Teśka
Rezydent

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #120 : Luty 25, 2008, 13:23:57 » |
|
Poczta mnie robi w bambuko  Już tydzień jak priorytet do mnie idzie  (zresztą i tak już tam zwłoki). Tyle dobrego , że moje 2 przesyłki doszły. Jedna z nich, już następnego dnia była u adresata  Na dzień dzisiejszy moja decyzja - nic nie wysyłam i na nic nie oczekuję  Chyba,że jakiś inny sposób się trafi  Pozdrawiam cieplutko.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #121 : Luty 25, 2008, 13:45:02 » |
|
Tesiu - wysyłałaś paczkę czy list? Moim zdaniem paczki, zwląszcza opisane 'zywe rosliny' i priorytet idą wyjatkowo szybko. Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inna jagna
Gość
|
 |
« Odpowiedz #122 : Luty 25, 2008, 13:55:20 » |
|
Mnie się coś takiego przydarzyło raz tylko - paczka od Mańka szła kilka tygodni i ostatecznie dotarła w stanie lekkiego rozkładu (mam na myśli opakowanie - nawilgło i popękało )  Nie mam pojęcia, jaki był powód takiego opóźnienia, bo normalnie przesyłki dochodzą błyskawicznie. Choćby ostatnio - w środę rano dostałam paczkę wysłaną przez Nowirkę w poniedziałek... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Teśka
Rezydent

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #123 : Luty 25, 2008, 14:24:59 » |
|
Tesiu - wysyłałaś paczkę czy list? Pozdrawiam  Tellerka, ja wysłałam listy, w kopercie ochronnej i doszły!!!!!! W stanie idealnym  Do mnie nie doszło( nie wiem jak wysłane). Już i tak martwe. Skarby złote-swoją drogą  E tam,żeby tylko takie biedy w życiu były. Zwlokłam już do domu fuksje i ciasnota trochę  . Chętnie już bym je wyniosła na balkon  . Pozdrawiam cieplutko.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #124 : Luty 25, 2008, 14:28:45 » |
|
Przykro mi w imieniu roślinek...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maj@
|
 |
« Odpowiedz #125 : Luty 25, 2008, 15:50:29 » |
|
Ja na paczkę czekam już 2 tygodnie
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie Ela.
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #126 : Marzec 09, 2008, 00:05:29 » |
|
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #127 : Marzec 09, 2008, 00:28:49 » |
|
No coż... nie ty jedna :/
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Witek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #128 : Marzec 20, 2008, 08:18:35 » |
|
Cześć... problemy o których piszecie dotyczą wszystkich użytkowników poczty i firm kurierskich.. Jestem na forum jednym forum, gdzie ludzie dużo wysyłają i tak samo psioczą.. i to po równo na Pocztę i na firmy kurierskie.. Jeśli chodzi o firmy kurierskie to głównie niekompetencja pracowników - wystarczy że ktoś tylko trochę na uboczu mieszka i żadnemu kierowcy "nie opłaca się zajechać.."
Wesołych Świąt życzę...
Witek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ursulka
Gość
|
 |
« Odpowiedz #129 : Marzec 20, 2008, 08:45:31 » |
|
A mnie poczta wczoraj bardzo miło zaskoczyła. A Justa jeszcze bardziej  Dostałam list z Polski, bluszczyk od Justy. Mało, że doszedł w świetnym stanie, to jeszcze niesamowicie szybko - w środę wyslany i w następną już u mnie (priorytet). A widokówki jakie słałam zimą z Polski, też priorytety, przyszły miesiąc po moim powrocie do domu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maj@
|
 |
« Odpowiedz #130 : Marzec 20, 2008, 09:40:44 » |
|
Mnie też poczta nie zawodzi ostatnio w wtorek rano Haworsja wysłała do mnie paczkę a w środe o 11 paczka była juz u mnie 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie Ela.
|
|
|
|
sisay
|
 |
« Odpowiedz #131 : Kwiecień 10, 2008, 13:45:06 » |
|
Właśnie dostałam paczkę z allegro... pełną pianki montażowej!!  Roślinki w stanie nienaruszonym - i chyba tak zostaną, bo nie potrafię ich z tej pianki wygrzebać  Pomysł świetny, skuteczny i niekonwencjonalny, ale co ja mam teraz zrobić... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #132 : Kwiecień 10, 2008, 15:19:07 » |
|
Zrobić zdjęcie, też chcemy się pośmiać  A tak poważnie, to wyjatkowy pomysł. Ciachaj to ,ciachaj 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sisay
|
 |
« Odpowiedz #133 : Kwiecień 10, 2008, 15:36:08 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #134 : Kwiecień 10, 2008, 15:59:46 » |
|
O matko  A co to za roślina ? 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
|
|
sisay
|
 |
« Odpowiedz #136 : Kwiecień 10, 2008, 16:20:02 » |
|
Areczka i krotonik  Śliczne są, mam nadzieję że ich nie wykończę. Już moje koty zdążyły je wywalić :/
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sisay
|
 |
« Odpowiedz #137 : Kwiecień 10, 2008, 16:22:20 » |
|
Szkoda że nikt nie zrobił Tobie zdjęcia jak zobaczyłaś w paczce piankę  Oj, szkoda, szkoda!!  Fakt, roślinki dotarły w idealnym stanie, mimo że pudlo było z jednej strony lekko wgniecione. Pianka spełnila swoje zadanie w stu procentach  Jestem pod wrażeniem tego pomysłu ale przede wszystkim starań, jakie ta osoba włożyla w paczkę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #138 : Sierpień 27, 2008, 17:36:08 » |
|
Pozwoliłam sobie na założenie nowego wątku ,bo chyba to będzie bardziej widoczne, by więcej osób mogło skorzystać. Dostałam dziś trzy przesyłki z kwiatkami od dziewczyn - ślicznie dziękuję . Jedna z tych przesyłek mnie zaniepokoiła (od Sisay) wyglądem koperty bąbelkowej , była strasznie pognieciona  . Ze strachem ją otwierałam , myślałam ,że po roślinkach , wiedziałam ,że są w niej maleństwa . A tam w pięciu rulonikach , maluchy miały się wyśmienicie . Jak się dowiedziałam  jest to tekturowa rureczka po foliowych workach , których w marketach przy warzywach pełno . Sisay brawo  , a to na potwierdzenie  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sisay
|
 |
« Odpowiedz #139 : Sierpień 27, 2008, 17:43:14 » |
|
Małgosiu, dzięki za te fotki  Byłam tak zajęta pakowaniem, że zapomniałam to sfotografować. Dodam, ze te rurki są naprawdę grube i twarde, zwykłe rolki po ręcznikach kuchennych by się nie sprawdziły. Piłowałam je nożem żeby skrócić  Jak tylko je zobaczylam w markecie, jak sobie tak leżały niepotrzebne, to od razu wiedziałam jak je wykorzystać!  Jest w "doniczkowych" przyklejony wątek o przygotowaniu roślin do wysyłki, może tam moderatorzy później przeniosą?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #140 : Sierpień 27, 2008, 17:58:02 » |
|
Ha , ha, ha , już przeniesiony  . Nie ma za co Moniko  , to naprawdę świetny pomysł . Dziękuję za przeniesienie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dcmiel
|
 |
« Odpowiedz #141 : Sierpień 27, 2008, 23:17:20 » |
|
Mój sposób by sadzonki fiołków o delikatnych kruchych listkach przetrwały podróż Potrzebne: - sadzonka - woreczek foliowy wielkość A4 - ziemia - taśma klejąca wykonanie: • woreczek foliowy dzielimy na 4 części – wykorzystamy dolne zgrzane na 2 sadzonki, czyli 2 rożki • na dno rożka sypiemy trochę ziemi • wkładamy przygotowaną sadzonkę i wokół dosypujemy trochę ziemi  • oklejamy paskami taśmy, przymarszczając folię u nasady sadzonki – robimy to bardzo delikatnie by nie uszkodzić listków i ziemia nie może zasypać serca sadzonki; ma być na tyle ciasno by ziemia nie wysypywała się a roślina nie straciła listków   • ziemia nie może być zbyt mokra !!!!!! to najczęściej popełniany błąd – sadzonka jest wówczas ciężka i w czasie podróży odkleja się od podłoża i robi się z niej miazga • tak przygotowana sadzonkę przyklejamy do dna pudełka mocną taśmą klejącą (nie malarską) sposób Moniki z tubami jest super ale należy pamiętać o przyklejeniu tobołka wewnątrz tuby; ja do przesyłki używałam również nasadek po lakierach do włosów i innych kosmetykach, metalowych pudełeczek po cukierkach - opakowanie musi być twarde; ja zawsze sprawdzam wytrzymałość, naciskając je na środku - przy dużych płaskich opakowaniach środek zawsze jest zgnieciony  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #142 : Listopad 21, 2008, 18:46:19 » |
|
Jak zabezpieczyć roślinki teraz,kiedy temp.spada nocą poniżej zera?Mam do wysłania fiołki i trochę się boję czy przeżyją podróż.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #143 : Listopad 21, 2008, 18:54:07 » |
|
Fiołków bym raczej nie wysyłała. Można dać więcej fizeliny (tej do ogacania roślin w ogrodzie).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #144 : Listopad 21, 2008, 22:11:08 » |
|
Albo wymościć pudełko folią bąbelkową, styropianem...
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #145 : Listopad 21, 2008, 22:11:47 » |
|
Albo watą i gazetami 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #146 : Listopad 21, 2008, 23:15:25 » |
|
Tylko że w przyszłym tygodniu zapowiadają -10,chyba lepiej będzie przełożyć wysyłkę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #147 : Listopad 21, 2008, 23:27:46 » |
|
Ale z drugiej strony to paczki koniem z furmanką nie jeżdżą, więc... 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #148 : Listopad 21, 2008, 23:31:03 » |
|
No to już sama nie wiem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dorotkas
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #149 : Listopad 21, 2008, 23:52:53 » |
|
Ja kupiłam w Obi taką termiczną "gąbkę" - nie wiem jak to się fachowo nazywa.Jest w dziale paneli-taką gąbeczkę układa się pod panele.Kupuje na metry ,3 zl za metr (chyba 1 metr szeroka).Przy tych temp. w zupełności wystarczy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|