Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 11:55:02
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: mekonops  (Przeczytany 1516 razy)
Łukasz
Nowicjusz
*

« : Luty 03, 2007, 23:00:30 »

Hej poszukuje nasion a najlepiej sadzonek mekonopsa odmiany o niebiskich kwiatach. Wiem że pora roku jest jeszcze wczesna ale przeszukałem chyba wszystkie sklepy w Poznaniu i nic. Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
beksia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #1 : Luty 21, 2007, 17:02:24 »

Cześć
Widze że nie tylko mnie zauroczyła ta roślinka. Ostatnio w Krakowie kupiłam mieszankę nasion Meconopsis sp. różne kolory z czego wnoszę, że jest to mieszanka M. walijskiego. W Anglii gdzie ostatnio pracuję kupiłam sobie M. himalajskiego czyli tego niebieskiego.
Może zagladnij jeszcze do dobrych sklepów ogrodniczych w Poznaniu, bo teraz się zatowarowują na  sezon. Jeżeli nie dostaniesz to mogę (o ile jeszcze jest)  kupić Ci Mekonopsa w Krakowie (różne kolory) lub niebieskiego w Anglii.
"Polski" kosztuje u nas 2,50 zł, "angielski" ok 3 GBP czyli dośc słono jak na nasze wyobrażenie.
Różnią się spososbem wysiewu. Nasionka niebieskiego do wykiełkowania wymagają przemrożenia (wiadomo Himalaje to nie Walia) Very Happy
Daj znać. Pozdrawiam
Zoe
Gość
« Odpowiedz #2 : Luty 21, 2007, 18:21:58 »

Beksiu Łukaszowi pewnie chodziło o Meconopsis bentonicifolia. Faktycznie jego dostać w kraju to sztuka. A ty pracujesz w kraju gdzie przelicznik jest chyba najmniej korzystny dla nas.
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #3 : Luty 22, 2007, 09:35:56 »

Znalazłam "niechcący" coś takiego

ale to była jedna torebka "zagrzebana"  w koszu z innymi nasionami. Niestety nasionek w środku jest bardzo mało i nie ma jak się podzielić z wami Crying or Very sad
Zoe
Gość
« Odpowiedz #4 : Luty 22, 2007, 09:46:05 »

Elu jak wykiełkują podrosną to zbierzesz nasiona i już masz gotowych amatorów na nie. Ja mam półpełnego żółtego więc będziemy się mogły wymienić.
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #5 : Luty 22, 2007, 09:50:24 »

Very Happy Oczywiście. Jednak nie zawsze wszystkie nasionka wschodzą, albo ładnie wyrosną  - będę to miała na uwadze- i jeśli się wszystko uda - to będą jesienią nasionka  Very Happy
beksia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #6 : Luty 22, 2007, 14:12:26 »

Tak, Zoe
W Anglii nasiona roślin i generalnie rośliny są dla nas b. drogie, więc raczej nie kupuję z wyjątkiem tych rzadkich w naszym kraju lub całkowitych i zaskakujących nowości. Wyjątkiem był też ów "blue poppy" lub inaczej "himalayan poppy". Jego łacińska nazwa to w istocie Meconopsis bentonicifolia. Widziałam jego nasiona w każdym odwiedzonym przeze mnie sklepiku ogrodniczym.
Elu G. "upolowałaś" te mekonopsy, które ja ostatnio kupiłam w Krakowie.
Jak uda mi się wyhodować i angielskie i polskie, to będę miała czym się dzielić tak jak Wy. Razz
Pozdrawiam
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 01, 2007, 15:01:40 »

Mr. Green Dziewczyny - do tej pory nie wzeszło nic z sianego mekonopsa...Chyba nic nie będzie...
Zoe
Gość
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 01, 2007, 17:31:08 »

Ja czekam z wysiewem na cieplejsze dni. Będę siała dopiero w maju. Może mnie sie uda.
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: