Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 11:46:41
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ktore musza wegetować???  (Przeczytany 558 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Motylka
Nowicjusz
*

« : Styczeń 25, 2007, 14:07:29 »

Mam kilka pytań i bardzo proszę o odpowiedz ,gyż jestem świeżym miłośnikiem kwiatków i nie zabardzo wiem co i jak?

1.Które z tych roślinek powinny "udać się" w stan spoczynku? :nertera , wilcomlecz,grubosz,cyklamen (z ktorego juz niewiele zostało Sad ) ,żywe kamienie.

2.jak powinno wygladac to miejsce gdzie kwiatki bedą zimowac .Czy moze to być ciemne pomieszczenie ,bez okien dosyc chłodne?

3.Jak w tym okresie dbac o kwiatki? Czy je podlewać, jesli tak to jak często?
Zoe
Gość
« Odpowiedz #1 : Styczeń 25, 2007, 17:55:46 »

Z wymienionych przez ciebie roślinek tylko bulwa cyklamena może zimować w ciemnym pomieszczeniu. Pozostłe na okres zimy tylko ograniczją swój wzrost więc powinny pozostać w jasnym pomieszczeniu. Dobrze by było w tym czasie by rośliny miały mniejszą temperaturę otoczenia i ograniczamy wówczas podlewanie.
Co do Nertery  to mało komu udało się ją przetrzmać w dobrym stanie do kolejnego kwitnięcia czy później owocowania.
Jeśli takim chłodnym i widnym pomieszczeniem nie dysponujemy to z konieczności rośliny rosną cały rok tylko wolniej bo brak światła. Ograniczenie podlewania wynika z ich mniejszych potrzeb.

Sposób podlewania opisywałam już wielokrotnie.
Po prostu ręka do doniczki i jeśli nie wyczuwam wilgoci w ziemi podlewam jeśli jest wilgotno to wstrzymuję się z podlewaniem do kolejnego dnia. Potem procedura od początku.
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: