Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Oferty Agroturystyczne z całej Polski

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 11:37:43
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: granat miniaturowy  (Przeczytany 1079 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
filip11
Nowicjusz
*

« : Styczeń 23, 2007, 09:29:29 »

Kupiłem na Allegro nasiona granata miniaturowego. Jak najlepiej je wysiać?
ola177
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #1 : Luty 01, 2007, 10:57:05 »

Nie wiem czy to ta sama roślina, której owoce można kupić w warzywnikach.. Jeśli tak to:
zjadłam granata, pestki rozłożyłam na talerzyku żeby obsechł ten miąższ, który na nich pozostał, na drugi dzień wysiałam do ziemi uniwersalnej w przezroczystym pojemniku i już po kilku dniach zobaczyłam że z nasionek powyrastały korzonki. Co dalej będzie - nie wiem.
Dodam, że na pojemniczek założyłam folię, gumkę i postawiłam na kaloryferze.
asiazett
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Luty 01, 2007, 13:57:22 »

Tak samo właśnie poradziła mi Zoe - co posłusznie wykonałam i oto efekty: http://www.floraforum.net/ftopic297-0-asc-30.html

Jedno tylko było inaczej - przed posadzeniem nasionek namoczyłam je w ciepłej wodzie Smile

asiazett
ola177
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #3 : Luty 04, 2007, 11:36:44 »

Asia mam ten sam problem co Ty: nie wiem jak dbać o dopieo co wyrośnięte granaty?! Pięknie mi kiełkują, już po tygodniu miałam kilka roślinek i wciąż wychodzą ale nie wiem co mam teraz z nimi robić?!?!
Może ktoś nam pomoże?
ola177
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #4 : Luty 04, 2007, 11:45:42 »

Asia znalazłam takie informacje o granacie: http://www.ogrody.cvd.pl/pliki/granat.html
Moze trzeba te małe sadzonki od razu nawozić?
asiazett
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #5 : Luty 04, 2007, 12:55:32 »

Olu oto co napisała mi Zoe na ten temat:

Cytat: "Zoe"
Asiu nigdy nie uprawiałam grnatu, ale na razie są to siewki i trzeba zapewnić im sporo światła, bo się wyciągną. W tym okresie możesz potawić je na parapecie. To u nas jeszcze ciemna pora roku. Kiedy będzie ostre słońce to przestaw na czas godzin południowych za jakąś większą roślinę dla ochrony przed nadmiernym nagrzaniem. Ziemię zraszaj by była taka leciutko wilgotna. Na razie nic więcej nie możesz zrobić. I miej nadzieję, że nie złapie je zgorzel siewek. Dlatego tak ważne jest by ziemia nie była mokra tylko leciutko wilgotna.

co do tego nawożenia to nie mam pojęcia...  Question

asiazett
Zoe
Gość
« Odpowiedz #6 : Luty 04, 2007, 14:00:26 »

Siewek się nie nawozi. Ziemia do sysiewu nie zawiera nawozu. Chodzi o to by siewki rozbudowały duży i mocny system korzeniowy. Jak będa mieć nawóz to nie będzie po co rozgałęziać korzeni bo i po co skoro to co trzeba jest pod bokiem.

Dopiero jak roślina wykształci prawdziwy liść(na razie ma liścienie) to trzeba będzie jej zapewnić już normalną ziemię z nawozami. Wystarczy zwykła uniwersalna. I przez 6 tygodni nie nawozić jeśli kupicie ziemię z nawozami(sprawdzić na opakowaniu). Doniczki na poczatek to średnica 9 cm.
ola177
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #7 : Luty 04, 2007, 14:33:29 »

Dzięki Zoe!!
MIRRA
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 03, 2007, 18:37:17 »

Też zasiałam granata i co dziwne coś z niego wyrosło  Shocked  Shocked  Shocked
Po przeczytaniu powyższych informacji zatem muszę się nastawić na wyniesienie go do piwnicy do marca Neutral  mam nadzieję, że nie zapomnę Wink
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: