elek
Nowicjusz
|
 |
« : Grudzień 27, 2006, 12:20:03 » |
|
Witam!.Proszę pomózcie mi!.Mam w domu medinillę ,tej piękności zaczynają schnąc liście ale wypuszcza nowe i kwitnie.Jaka może byc przyczyna, że tak się dzieje? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 27, 2006, 14:11:20 » |
|
Elek opisz w jakich warunkach hodujesz roślinkę i jak z nią postępujesz. Przecież my jej nie widzimy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 29, 2006, 09:26:59 » |
|
Medinila raczej się nie nadaje do uprawy w domu - jest typową rośliną szklarni (co nie oznacza że komuś się nie uda ją utrzymać dłużej), wymaga dużo światła (ale nie słońca) i baaardzo dużo wilgoci w powietrzu,. Podejrzewam że jest to główny powód schnięcia liści. spróbuj ją postawić na tacce z keramzytem i wodą , ale tak by doniczka z medinilą w tej wodzie bezpośrednio nie stała - zapewnisz jej w ten sposób trochę więcej wilgoci wokół. Choć nie wróżę jej jednak długiego życia - przykro mi. pozdrawiam beata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 05, 2007, 00:03:54 » |
|
Tak, Beata ma rację, choć nie można tracić nadziei i warto powalczyć by roślinka żyła jak najdłużej. Jestem świeżo po artykule w styczniowym "Kwietniku" br. - jest tam szerzej opisany ten kwiat. Pozdrawiam, Monia
|
|
|
|
|
|
Serdecznie pozdrawiam, Monia
|
|
|
elek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 25, 2007, 10:59:15 » |
|
Witam! .Dziękuję za porady od wszystkich ale mam dobrą nowinkę moja medinilla wypuszcza nowe listki i przestała usychac .Strasznie się z tego cieszę .Jak dobrze że się tu znalazłam i jestem z Wami! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 25, 2007, 12:55:07 » |
|
My się też cieszymyi życzymy by ci się udało.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 30, 2007, 18:15:38 » |
|
Diękuję Zoe za pamięc ,mam nadzieję że moja pięknosc pokaże co potrafi!,i na pewno pokażę Ci moja cudowną roślinkę![/quote]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 01, 2008, 23:04:02 » |
|
Moja medinilla zakończyła kwitnienie. Jeden pęd kwiatowy odpadł, dwa pozostałe przycięłam, ale po kilku dniach i te odpadły. Czy ma to znaczenie dla rozwoju nowych liści ? Jak dalej postępować z tą rośliną ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pankosia
Nowicjusz
„Statek jest bezpieczny w porcie, ale nie po to bu
|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 12, 2008, 11:07:18 » |
|
Witajcie. Czy ktoś ma to cudo w domu? Zakupiłam ostatnio ale opadły kwiaty a teraz po kolei liście. Psiukam antygrzybicznym liście, zachowuję warunki uparwa (jasno i wilgotno) ale proces postępuje. Czy po opadnięciu kwiatów obcina się te łodygi?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Sylwia
|
|
|
nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 12, 2008, 11:25:03 » |
|
Mam to cudo  Prezentowałam w swoim wątku. Nie mam z nią kłopotów, wręcz przeciwnie, zaskoczyła mnie ponownym kwitnieniem po krótkiej przerwie. Wypuszcza też nowe pędy liściowe. Zapewniam jej wysoką wilgotność /nawilżacz pracuje cały czas/. Stoi w dość wysokim szklanym naczyniu z keramzytem na dnie. Codziennie spryskuję liście. Jest już taki wątek i tam są porady dotyczące obcinania pędów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pawels4
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 13, 2008, 11:19:35 » |
|
mam medinille w domu 4 rok co roku kwitnie więc nie zawsze medinilla musi szybko nas opuszczać:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pankosia
Nowicjusz
„Statek jest bezpieczny w porcie, ale nie po to bu
|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 22, 2008, 12:27:02 » |
|
no i nie udało się. mimo podlewania, spryskiwania i ciepłego miejsca łodygi uschły. Jest jeszcze jakaś nadzieją? Przyciąć maksymalnie? Czy raczej sobie darować?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Sylwia
|
|
|
|