Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 11:33:45
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1 2 3 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Moje małe marantowate co nieco  (Przeczytany 8950 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Monia123
Aktywny
**

« : Styczeń 21, 2007, 00:04:33 »

Jest to odsłona druga wątku o mojej kolekcji roślin marantowatych. Pierwszy temat został niechcący skasowany  Crying or Very sad . Pragnę przedstawić zdjęcia roślin, które mnie urzekły ze względu na bogactwo wzorów na swoich liściach. Są to roślinki ciepłolubne i wilgociolubne. Tak się szczęśliwie złożyło, że spełniło się moje marzenie o posiadaniu łazienki z oknem (a nawet dwoma - drugie dodałam na własne życzenie). Dzięki temu badylki mają ciepła a przede wszystkim wilgoci pod dostatkiem. Pierwsze okazy kupiłam zaledwie parę tygodni temu, więc wciąż się im przyglądam, czy aby na pewno dobrze się u mnie czują  Smile . Obecnie posiadam 13 odmian w tym: 11 kalatei (calathea: m.in. warshewiczii, sanderiana, orbifolia, rufibarba, medailon, rosa-picta "Rosastar", "Beautystar", zebrina, makoyana, multicolor) i 2 maranty (marantha leuconeura: "Fascinator" i "Kerchoviana").

Oto moi podopieczni:

A oto najnowsze nabytki - c. "Beautystar" i c. makoyana

Serdecznie pozdrawiam,
Monia
ola177
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #1 : Styczeń 27, 2007, 09:28:45 »

Piekne te Twoje maranty. Ja mam tylko taką najzwyklejsza a marzy mi się taka jak na Twoim ostatnim zdjęciu. Jak na złość nie mogę na taka trafić w kwiaciarniach
Monia123
Aktywny
**

« Odpowiedz #2 : Styczeń 28, 2007, 00:43:52 »

Dziękuję  Smile . Szczerze mówiąc ostatnio widziałam w sklepach trochę marantowatych, ale zwykle są to pojedyncze sztuki danej odmiany i tylko raz udało mi się kupić tę makoyanę.

Serdecznie pozdrawiam,
Monia
Monia123
Aktywny
**

« Odpowiedz #3 : Luty 04, 2007, 13:32:40 »

A oto mój najnowszy nabytek  Very Happy . Calathea "Whitestar". Jest taka piękna, że nie mogłam jej się oprzeć  Embarassed , choć miejsca w łazience coraz mniej  Crying or Very sad  

Serdecznie pozdrawiam,
Monia
Zoe
Gość
« Odpowiedz #4 : Luty 04, 2007, 13:53:17 »

Kupiona, przesadzona. Naprawdę ładna.

No i myślę, że masz w planie jakąś drugą łazienkę, albo eleganckie uchwyty na doniczki na ścianie i w suficie.
Monia123
Aktywny
**

« Odpowiedz #5 : Luty 04, 2007, 22:49:58 »

W imieniu mojej kalatei dziękuję za komplement  Very Happy . No, cóż, w łazience są dwa okna dachowe i w każdym z nich już zamontowałam po cztery wiszące kwietniki. Planuję tam umieścić kolekcję pterisów (na razie mam trzy, ale wiem, że w obrębie tego jednego gatunku jest niesłychana różnorodność odmian  Smile)

Serdecznie pozdrawiam,
Monia
KaRo
Aktywny
**

« Odpowiedz #6 : Luty 04, 2007, 23:55:29 »

Prześliczne! Very Happy

KaRo
tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #7 : Luty 05, 2007, 13:39:19 »

Cytat: "Monia123"
No, cóż, w łazience są dwa okna dachowe i w każdym z nich już zamontowałam po cztery wiszące kwietniki. Planuję  tam umieścić kolekcję (...)

A dla kąpiących się zostalo choć trochę miejsca? Wink
Zazdroszczę łazienki z oknem.
Piękne kwiaty Smile

Pozdrawiam

Monia123
Aktywny
**

« Odpowiedz #8 : Luty 06, 2007, 00:30:30 »

Dziękuję za miłe słowa pod adresem moich kwiatuchów. Łazienka z oknem jest takim spełnieniem moich marzeń, że aż sama sobie jej zazdroszczę  Very Happy  A dla kąpiących się pozostało niewiele miejsca, oj, niewiele... Wink

Serdecznie pozdrawiam,
Monia
Hala
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #9 : Luty 15, 2007, 22:26:55 »

Ojoj... bardzo mi się podobają. Musze zamknąć oczy..bo zakocham się w kolejnej grupie...a nie mam łazienki z oknem Smile.
Monia123
Aktywny
**

« Odpowiedz #10 : Luty 15, 2007, 22:48:17 »

Te rośliny mają coś w sobie  Cool  Uwodzą nie zapachem czy kolorem kwiatów (bo kwiaty mają niepozorne), ale wzorem na liściach. Ostatnio zauroczyła mnie kolejna odmiana kalatei, więc jak wchodzę do mojego ulubionego sklepu to omijam dział marantowatych szerokim łukiem, bo obawiam się, że znów się skuszę. A to by oznaczało, że musiałabym się kąpać w umywalce, bo dostęp do wanny byłby niemożliwy  Laughing  Jutro postaram się wkleić fotkę jak to wygląda w ujęciu... panoramicznym  Smile.

Serdecznie pozdrawiam,
Monia
kluseczka
Aktywny
**

« Odpowiedz #11 : Luty 16, 2007, 09:15:56 »

Kwiaty może są niepozorne, ale już same liście są piękne Smile
Masz może w swojej kolekcji calathea crocata (mam nadzieję że poprawnie napisałam nazwę Wink)? Ta ma mniej dekoracyjne liście, ale za to śliczne pomarańczowe kwiatuszki.

Pozdrawiam Kluseczka
Zoe
Gość
« Odpowiedz #12 : Luty 16, 2007, 12:06:23 »

Rozumiem, że o czymś takim mówisz  Kluseczko.
Monia123
Aktywny
**

« Odpowiedz #13 : Luty 16, 2007, 12:11:57 »

Kluseczko, nie mam tej kalatei  Sad . Rzeczywiście ma śliczne kwiaty, muszę ją upolować, tylko... gdzie ja ją postawię  Confused ?

Serdecznie pozdrawiam,
Monia
kluseczka
Aktywny
**

« Odpowiedz #14 : Luty 16, 2007, 15:42:19 »

Istne cudo  Shocked Czyżbyś była Zoe jej właścicielką Smile ? Po prostu piękna Very Happy wiele razy koło niej przechodziłam w sklepie...ale w końcu przetłumaczyłam sobie, że nie mam łazienki z oknem, a w pokoju sucho i szkoda byłoby ją zmarnować Rolling Eyes heh ale i tak dopisałam ją do listy kwiatów które sobie kiedyś kupię i to na wysokiej pozycji  Cool
Moniu myślałam że ta która stoi na pierwszym zdjęciu na wannie to crocata, bo wydała mi się podobna.

Pozdrawiam Kluseczka
Monia123
Aktywny
**

« Odpowiedz #15 : Luty 16, 2007, 19:22:13 »

Kluseczko, ta na wannie to calathea medaillon. Muszę zrobić jej zdjęcie z bliska, bo ma przepiękny wzór na liściach. Wypuszcza właśnie nowy liść, ale martwię się o nią, bo ostatnio moja kochana  Twisted Evil koteczka zwaliła całą doniczkę z kwiatem do wanny, więc się trochę poturbowała i opiła wody (kalatea, nie kotka). Teraz ma takie trochę zwiotczałe liście, jak po przelaniu. I chyba przelałam (albo zasuszyłam, sama nie wiem) kalateę Rosastar. Te same objawy, liście oklapnięte. Myśląc, że ma za sucho, jeszcze ją podlałam, ale to nic nie dało. Dziś ją wyciągnęłam z doniczki i  Shocked zobaczyłam, że korzenie były tak zbite (mój błąd przy przesadzaniu - powinnam była rozluźnić korzenie i wytrząsnąć tak dużo ziemi jak się da), że w ogóle nie wrastały w nowe, świeże podłoże. Bryła była sucha,  korzenie też, więc raczej nie było objawów przelania. Posadziłam ją do świeżej ziemi wytrząsając starą, podlałam i... zobaczymy. Jeśli nie wszystkie liście, to może chociaż niektóre da się uratować. Boże, człowiek się całe życie uczy, szkoda tylko, że głównie na własnych błędach  Sad

Serdecznie pozdrawiam,
Monia
Monia123
Aktywny
**

« Odpowiedz #16 : Luty 17, 2007, 21:59:57 »

Hurrra! Udało mi się uratować kwiatka, żałuję tylko, że nie zrobiłam zdjęć przed reanimacją i w trakcie. Dziś rano tak samo przesadziłam ledwo żywą calatheę medaillon i podobnie jak rosea-picta ożyła  Very Happy  To dla mnie kolejna nauczka, że nowozakupione kwiaty trzeba wyjąć z doniczek i w miarę potrzeby przesadzić usuwając stare podłoże.

Serdecznie pozdrawiam,
Monia
aechmea
Aktywny
**

« Odpowiedz #17 : Luty 17, 2007, 22:33:39 »

gdybym miała łazienke z oknem to.... ale nie mam łazienki z oknem Smile

Ania z Poznania
kluseczka
Aktywny
**

« Odpowiedz #18 : Luty 19, 2007, 09:29:49 »

Moniu kolekcja piękna Very Happy i chyba te Calathee Cię polubiły skoro dały się odratować Wink ja ostatnio moją nową palmą daktylową się zachwycałam...aż tu kiedyś przychodzę..a palma leży...ciasna doniczka..przesadziłam i czekam co będzie dalej, ale wygląda już trochę lepiej niż przed operacją.

Pozdrawiam Kluseczka
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #19 : Luty 19, 2007, 09:47:15 »

Very Happy Zachwycające te marantowate!! Mam co prawda okno w łazience- ale stale je otwieram, więc nic nie może tam stać. Przynajmniej zimą. W tej chwili stoi tam na parapecie doniczka ze wschodzącymi hiacyntami- im otwieranie okna chyba nie szkodzi...
Zoe
Gość
« Odpowiedz #20 : Luty 19, 2007, 10:15:18 »

Elu są jeszcze ściany i sufit. Na pewno wpadniesz na pomysł jak to zrobić by mieć i by nie przeszkadało.
Monia123
Aktywny
**

« Odpowiedz #21 : Luty 19, 2007, 12:16:32 »

Dziękuję za miłe słowa  Very Happy Chyba rzeczywiście dobrze jest tym roślinkom u nas w łazience - jeszcze się sezon nie zaczął, a niektóre rosną pięknie  Razz  Dla mnie hodowla marantowatych to zupełnie nowe doświadczenie, więc tak naprawdę to dopiero się ich uczę. Ogromnie się cieszę, że w łazience są dwa okna dachowe - to umożliwia również uprawę roślin stojących na podłodze. Ogrzewanie jest podłogowe, ale w przypadku marantowatych im to bardzo pasuje - lubią mieć ciepło w "stopy"  Laughing Tutaj rzucik ogólny na fragment łazienki (w oknach zamontowane doniczki wiszące - część z nich czeka dopiero na lokatorów) i parę zbliżeń (w kolejności: Makoyana, Beautystar, Whitestar)    

Serdecznie pozdrawiam,
Monia
tellerka
Administrator

« Odpowiedz #22 : Luty 19, 2007, 15:15:18 »

Ja tam bym w zyciu z tej wanny nie wylazła majac takie otoczenie.. Smile

szuani
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #23 : Luty 19, 2007, 18:22:21 »

Łazienka marzenie!!! Nie dość, że fajna wanna to jeszcze takie cudowne kwiaty!! Eh, pozazdrościć i podziwiać...

Pozdrowionka.
Ania
Monia123
Aktywny
**

« Odpowiedz #24 : Kwiecień 18, 2007, 21:29:31 »

Ha, zdaje się, że niespodziewanie czeka mnie kolejne święto kwiatów  Cool  Mianowicie postanowiła zakwitnąć największa z posiadanych przeze mnie kalatei - k. Warschewiczii  Mr. Green  Kwiat, choć nie pachnie, jest śliczny i jestem bardzo ciekawa jak długo będzie się utrzymywał na pędzie. Wklejam kilka zdjęć, choć są niespecjalnej jakości  Embarassed      

Serdecznie pozdrawiam,
Monia
Monika:)
Aktywny
**

« Odpowiedz #25 : Kwiecień 18, 2007, 21:38:36 »

to super Smile czekam na kolejne zdjęcia!
Monia123
Aktywny
**

« Odpowiedz #26 : Kwiecień 18, 2007, 21:59:15 »

Oczywiście zamieszczę zdjęcia jak tylko piękność pojawi się w całej swej okazałości  Mr. Green  Przydałaby się Kasia ze swoim aparatem, bo ja swoim nie potrafię zrobić dobrych zdjęć  Crying or Very sad

Serdecznie pozdrawiam,
Monia
tellerka
Administrator

« Odpowiedz #27 : Kwiecień 19, 2007, 09:17:32 »

No, no, no gratulacje Smile Czy to ta z łazienki?  Cool

natita
Gaduła

« Odpowiedz #28 : Kwiecień 22, 2007, 16:54:27 »

O rety, cudo...!

Nie tylko kwiaty ale i sama łazienka...! Mnie właśnie w przyszłym roku czeka generalny remont łazienki i już wiem w jakim stylu chcę ją mieć:)

Iście królewskich kąpieli zażywasz... Mr. Green

Nie warto być dobrym - to się nie liczy... Liczy się ta jedna wpadka, która zdarzyć się może każdemu, a za którą dostanie się publiczny lincz bez jednego choćby pytania.- lekcja ff
Monia123
Aktywny
**

« Odpowiedz #29 : Kwiecień 22, 2007, 21:54:41 »

Tellerko, Reniu - dzięki  Mr. Green  Co prawda na razie w łazience pławią się głównie marantowate i hoje, bo niestety nie ma jeszcze drzwi i w kąpieli byłoby trochę zimno  Confused
Kwiat zmienia się z dnia na dzień - jutro postaram się wkleić nowe zdjęcia  Smile

Serdecznie pozdrawiam,
Monia
Strony: 1 2 3 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: