila2006
Rezydent

« Odpowiedz #2 : Luty 24, 2007, 18:55:11 »

No i stało się. Wiedziałam, że wkońcu nie wytrzymam. A oto dowód:
         Przemeblowałam pokój, zakupiłam konieczne akcesoria (wodę destylowaną, nawóz, podłoże), spróbowałam  stworzyć mu jak najlepsze warunki i narazie cieszę się jak dziecko.
Teraz pewnie będę zadawała mnóstwo głupich pytań, dlatego proszę o wyrozumiałość.

Pozdrawiam Lidka
Lila2006
Rezydent

« Odpowiedz #3 : Luty 25, 2007, 12:24:15 »

To znowu ja, i mam pierwsze pytanie z gatunku głupich. Czy to na zdjęciu to dwa nowe pędy kwiatowe?  Ale bym się cieszyła gdyby zakwitły. Chyba połknęłam bakcyla.  Very Happy

Pozdrawiam Lidka
Monia123
Aktywny
**

« Odpowiedz #4 : Luty 25, 2007, 12:57:20 »

Zdecydowanie pędy kwiatowe  Very Happy  Przepadłaś, Dziewczyno, teraz już się nie wyleczysz... Laughing

Serdecznie pozdrawiam,
Monia
violka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #5 : Luty 25, 2007, 18:03:31 »

taaak..i po Tobie Wink   przez pewien czas bedziesz zachowywac sie jak nowoupieczona mama malego bobaska(storczyka). Bedziesz do niego stale zagladac, ogladac (a czesto mowic). Badz pewna, ze zadbany "maluch" bedzie cieszyl oko i dawal wiele satysfakcji....Ja juz przeszlam ten etap...niestety, moj kwiatuszek nie chce juz kwitnac, ale wierze w niego Smile

pozdrawiam   violka
Lila2006
Rezydent

« Odpowiedz #6 : Luty 25, 2007, 18:12:58 »

No tak, wiedziałam, że wpadłam. Już zauważyłam u siebie podane przez Ciebie objawy. I podobno to nieuleczalne  Laughing

Pozdrawiam Lidka
Lila2006
Rezydent

« Odpowiedz #7 : Marzec 04, 2007, 12:23:08 »

Mam kolejne pytanie.
Wczoraj wyjęłam mojego falka z doniczki, poobcinałam gnijące korzenie (ale na szczęście nie dużo), dałam nowe podłoże i teraz pytanie. Wiem, że mam go nie polewać ale czy mogę spryskiwać wodą z nawozem? I przy okazji czy lepiej trzymać go w przeźroczystej doniczce czy można wstawić do osłonki?
Dodam, że ma bardzo mało korzeni na wierzchu.

Pozdrawiam Lidka
Lila2006
Rezydent

« Odpowiedz #8 : Marzec 11, 2007, 18:59:01 »

Dzisiaj nieopatrznie zajrzałam do jednego z marketów budowlano ogrodniczych i doznałam zawrotu głowy. Były tam storczyki w takiej ilości i tylu odmianach, że oczywiście straciłam głowę. Efektem był zakup 4sztuk.
Czy mogę prosić o pomoc w identyfikacji. Zdjęcia nie są rewelacyjne bo z lampą błyskową ale niestety jak wróciłam to było już ciemno.
Oto pierwszy, pisało tylko, że orchidea.
        to chyba Cambria (może Euro Star?)

ten to może Dendrobium Phalaenopsis? (Chyba Karmen)

ten jeszcze nie rozkwitł ale ma charakterystyczne liście. To chyba Cymbidium?

A ten był z przeceny i podobno to Oncidium.

Mam jeszcze pytanie, one miały tak mokro, że aż woda się wylewała. Zastanawiam się, czy powinnam je wyjąć przejrzeć i wsadzić do nowego podłoża? Tym bardziej, że zauważyłam takie niepokojące mnie objawy:

Bardzo proszę o rady.

A tak wygląda cały komplet:

Pozdrawiam Lidka
Lila2006
Rezydent

« Odpowiedz #9 : Marzec 13, 2007, 22:11:49 »

Gdzie się podziali wszyscy miłośnicy storczyków  Crying or Very sad  ???

Pozdrawiam Lidka
Jurek Szypuła
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #10 : Marzec 15, 2007, 17:05:17 »

Dobre pytanie Question  Question  Question Z wystawy z Łodzi powinni już wrócić Wink
Na tym pierwszym zdjęciu to faktycznie Beallara Erostar tylko zastanawia mnie skąd wyrasta kwiatostan. Na pierwszym zdjęciu wygląda jakby wyrastał ze szczytu psb...
Zerknij do prezentacji gdzie są zdjęcia mojego okazu. Posiada dwa pędy kwiatowe po bokach psb i jeden kwiatek na szczycie Exclamation  Exclamation  Exclamation Myślałem że ten pojedynczy kwiat na szczycie to jakaś anomalia ale po obejrzeniu twojego okazu to już sam nie wiem Sad
Pozdrawiam serdecznie,

Jurek
Lila2006
Rezydent

« Odpowiedz #11 : Marzec 15, 2007, 19:05:26 »

Zgadza się, u mnie wyrasta z samego środka psb.
A te pozostałe dobrze oznaczyłam???  To jest jednak jeszcze dla mnie za trudne. Szukałam na stronie "producenta" Cameleon orchidee i w/g ich zdjęć oznaczałam, ale nie jestem pewna czy dobrze.
No i to podłoże trochę podejrzane jest. Niektóre kawałki kory są zielone a na innych jest jakby pleśń. Zastanawiam się czy je teraz przesadzić do nowego podłoża bo wszystkie kwitną?

PS. Mam książkę Waltera Richtera "Das Orchideen- Jahre" z 1988r ale po niemiecku. Dla mnie czarna magia ale może ktoś zna niemiecki i by się przydała. W razie czego proszę o info na PW (oczywiście gratis)  Wink

Pozdrawiam Lidka
Jurek Szypuła
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #12 : Marzec 16, 2007, 10:29:10 »

Dendrobium i Oncidium się zgadza a co do Cimbidium to nie jestem pewien  Rolling Eyes Jeśli pąki się rozwinęły to wklej fotkę, wtedy się wyjaśni  Cool
Co do podłoża to wystarczy poczekać aż przeschnie. Z przesadzaniem poczekaj aż przekwitną,
Pozdrawiam,

Jurek
elvirczak
Aktywny
**

« Odpowiedz #13 : Marzec 16, 2007, 11:51:04 »

To cymbidium to Miltoniopsis Smile Z resztą nazw się zgadzam
Lila2006
Rezydent

« Odpowiedz #14 : Marzec 20, 2007, 22:36:15 »

Kwiatki się rozwinęły i faktycznie to Miltoniopsis. Jest piękny i delikatnie pachnie. Zdjęcie wstawię w sobotę. Dziękuję za wszystkie informacje będzie mi łatwiej stworzyc im dobre warunki.

Pozdrawiam Lidka
Lila2006
Rezydent

« Odpowiedz #15 : Marzec 25, 2007, 17:40:06 »

Oto rozwinięty miltoniopsis

A to pięknie rozwinięte dendrobium:

Pozdrawiam Lidka
Ooo
Aktywny
**

« Odpowiedz #16 : Lipiec 13, 2007, 15:48:39 »

A to moja mała kolekcja falków Mr. Green

tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #17 : Lipiec 14, 2007, 08:32:53 »

Sympatyczna kolekcja, zwłaszcza ten pierwszy jest dośc niezwykły Smile

Pozdrawiam Smile

nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B

« Odpowiedz #18 : Lipiec 14, 2007, 10:21:57 »

Bardzo ładne Very Happy

pozdrawiam

Ooo
Aktywny
**

« Odpowiedz #19 : Lipiec 15, 2007, 06:20:56 »

Trzymam moje phalaenopsisy na parapecie okna zachodniego na którym pojawia się słońce po południu.Czy może im to słońce zaszkodzić Question Gdzie Wy trzymacie swoje storczyki i jak o nie dbacie Question
tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #20 : Lipiec 15, 2007, 14:40:31 »

Zajrzyj do tematu PHALENOPSIS ... znajdziesz masę informacji  Mr. Green

Pozdrawiam Smile

Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: