Monia123
Aktywny

|
 |
« : Styczeń 21, 2007, 00:04:33 » |
|
Jest to odsłona druga wątku o mojej kolekcji roślin marantowatych. Pierwszy temat został niechcący skasowany  . Pragnę przedstawić zdjęcia roślin, które mnie urzekły ze względu na bogactwo wzorów na swoich liściach. Są to roślinki ciepłolubne i wilgociolubne. Tak się szczęśliwie złożyło, że spełniło się moje marzenie o posiadaniu łazienki z oknem (a nawet dwoma - drugie dodałam na własne życzenie). Dzięki temu badylki mają ciepła a przede wszystkim wilgoci pod dostatkiem. Pierwsze okazy kupiłam zaledwie parę tygodni temu, więc wciąż się im przyglądam, czy aby na pewno dobrze się u mnie czują  . Obecnie posiadam 13 odmian w tym: 11 kalatei (calathea: m.in. warshewiczii, sanderiana, orbifolia, rufibarba, medailon, rosa-picta "Rosastar", "Beautystar", zebrina, makoyana, multicolor) i 2 maranty (marantha leuconeura: "Fascinator" i "Kerchoviana"). Oto moi podopieczni:  A oto najnowsze nabytki - c. "Beautystar" i c. makoyana 
|
|
|
|
|
|
Serdecznie pozdrawiam, Monia
|
|
|
ola177
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 27, 2007, 09:28:45 » |
|
Piekne te Twoje maranty. Ja mam tylko taką najzwyklejsza a marzy mi się taka jak na Twoim ostatnim zdjęciu. Jak na złość nie mogę na taka trafić w kwiaciarniach
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 28, 2007, 00:43:52 » |
|
Dziękuję  . Szczerze mówiąc ostatnio widziałam w sklepach trochę marantowatych, ale zwykle są to pojedyncze sztuki danej odmiany i tylko raz udało mi się kupić tę makoyanę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 04, 2007, 13:32:40 » |
|
A oto mój najnowszy nabytek  . Calathea "Whitestar". Jest taka piękna, że nie mogłam jej się oprzeć  , choć miejsca w łazience coraz mniej 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 04, 2007, 13:53:17 » |
|
Kupiona, przesadzona. Naprawdę ładna.
No i myślę, że masz w planie jakąś drugą łazienkę, albo eleganckie uchwyty na doniczki na ścianie i w suficie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 04, 2007, 22:49:58 » |
|
W imieniu mojej kalatei dziękuję za komplement  . No, cóż, w łazience są dwa okna dachowe i w każdym z nich już zamontowałam po cztery wiszące kwietniki. Planuję tam umieścić kolekcję pterisów (na razie mam trzy, ale wiem, że w obrębie tego jednego gatunku jest niesłychana różnorodność odmian  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 04, 2007, 23:55:29 » |
|
Prześliczne! 
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 05, 2007, 13:39:19 » |
|
No, cóż, w łazience są dwa okna dachowe i w każdym z nich już zamontowałam po cztery wiszące kwietniki. Planuję tam umieścić kolekcję (...) A dla kąpiących się zostalo choć trochę miejsca?  Zazdroszczę łazienki z oknem. Piękne kwiaty  Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 06, 2007, 00:30:30 » |
|
Dziękuję za miłe słowa pod adresem moich kwiatuchów. Łazienka z oknem jest takim spełnieniem moich marzeń, że aż sama sobie jej zazdroszczę  A dla kąpiących się pozostało niewiele miejsca, oj, niewiele... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hala
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 15, 2007, 22:26:55 » |
|
Ojoj... bardzo mi się podobają. Musze zamknąć oczy..bo zakocham się w kolejnej grupie...a nie mam łazienki z oknem  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 15, 2007, 22:48:17 » |
|
Te rośliny mają coś w sobie  Uwodzą nie zapachem czy kolorem kwiatów (bo kwiaty mają niepozorne), ale wzorem na liściach. Ostatnio zauroczyła mnie kolejna odmiana kalatei, więc jak wchodzę do mojego ulubionego sklepu to omijam dział marantowatych szerokim łukiem, bo obawiam się, że znów się skuszę. A to by oznaczało, że musiałabym się kąpać w umywalce, bo dostęp do wanny byłby niemożliwy  Jutro postaram się wkleić fotkę jak to wygląda w ujęciu... panoramicznym  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kluseczka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Luty 16, 2007, 09:15:56 » |
|
Kwiaty może są niepozorne, ale już same liście są piękne  Masz może w swojej kolekcji calathea crocata (mam nadzieję że poprawnie napisałam nazwę  )? Ta ma mniej dekoracyjne liście, ale za to śliczne pomarańczowe kwiatuszki.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Kluseczka
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 : Luty 16, 2007, 12:06:23 » |
|
Rozumiem, że o czymś takim mówisz Kluseczko. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Luty 16, 2007, 12:11:57 » |
|
Kluseczko, nie mam tej kalatei  . Rzeczywiście ma śliczne kwiaty, muszę ją upolować, tylko... gdzie ja ją postawię  ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kluseczka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Luty 16, 2007, 15:42:19 » |
|
Istne cudo  Czyżbyś była Zoe jej właścicielką  ? Po prostu piękna  wiele razy koło niej przechodziłam w sklepie...ale w końcu przetłumaczyłam sobie, że nie mam łazienki z oknem, a w pokoju sucho i szkoda byłoby ją zmarnować  heh ale i tak dopisałam ją do listy kwiatów które sobie kiedyś kupię i to na wysokiej pozycji  Moniu myślałam że ta która stoi na pierwszym zdjęciu na wannie to crocata, bo wydała mi się podobna.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Kluseczka
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #15 : Luty 16, 2007, 19:22:13 » |
|
Kluseczko, ta na wannie to calathea medaillon. Muszę zrobić jej zdjęcie z bliska, bo ma przepiękny wzór na liściach. Wypuszcza właśnie nowy liść, ale martwię się o nią, bo ostatnio moja kochana  koteczka zwaliła całą doniczkę z kwiatem do wanny, więc się trochę poturbowała i opiła wody (kalatea, nie kotka). Teraz ma takie trochę zwiotczałe liście, jak po przelaniu. I chyba przelałam (albo zasuszyłam, sama nie wiem) kalateę Rosastar. Te same objawy, liście oklapnięte. Myśląc, że ma za sucho, jeszcze ją podlałam, ale to nic nie dało. Dziś ją wyciągnęłam z doniczki i  zobaczyłam, że korzenie były tak zbite (mój błąd przy przesadzaniu - powinnam była rozluźnić korzenie i wytrząsnąć tak dużo ziemi jak się da), że w ogóle nie wrastały w nowe, świeże podłoże. Bryła była sucha, korzenie też, więc raczej nie było objawów przelania. Posadziłam ją do świeżej ziemi wytrząsając starą, podlałam i... zobaczymy. Jeśli nie wszystkie liście, to może chociaż niektóre da się uratować. Boże, człowiek się całe życie uczy, szkoda tylko, że głównie na własnych błędach 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #16 : Luty 17, 2007, 21:59:57 » |
|
Hurrra! Udało mi się uratować kwiatka, żałuję tylko, że nie zrobiłam zdjęć przed reanimacją i w trakcie. Dziś rano tak samo przesadziłam ledwo żywą calatheę medaillon i podobnie jak rosea-picta ożyła  To dla mnie kolejna nauczka, że nowozakupione kwiaty trzeba wyjąć z doniczek i w miarę potrzeby przesadzić usuwając stare podłoże.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aechmea
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #17 : Luty 17, 2007, 22:33:39 » |
|
gdybym miała łazienke z oknem to.... ale nie mam łazienki z oknem 
|
|
|
|
|
|
Ania z Poznania
|
|
|
kluseczka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #18 : Luty 19, 2007, 09:29:49 » |
|
Moniu kolekcja piękna  i chyba te Calathee Cię polubiły skoro dały się odratować  ja ostatnio moją nową palmą daktylową się zachwycałam...aż tu kiedyś przychodzę..a palma leży...ciasna doniczka..przesadziłam i czekam co będzie dalej, ale wygląda już trochę lepiej niż przed operacją.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Kluseczka
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #20 : Luty 19, 2007, 10:15:18 » |
|
Elu są jeszcze ściany i sufit. Na pewno wpadniesz na pomysł jak to zrobić by mieć i by nie przeszkadało.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #21 : Luty 19, 2007, 12:16:32 » |
|
Dziękuję za miłe słowa  Chyba rzeczywiście dobrze jest tym roślinkom u nas w łazience - jeszcze się sezon nie zaczął, a niektóre rosną pięknie  Dla mnie hodowla marantowatych to zupełnie nowe doświadczenie, więc tak naprawdę to dopiero się ich uczę. Ogromnie się cieszę, że w łazience są dwa okna dachowe - to umożliwia również uprawę roślin stojących na podłodze. Ogrzewanie jest podłogowe, ale w przypadku marantowatych im to bardzo pasuje - lubią mieć ciepło w "stopy"  Tutaj rzucik ogólny na fragment łazienki (w oknach zamontowane doniczki wiszące - część z nich czeka dopiero na lokatorów)  i parę zbliżeń (w kolejności: Makoyana, Beautystar, Whitestar) 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #22 : Luty 19, 2007, 15:15:18 » |
|
Ja tam bym w zyciu z tej wanny nie wylazła majac takie otoczenie.. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szuani
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #23 : Luty 19, 2007, 18:22:21 » |
|
Łazienka marzenie!!! Nie dość, że fajna wanna to jeszcze takie cudowne kwiaty!! Eh, pozazdrościć i podziwiać...
|
|
|
|
|
|
Pozdrowionka. Ania
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #24 : Kwiecień 18, 2007, 21:29:31 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monika:)
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #25 : Kwiecień 18, 2007, 21:38:36 » |
|
to super  czekam na kolejne zdjęcia!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #26 : Kwiecień 18, 2007, 21:59:15 » |
|
Oczywiście zamieszczę zdjęcia jak tylko piękność pojawi się w całej swej okazałości  Przydałaby się Kasia ze swoim aparatem, bo ja swoim nie potrafię zrobić dobrych zdjęć 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #27 : Kwiecień 19, 2007, 09:17:32 » |
|
No, no, no gratulacje  Czy to ta z łazienki? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #28 : Kwiecień 22, 2007, 16:54:27 » |
|
O rety, cudo...! Nie tylko kwiaty ale i sama łazienka...! Mnie właśnie w przyszłym roku czeka generalny remont łazienki i już wiem w jakim stylu chcę ją mieć:) Iście królewskich kąpieli zażywasz... 
|
|
|
|
|
|
Nie warto być dobrym - to się nie liczy... Liczy się ta jedna wpadka, która zdarzyć się może każdemu, a za którą dostanie się publiczny lincz bez jednego choćby pytania.- lekcja ff
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #29 : Kwiecień 22, 2007, 21:54:41 » |
|
Tellerko, Reniu - dzięki  Co prawda na razie w łazience pławią się głównie marantowate i hoje, bo niestety nie ma jeszcze drzwi i w kąpieli byłoby trochę zimno Kwiat zmienia się z dnia na dzień - jutro postaram się wkleić nowe zdjęcia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|