Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 11:30:52
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak obchodzić się z Epifilium  (Przeczytany 2335 razy)
Krygda
Nowicjusz
*

« : Styczeń 17, 2007, 23:06:20 »

Witam. Proszę o pomoc w sprawie pielęgnacji ZYGOKAKTUSA ma dużo pączków lecz je gubi.  Sad  Pozdrawiam
justi270
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #1 : Marzec 30, 2007, 17:36:32 »

Kryga Zygokaktusa jeżeli kwitnie nie wolno przestawiać. Ja dzisiaj go przestawiłam i w momencie kwiatek zwiędł Crying or Very sad

justi
lila745
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 14, 2007, 17:09:09 »

Zygokaktus wymaga stanowiska jasnego lub pół cienistego o temperaturze nieprzekraczającej latem 20°C, a zimą 6-10°C. Jest wrażliwy na zmiany miejsca i reaguje wówczas zrzucaniem pąków kwiatowych. Podłoże winno być lekko wilgotne, wskazane jest umiarkowane podlewanie w czasie kwitnienia oraz nawożenie nawozem dla roślin doniczkowych raz na cztery tygodnie. Szlumbergera nie wymaga częstego przesadzania, co 3-4 lata przenosimy ją do świeżej, przepuszczalnej ziemi dla kaktusów.

Aby zygokaktus zakwitł ponownie należy mu zapewnić dwukrotny odpoczynek w ciągu roku. Pierwszy od sierpnia do października, drugi po przekwitnięciu rośliny (na przełomie lutego i marca). W tym czasie przenosimy ją w nieco chłodniejsze miejsce, skąpiej podlewamy (gdy liście zaczynają się lekko kurzyć) oraz zaprzestajemy nawożenia.

Rozmnażanie zygokaktusa jest bardzo proste, odbywa się z sadzonek liściowych ukorzenionych w piaszczystym podłożu.

(((:...---===Buźka===---...Smile)))
Witek
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #3 : Maj 18, 2007, 03:33:46 »

Cześć...

Mój zygi już przekwitł, ma jeszcze dwa pąki, ale został przeniesiony i nie wiem jak zareaguje. Ma ogromne kwiaty ale bardzo mało..

Pozdrowienia dla wszystkich...
tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #4 : Maj 18, 2007, 08:18:18 »

Cytat: "lila745"
wymaga stanowiska jasnego lub pół cienistego o temperaturze nieprzekraczającej latem 20°C

Witek, to miejsce które prezentujesz (z własną osoba rozumiem) chyba może byc deczko gorące latem?  Shocked

Pozdrawiam Smile

kasia
Rezydent

« Odpowiedz #5 : Maj 18, 2007, 08:42:39 »

piekny,nie masz jakis sadzonek od niego? Embarassed  Wink
ten co masz to epifilium,a zygokaktus to potocznie grudnik Smile
tak wyglada zygokaktus
http://www.digart.pl/praca/534792/zygokaktus.html

Maniek
Aktywny
**

« Odpowiedz #6 : Maj 18, 2007, 20:46:50 »

To prawda moje czerwone epifilum ma dwa razy większe kwiaty od różowego, ale i tak lubię oba egzemplarze Laughing  te czerwone to sumując mają jeszcze jakieś 30 pąków Mr. Green

Zapraszam do moich wątków:
Mój ogródek
Fiołki
Witek
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #7 : Maj 20, 2007, 08:26:42 »

Witam wszystkich i bardzo przepraszam za wprowadzone zamieszanie... Po przeczytaniu ostatnich postów zajrzałem do "mądrej książki" i wszystko mi się rozjaśniło.. wychodzi na to, że od wielu lat żyłem z błędnym przekonaniem, że te rośliny, które mam to zygokaktusy, a grudnik ma inną nazwę łacińską, która mnie nie interesowała...

Proszę moderatorów o naprawienie tego zamieszania, może założyć topik o Epifilum?

Odpowiadając... Mam dwa okazy różowego, jeden ten czerwony oraz jeden, którego koloru nie pamiętam... dlatego, że wiosną wynoszę je wszystkie do ogrodu pomiędzy iglaki i ustawiam na pieńkach.. dwa lata temu podczas wichury pospadały i któryś pęd się złamał, więc wetknąłem go do ziemi i podlewałem czasem.. Jesienią okazało się, że jest ukorzeniony, przesadziłem go do doniczki i ma już kilka liści, ale jeszcze nie kwitł..

Tellerka - to miejsce jest od północy, tam jest słońce bardzo krótko po południu, ale i tak jak przekwitnie to przeniosę go między iglaki, mam takie miejsce od północno wschodniej strony domu, tam też wynoszę wszystkie Hipeastrum i inne, które dobrze znoszą świeże powietrze.. Zresztą, skoro to nie jest zygokaktus to i tak ma inne wymagania...

Kasia - napisz do mnie na prywatne wiadomości, znajdę jakiegoś odpowiedniego liścia, zapakuję w dużą kopertę z folią ochronną w środku i wyślę.. I tak muszę część liści obciąć, bo są za długie, niektóre uległy uszkodzeniu przez jesienny przymrozek, bo za późno pomyślałem o zabraniu ich do domu...

Maniek - 30 kwiatów? no to nie wiem dlaczego ten mój ma tak mało... fakt, że w ub. roku nie dostał nawozów, bo nie było mnie w kraju...

pozdrawiam wszystkich...
Witek
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #8 : Maj 20, 2007, 08:43:51 »

Jeszcze raz... mam fotki tego różowego epifilum..

Monika:)
Aktywny
**

« Odpowiedz #9 : Maj 20, 2007, 19:27:54 »

Cytat: "Witek"
I tak muszę część liści obciąć, bo są za długie

jakbyś je tak miał wyrzucić to ja się nimi mogę zaopiekować... Very Happy
krysp50
Gaduła

Wielkopolska 7a

« Odpowiedz #10 : Maj 21, 2007, 01:09:25 »

kasia piekny,nie masz jakis sadzonek od niego?

Mam czerwonego, jak na zdjęciu - mogę się podzielić.

Pozdrawiam
Krysia
kasia
Rezydent

« Odpowiedz #11 : Maj 21, 2007, 07:38:35 »

Cytat: "krysp50"
kasia piekny,nie masz jakis sadzonek od niego?

Mam czerwonego, jak na zdjęciu - mogę się podzielić.

ja nie mam epifilium,kiedys miałam,teraz sama probuje wyzebrac sadzonki Laughing

krysp50
Gaduła

Wielkopolska 7a

« Odpowiedz #12 : Maj 21, 2007, 10:53:44 »

Muszą koniecznie nauczyć się wklejać część cytatów, bo jak widać z poprzedniej wypowiedzi ,sama namieszałam.
Kasiu - ja mam tego kwiatka w dwóch doniczkach. Jeden właśnie kwitnie /ma jeszcze 4 pączki/ a drugi na razie nie zamierza kwitnąć.Mam tego z czerwonym kwiatem.Jeżeli jesteś zainteresowana, to chętnie się podzielę - daj znać na pw.

Pozdrawiam
Krysia
kasia
Rezydent

« Odpowiedz #13 : Maj 21, 2007, 11:10:25 »

Narazie dziekuje,w przyszłosci dostane od pewnej osoby te sadzonki,wiec narazie poczekam Cool

tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #14 : Maj 21, 2007, 11:10:31 »

Gdy chcesz wkleić część... zaznaczasz to, co chcesz wkleić i klikasz w ten pierwszy znaczek od lewej: ' " ".

Potem piszesz jak z pełnym cytatem Smile

Pozdrawiam Smile

Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: