Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 11:57:37
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Stromanthe Horticolor  (Przeczytany 1040 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Marsi
Nowicjusz
*

« : Luty 05, 2007, 12:34:33 »

Witam Forumowiczów.

Mam problem z rosliną Stromanthe Horticolor.

Otóż podlewam ją tak aby ziemia nie była przesuszona, nie stoi ani w całkowitym cieniu ani w pełnym słońcu a niestety nie puszcza nowych listków a stare brązowieją i zawijają tak jakby usychały. Próbowałam podelwać obficiej bo w jednej restauracji trzymali ją prawie w błocku tak wigotno miała ale mojej to nie pomogło.
W sumie wygląda jak "oskubana".

Co robić  Question   Question   Question[/b]
Zoe
Gość
« Odpowiedz #1 : Luty 05, 2007, 14:03:50 »

To jest cytat ze strony ogrodu botanicznego w Zabrzu
Porównaj co lubi z tym co ma i napisz nam o swoich wnioskach.

Stromanthe - dziko występują na obszarach zwrotnikowych Ameryki Pd. (Brazylia) – około 13 gatunków. Uprawiane jako rośliny ozdobne doniczkowe. W Polsce uprawiane są trzy gatunki. Są to zimozielone, pełzające byliny, uprawiane ze względu na dekoracyjne liście. Pokrój mają wzniesiony, a liście duże (do 40 cm); w zależności od gatunku blaszka liściowa posiada jasne nerwy środkowe, przeważnie z szarymi poprzecznymi pręgami. W pomieszczeniach nie kwitnie. Stanowisko jasne, ale nie słoneczne - częściowy cień, przez cały rok temperatura około 21ºC (min 15) oraz wysoka wilgotność powietrza. Do podlewania używamy miękkiej wody, staramy się nie przesuszać gleby. Do uprawy dobre są płaskie naczynia z pulchną, przepuszczalną ziemią, i dużą warstwą drenażu. Rozmnażamy je przez podział, oraz sadzonki liściowe.

Stromanthe sanguinea - podłużne liście o ciemnozielonej górze z jasnym nerwem środkowym i purpurowo czerwonym spodzie,
S. amabilis - owalne liście na wierzchu z wyraźnie szarymi poprzecznymi pręgami, spód szarozielony,
S. porteana - białawozielone, jajowate liście ze srebrzyście białym użyłkowaniem.

Dla zainteresowanych wszystkimi gatunkami z rodzaju marantowatych podaję link http://www.mob-zabrze.pl/flora/marantowate.html
Marsi
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Luty 05, 2007, 14:35:11 »

Dzięki Zoe

Spełniam wszystkie warunki ale roslina mimo to biednieje.  Chyba, że to wina wilgotności powietrza bo nawet nie wiem jak się sprawdza jej poziom  Question

A możliwy jest grzyb tej roslinki??
Monia123
Aktywny
**

« Odpowiedz #3 : Luty 06, 2007, 00:37:22 »

Marsi, według mnie dobrze zdiagnozowałaś przyczynę słabnięcia Twojej roślinki. One wprost uwielbiają wilgotne powietrze. Ja dopiero teraz mając łazienkę z oknem pozwoliłam sobie na kupno niektórych marantowatych. Jeśli nie mają wystarczającej wilgoci w powietrzu po prostu zasychają. Co prawda z podlewaniem rośliny też trzeba uważać, bo zalanie jej może dawać podobne objawy.
Sposobów na zwiększenie wilgotności powietrza w mieszkaniu jest kilka - na forum jest nawet specjalny dział temu poświęcony http://www.floraforum.net/ftopic566.html - spróbuj tam zajrzeć. Życzę powodzenia.

Serdecznie pozdrawiam,
Monia
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: