Lila2006
Rezydent

Kujawsko-pomorskie strefa 6b
|
 |
« : Styczeń 26, 2007, 21:13:34 » |
|
Mój Abutilion vel Zaślaz vel Klonik zwariował. Najpierw bardzo długo kwitł i nie mogłam go przyciąć jesienią. Zrobiłam to bardzo późno bo w listopadzie, ale dosyć radykalnie i ten wariat za szybko zaczął wegetację i wypuszcza nawet pąki kwiatowe. Chyba powinnam zacząć go nawozić. Jak myślicie? Dodam, że stoi w dosyć chłodnej łazience i nie powinien tak rosnąć.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 27, 2007, 07:13:45 » |
|
Lilu zacznij go trktować normalnie. Jedynie dawkę nawozu ogranicz do 1/4 tego co na opakowaniu. Powinniśmy unikać cięcia roślin krzewiastych bardzo późno. bo to pobudza rośliny do reacji obronnych i próbują odtworzyć to co straciły. Dlatego jeśli nie zdążymy we właściwym czasie lepiej to robić w lutym, lub marcu. Teraz to co wyrośnie będzie wyciągnięte i prawdopodobnie będziesz go musiała jeszcze raz przyciąć. Mogę się akurat w twoim przypadku pomylić, ale takie są zasady postępowania z krzewami w doniczkach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elbe
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 27, 2007, 14:17:44 » |
|
Mój Abutilion vel Zaślaz vel Klonik zwariował. Najpierw bardzo długo kwitł i nie mogłam go przyciąć jesienią. Zrobiłam to bardzo późno bo w listopadzie, ale dosyć radykalnie i ten wariat za szybko zaczął wegetację i wypuszcza nawet pąki kwiatowe. Chyba powinnam zacząć go nawozić. Jak myślicie? Dodam, że stoi w dosyć chłodnej łazience i nie powinien tak rosnąć. Witaj! On nie zwariował , to ten ciepły styczeń to spowodował. U mnie zachowuje sie tak samo. Kwitnie w najlepsze. Pozdrawiam , Ela
|
|
|
|
|
|
Ela.B
|
|
|
Lila2006
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 27, 2007, 20:02:22 » |
|
Dziękuję bardzo za rady. Zoe, myślę, że się nie mylisz. Faktycznie te nowe pędy są dosyć rachityczne. Teraz już wiem, że lepiej przycinać wiosną, ale cóż, za późno trafiłam na FloraForum 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
Lila2006
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 15, 2007, 20:20:18 » |
|
Z moim klonikiem dzieje sie coś niedobrego. Liście wyglądają jakby coś wypijało z nich soki. Oglądałam go bardzo dokładnie i nie widzę żadnych pasożytów. Czy przyczyna może być zbyt ciasna doniczka i za mało ziemi?  Co o tym sądzicie?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
patrycja11
Aktywny

<3 <3 <3 <3
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 10, 2007, 16:02:42 » |
|
Jeżeli rzeczywiście obejrzalaś rośline i niema na niej szkodników, to naprawdę bardzo prawdopodobne jest,że za mało podlewasz. Ja mojego klonika podlewam codziennie,a i tak czasem 'zwisają'mu liście.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam gorąco wszyskich miłosnikow roslin doniczkowych i ogrodowych xF
PatH
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 11, 2007, 09:08:39 » |
|
Tak, to prawda. Ja swoje podlewam codziennie- ale jak się troszkę spóźnię to smętnie zwisają... Zakwitł mi następny klonik...  Piszę następny- bo jeden -czerwony- już trochę czasu kwitnie...  Czekam jeszcze na kwiaty u żółtego...i na kwitnięcie sianych wiosną...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 11, 2007, 11:46:09 » |
|
Och, piękne Elu... Czy byłaby możliwość uśmiechnięcia się o naszczepki...?
|
|
|
|
|
|
Nie warto być dobrym - to się nie liczy... Liczy się ta jedna wpadka, która zdarzyć się może każdemu, a za którą dostanie się publiczny lincz bez jednego choćby pytania.- lekcja ff
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 11, 2007, 13:19:13 » |
|
No piekne, piekne  Ja mam narazie piękne liście  Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 12, 2007, 10:00:12 » |
|
Elu, dziękuję! Faktycznie podróży przez pocztę by chyba nie przeżyły...
|
|
|
|
|
|
Nie warto być dobrym - to się nie liczy... Liczy się ta jedna wpadka, która zdarzyć się może każdemu, a za którą dostanie się publiczny lincz bez jednego choćby pytania.- lekcja ff
|
|
|
|
|
nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 14, 2007, 09:08:52 » |
|
bardzo ładny, moje wyniosłam na działkę /czerwony, żółty i różowy/
pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 14, 2007, 11:48:59 » |
|
Elu interesuje mnie jak wielkie rośliny do jesieni uzyskasz z siewu. Czy w tym roku będą kwitły w pełni czy tylko tak sobie. Kiedy zaczną kwitnąć. Oczywiście wiem, że teraz mi nie powiesz ale pomyślałam sobie , że poproszę o te informacje teraz to zwrócisz na ten aspekt uwagę. Pytam bo zastanawiam się czy nie zmienić wystroju zaciszego miejsca na murku i posadzić właśnie kloniki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Teśka
Rezydent

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #15 : Czerwiec 14, 2007, 17:04:56 » |
|
Moja Kasia to by powiedziała na te kloniki "Ale słodziaki"  Potwierdzam!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maniek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #16 : Czerwiec 14, 2007, 19:33:21 » |
|
Nie wiem czy to w czymś pomoże, ale ja w zeszłym roku na przełomie stycznia i lutego wysiałem dzwonka karpackiego, wsadziłem w maju do ziemi i zakwitł, ładnie zakwitł.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #18 : Czerwiec 20, 2007, 13:12:47 » |
|
U mnie są pączki ale jakieś takie małe...  Zobaczymy co z tego będzie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Teśka
Rezydent

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #20 : Czerwiec 21, 2007, 20:48:28 » |
|
A jak długo pojedyńczy kwiat klonika kwitnie? Czy nie tak jak u hibiskusa? Pięknie podziękuję 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #21 : Czerwiec 23, 2007, 13:39:08 » |
|
Nie wiem dokładnie, ile kwitnie- ale na pewno dłużej niż na hibiskusie, bo nie jeden dzień... /Po prostu nie zwróciłam na to uwagi...Moje stoją na polu - ale jakoś zaznaczę i potem powiem  /
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mirabilis
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #22 : Czerwiec 23, 2007, 18:30:05 » |
|
Mój klonik zakwitł dokładnie 16 czerwca. Tego dnia zrobiłam mu zdjęcie. Wczoraj (22.06.) Lekko się pomarszczył. Dzisiaj całkowicie oklapł. Czyli pełen tydzień.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #24 : Wrzesień 22, 2007, 07:54:52 » |
|
Tak się napatrzyłam na te Wasze kloniki, że musiałam sprawić sobie nasionka. I tu moje pytanie czy mogę je już teraz wysiać  czy muszę czekać do nowego roku?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #25 : Wrzesień 22, 2007, 14:19:45 » |
|
Na moich nasionach była rada - siać styczeń- luty pod osłonami. Więc radziłabym tak siać- na wszystko jest odpowiednia pora. Ja tak siałam i w tej chwili moje siewki kwitną...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
patrycja11
Aktywny

<3 <3 <3 <3
|
 |
« Odpowiedz #26 : Wrzesień 22, 2007, 15:04:27 » |
|
Jeden z moich kloników zdechnoł  Miał chloroze i nie wiedziałam jak to sie leczy... 
|
|
|
|
|
|
PatH
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #27 : Wrzesień 22, 2007, 20:29:21 » |
|
Chlorozę  - jak to się objawiło? tzn jakie objawy?...Mam kloniki od lat, ale nie zauważyłam, by chorowały.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
patrycja11
Aktywny

<3 <3 <3 <3
|
 |
« Odpowiedz #28 : Wrzesień 23, 2007, 11:16:27 » |
|
Liście żółkły...Najpierw żółkła blaszka a poitem nerwy  I liscie były cały czas oklapniete 
|
|
|
|
|
|
PatH
|
|
|
aiszo
Rezydent

Dolny Śląsk - 7a
|
 |
« Odpowiedz #29 : Wrzesień 23, 2007, 17:47:46 » |
|
Dziewczyny, wrzućcie w wyszukiwarkę "chloroza". Jest w kilku wątkach, Zoe pisała na ten temat parę razy 
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
|