|
Zoe
Gość
|
 |
« : Luty 12, 2007, 20:30:26 » |
|
Dzień wcześniej podlejmy roślinę porządnie. W dniu wysyłki wstawiany doniczkę do woreczka foliowego. Woreczek zawiązujemy. Jeśli jest większy od doniczki to całość oklejamy taśmą klejącą. Zaczynamy od brzegu przez wierzch doniczki bok , spód , bok i kończymy na wierzchu. Potem to samo po drugiej stronie pędu. Chodzi o to że woreczek i taśma będą chronić przed wysypaniem ziemi jeśli ktoś przewróci karton. Kładziemy przygotowaną doniczkę do kartonu( taki by tylko się zmieściła) taśmą przytwierdzamy doniczkę do kartonu albo szeroką taśmą albo w dwóch miejscach. Jeśli roślina ma delikatne i gęste liście można na nie załozyć siatkę taką w jakie się pakuje plastikowe pojemniki z owocami. Do siatki wkładamy najpierw doniczkę i przesuwamy. Jeśli liście są długie wystarczy związać je lekko w kilku miejscach. Zamykamy karton z boku i zaklejamy. Stawiamy karton i od góry wszystkie wolne miejsca upychamy zmiętymi gazetami. Karton zamykamy od góry i mamy gotową paczkę. Zamiast gazet można użyć innego miękkiego materiału typu gąbka.
Jesli wysyłamy większą roślinę to niezbędne stanie się usztywnienie kartonu listewkami. Ale to opiszę jak zajdzie potrzeba.
Wysyłajmy od poniedziałku do czwartku wówczas nie będzie leżała na poczcie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Witek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 17, 2007, 18:55:21 » |
|
Jeszcze można napisać na wierzchu gdzie jest góra, wtedy jest nadzieja, że ktoś na poczcie potraktuje to poważnie i postawi w prawidłowej czyli bezpiecznej pozycji..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 22, 2007, 12:29:08 » |
|
Na stronie jednego z hodowców-hobbystów passiflory znalazłam opis (w jęz. angielskim, ale opatrzony zdjęciami!!!) jak krok po kroku przygotować do wysyłki sadzonki: http://www.passiflora.info/graphics_files/frame.htm a jak rosnące w ziemi rośliny: http://www.passiflora.info/morepost.htmPrzedstawione na przykładzie passiflory, ale użyteczne w przypadku wielu innych roślin 
|
|
|
|
|
|
Serdecznie pozdrawiam, Monia
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 22, 2007, 18:52:16 » |
|
Rzeczywiście użyteczne. Dzięki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kachna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 27, 2007, 09:22:32 » |
|
A jak przygotować listki fiołków afrykańskich do wysyłki?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 27, 2007, 10:43:29 » |
|
Moim zdaniem użyć pudełka żeby list się nie zgniótł, a w środku wymościć ligniną lub ręcznikami papierowymi. A sam listek w foliowej torebce żeby nie stracił wilgoci? Tak ja bym zrobiła Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maniek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 27, 2007, 10:52:17 » |
|
Mi przysłano zapakowane w pudełko po herbacie ekspresowej, wyścielone watą. Końce listków owinięte były w wilgotną chusteczkę, a całe to pudełeczko włożone w większe i dopiero owinięte papierem. Doszły w świetnym stanie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 27, 2007, 10:55:14 » |
|
Moim zdaniem użyć pudełka żeby list się nie zgniótł, a w środku wymościć ligniną lub ręcznikami papierowymi. A sam listek w foliowej torebce żeby nie stracił wilgoci? Tak ja bym zrobiła Pozdrawiam  potwierdzam,dostałam od tellerki i od Moni tak zapakowane,doszly w rewelacyjnym stanie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 04, 2007, 11:09:54 » |
|
Pomóżcie nam (Tesi i mnie) wykombinować jakie pudełko będzie najlepsze do przesłania szczepki fuksji. Robię interesy z producentem opakowań  , więc zdobycie pudełka o optymalnych wymiarach nie stanowi żadnego problemu, a chciałabym ująć Kochanej Tesi kłopotu  . Ma tych szczepek do wysłania kilka, więc niech chociaż nie zawraca sobie głowy poszukiwaniem kartonów. Acha, i jeszcze jedno - lepiej wysyłać w doniczce czy bez ?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
rack
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 12, 2007, 10:09:04 » |
|
To ja może dam schemat pakowania bananowców do wysyłki, jaki stosuję- z dobrym skutkiem. Biorę karton, tak aby doniczki na podstawie nie miały luzu, wzmacniam go paskami i płytkami twardej tektury(mogły by być też listewki ze sklejki), wycinam otwory wentylacyjne, pakuję doniczki owinięte folią(rośliny powinny być dobrze podlane), wstawiam rozpórki- tekturowe wałki(aby doniczki nie mogły ruszać w pionie) zamykam karton, owijam-mocno!-papierem pakowym, piszę adres, zaznaczam górę i dół, nakłuwam otwory wentylacyjne i wysyłam. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Kuba B.
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 12, 2007, 10:10:22 » |
|
jest 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ewalukas
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 12, 2007, 10:25:44 » |
|
To może ja napiszę jak wysyłam Sposób 1: potrzebne pudełeczko po lekach, takie płaskie. Roślinkę wkładam do pudełeczka, ale same liście, korzonki zostają na zewnątrz. Korzonki owijam mokrą chusteczką czy watą, wkładam do woreczka i zabezpieczam taśmą, przyklejam do pudełka, żeby nie wypadła roślinka. I to pakuję do koperty bąbelkowej. Sposób 2: potrzebna butelka plastikowa po napoju 1,5 litrowym. Ten sposób świetnie się sprawdza w przypadku roślin większych czy bardziej delikatnych. Roślinkę należy posadzić w pojemniczku po jogurcie (dla mnie najlepiej po Danonkach bo nie są duże). Oczywiście pojemniczek musi mieć dziurki w dnie. Przed wysyłką podlewamy, czekamy aż nadmiar wody wyleci. Pojemniczek zabezpieczamy woreczkiem i taśmą. Butelkę przecinamy na pół. Wkladamy roślinkę do dolnej części butelki. W górnej części robimy dziurki. Nakładamy górną część butelki na dolną. Teraz należy dobrać odpowiednie pudełko, żeby butelka za bardzo nie latała. Ewentualnie można między butelkę a pudełko powkładać pogniecione gazety. I wysyłamy paczuszkę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #12 : Lipiec 12, 2007, 10:39:56 » |
|
pomysł z butelka rewelacyjny 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #13 : Lipiec 12, 2007, 11:38:15 » |
|
faktycznie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #14 : Lipiec 15, 2007, 14:48:26 » |
|
Wracając do tematu wysyłki: tak dostałam zapakowane listeczki: Myślę że pomysł wart rozpropagowania  Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #15 : Lipiec 15, 2007, 15:52:11 » |
|
Tak, tylko skąd wziąć tyle opakowań po flamastrach? 
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #16 : Lipiec 15, 2007, 19:16:18 » |
|
Rok szkolny blisko.. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anamat
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #17 : Lipiec 16, 2007, 14:54:39 » |
|
Jestem ciekawa czy ktos wysyłał już roślinki w takich upałach i w jakim stanie doszły?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
paolka
Gaduła

Strefa klimatyczna 7a
|
 |
« Odpowiedz #18 : Lipiec 16, 2007, 15:02:00 » |
|
No ja właśnie dziś wysłałam (do Ciebie też Aniu). Mam nadzieję, że dotrą szczęśliwie. Trzymajmy kciuki.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Paulina
|
|
|
ewalukas
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #19 : Lipiec 16, 2007, 15:04:30 » |
|
i ja dziś wysyłałam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
Rezydent

Kujawsko-pomorskie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #20 : Lipiec 16, 2007, 15:07:36 » |
|
Ja też dziś wysłałam i dopiero w domu uzmysłowiłam sobie, że może być dla nich za gorąco 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #21 : Lipiec 16, 2007, 15:09:46 » |
|
W środę ma być chłodniej... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
paolka
Gaduła

Strefa klimatyczna 7a
|
 |
« Odpowiedz #22 : Lipiec 16, 2007, 15:35:29 » |
|
No właśnie widziałam prognozę. W środę (bynajmniej w Szczecinie) tylko 23 stopnie i deszcz w dodatku...
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Paulina
|
|
|
Honorata
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #23 : Lipiec 17, 2007, 10:09:11 » |
|
doszły już dziś do Was wysłane rośliny we wczorajszych upałach ?? chce dziś wysłac i zastanawiam w jakim stanie doszły Wasze ....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
paolka
Gaduła

Strefa klimatyczna 7a
|
 |
« Odpowiedz #24 : Lipiec 17, 2007, 10:14:13 » |
|
Do mnie jeszcze nie. Wciąż czekam z utęsknieniem na listonosza. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Paulina
|
|
|
ewalukas
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #25 : Lipiec 17, 2007, 10:18:33 » |
|
U mnie jak jest to w skrzynce  Ale raczej jeszcze listonosz nie chodził...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #27 : Sierpień 06, 2007, 18:52:56 » |
|
No to ja chyba odwaliłam  bo szczepki gloksynii całe włożyłam w folię, ogonki owinęłam mokrym ręcznikiem papierowym.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|