Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 11:52:11
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Alokazja  (Przeczytany 3579 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
HANUSIA
Nowicjusz
*

« : Luty 01, 2006, 21:17:51 »

Mam bulwę Alokazji. W jakiej ziemi mogę ją zasadzić i jaka jest szansa że wyrośnie
Zoe
Gość
« Odpowiedz #1 : Luty 02, 2006, 13:05:55 »

Podłoże dla tych roślin powinno być żyzne, lekkie, bogate w próchnicę, lekko kwaśne. Liście rośliny należy spryskiwać miękka, letnia wodą, aby nie żółkły i nie wysychały. Do szkodników atakujących tę roślinę można zaliczyć: przędziorka i wełnowce.
                      Zoe
HANUSIA
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Luty 02, 2006, 21:31:58 »

Kiedyś kupiłam Alokazje i kobieta w sklepie doradziła mi aby postawić ją w zacienionym miejscu i bardzo mało podlewać. Niestety roślina po dwóch tygodniach była już nie do życia. Jak sądzisz co jej mogło zaszkodzić?
Anonymous
Gość
« Odpowiedz #3 : Luty 14, 2006, 19:50:32 »

jeszcze mozna dodac, ze wiekszosc araceae mozna na jesien wyciagnac z podloza, pozwolic na obeschniecie ilisci i lodyg ale najlepiej je podciac aby nie oslabic corm'u (bulwa araceae, chociaz niektore produkuja rhizome podobne do Irysa) polozyc w suchym i chlodnym miejscu lub wsadzic do doniczki z suchym substratem, a wiosna, kiedy temperatura gleby zacznie osiagac min 5C i nie pojawia sie przymrozki mozna umiescic w doniczce lub nawet w glebie i tak jak foxtrot opisal prowadzic w czasie wegetacji. wiele z alocasii nie nadaje sie do hodowli w naszym klimacie z uwagi na wielkosc. sarawak, macrorrhiza czy robusta to olbrzymy i bez szklarni ani rusz. Robusta produkuje najwiekszy lisc ze wszystkich roslin swiata
Anonymous
Gość
« Odpowiedz #4 : Marzec 11, 2006, 07:43:26 »

wszelkie aroidy- bulwy czy rhizome najlepiej "prowokowac" do zycia w silnie naslonecznionym miejscu - czyli tak aby temperatura podloza wyniosla  15-18C. Nalezy stosowac bardzo przepuszczalne podloze i czesto zraszac. Ja stosowalem z powodzeniem perlit z duzymi kawalkami naturalnego pumexu. Ale perlit z grubym zwirem tez bedzie dobry. Jak sie pojawia pierwsze korzenie to donice nalezy przeniesc do polcienia z wysoka temperatura dobowa i przesadzic w podloze 50/50 - organiczne/mineralne. przed startem zalecalbym zaprawic bulwe srodkim grzybobojczym
elvirczak
Aktywny
**

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 05, 2006, 18:38:57 »

Ekhm po przeczytaniu powyzszego jestem troche przerazona, naprawde tak trudno utrzymac te rosline? Rozumiem, ze bez podstawki z woda sie nie obejdzie? Czy ma ktos te roslinke i moglby siepodzielic doswiadczeniami?Smile Kupilam odmiane Polly dwarf i nie moglam jej w internecie znalesc  Shocked  Za to wszedzie jest napisane ze w warunkach domowych kwitnie niezwykle rzadko... i chyba mam szczescie Very Happy bo costam wyrasta bialego i lisc to to nie jest Very Happy
samira
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 06, 2006, 14:23:25 »

Bardzo podobają mi się alokazje, ale od czasu jak dawnoo temu przeczytałam o ich wymaganiach mój zapał do posiadania takowej opadł. I widzę, żę naprawdę jest bardzo wymagająca. Szkoda.
elvirczak
Aktywny
**

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 08, 2006, 19:09:52 »

Roslina jest u mnie dopiero pare dni, ale jestem z niej bardzo zadowolona, jest piekna, piekny zielony kolor na wierzchu, piekny gleboki fiolet pod spodem, liscie jedrne, pomarszczone, cudo po prostu:) codziennie ją spryskuje i sprawdzam czy ma wilgotne podloze Smile
Czy moze mi ktos powiedziec jakie sa objawy tego ze roslina ma za suche powietrze?
Zoe
Gość
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 08, 2006, 19:31:00 »

Zasychają czubki liści. Potem oczywiście zasychanie może się rozszerzyć.
parker
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #9 : Październik 10, 2006, 19:53:06 »

Kupiłam okazyjnie alokazję, niestety w kiepskim stanie, z przysuszonymi liśćmi, jednym połamanym (z 3). Zależało mi na małej sadzonce, i to była jedyna jaką udało mi się znaleźć. Jak ją najlepiej reanimować? Na razie przesadziłam do nowej doniczki ze świeżą ziemią. Może podlać jakąś odżywką?

Zoe
Gość
« Odpowiedz #10 : Październik 12, 2006, 07:30:26 »

W ziemi zapewne są nawozy więc z odżywianiem dodatkowym poczekaj do wiosny. Na razie nic nie możesz zrobić tylko spokojnie czekaj. Podlewaj dość umiarkowanie. Ziemia nie miże być mokra.
Jak włożysz palec do ziemi i wyczujesz wilgoć to nie podlewaj. To najlepsza metoda sprawdzania wody w ziemi bo wierzchnia warstwa może przeschnąć ale pod spodem jest jeszcze woda. Brak sprawdzania to najlepszy sposób na zalanie rośliny.
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: