|
Lila2006
|
 |
« : Styczeń 14, 2007, 12:02:05 » |
|
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
elanutka
Nowicjusz
Mazury
|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 14, 2007, 12:11:03 » |
|
Ależ przecudne zdjęcia ! Chyba masz duży ogrod ?! Sama sie nim zajmujesz ?
|
|
|
|
|
|
Chińskie przysłowie mówi : " Jeżeli chcesz być szczęśliwym człowiekiem, zostań ogrodnikiem "
Pozdrawiam Was wszystkich serdecznie. Ela
|
|
|
chocolate014
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 14, 2007, 12:24:34 » |
|
Nie no, swietny ogrodek bardzo bym chcial chociaz troche podobny...I jakie warunki ze dzikie zwierzeta Cie odwiedzaja, bardzo mi sie podoba eh...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 14, 2007, 12:54:35 » |
|
Obejrzałam ogród z wielka przyjemnością. Powiedz mo co to za krzew z tymi wielkimi liśćmi rosnący obok małego śwerczka chyba na 4 zdjęciu. I jeszcze jedno pytanie ta niebieska kępka to bodziszek, tylko który jeśli wiesz.
Podoba mi się oddzielenie części z drzewkami rabatką z kwiatów a w tym roku jakie miałas tam kwiaty na miejscu astrów?
Lilu, mała prośba jak wklejasz miniaturki to przed wklejeniem następnej zrób 2-3 spacje dopiero wklejaj. Między obrazkami utworzy się mała przerwa i obrazki staja się czytelniejsze. Poza tym w jednym rzędzie wklejaj 4 miniaturki. Potem daj Enter i znów 4 miniaturki. Wówczas ramki nie rozjadą się i ci co mają małe monitory docenią to.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 14, 2007, 13:36:23 » |
|
Przepiękne miejsce .Ślicznie Lilu. 
|
|
|
|
|
|
KaRo
|
|
|
|
Lila2006
|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 14, 2007, 13:55:06 » |
|
Dziękuję za miłe słowa. Ogród oczywiście jest za mały (ma ok.800m.). Kiedyś jak mieszkałam w bloku to zazdrościłam każdemu kto miał choćby kawałeczek własnej ziemi, teraz to chciałabym mieć duuużo więcej. A tak na poważniej to sama napewno nie dałabym rady niestety dosyć długo pracuję a po za tym ja to właściwie jestem od zwierzaków , podlewania, przesadzania, wyszukiwania coraz to nowych roślin i czasem koszenia trawników. Tak mi się życie ułożyło, że w tej chwili mieszkam tylko z rodzicami i to oni głównie zajmują się ogrodem. Ja pomagam jak mogę no i uwielbiam w nim przebywać. Ten krzew na 4 zdjęciu to właściwie nie krzew tylko bylina. Bardzo długo nie wiedziałam co to jest aż kiedyś znalazłam ją w jakimś czasopiśmie i jest to Rdest sachaliński. Ona na zimę zamiera a wiosną wypuszcza nowe pędy z ziemi. U mnie coś nie chce rosnąc bo widziałam już okazy grubo ponad dwa metry o łodygach o średnicy ok.4 cm. W zeszłym roku przesadziłam je bliżej stawu i mam nadzieje, że wreszcie pokażą na co je stać. Jeśli chodzi o bodziszka to mam wiele odmian ale niestety nie wiem jakie. Pozdrawiam i lecę buszować po forum bo mam bardzo dużo do czytania 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 14, 2007, 14:11:12 » |
|
Muszę trochę o nim poczytać.
A zdjęcia bodziszków wstaw na forum pomyślimy, może uda nam się je nazwać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kamyczek
|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 14, 2007, 15:29:22 » |
|
Przepiękny ogród  ,chciałabym mieć kiedyś taki. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 14, 2007, 15:58:27 » |
|
Znalazłam zdjęcie tylko jednego bodziszka. W tym roku obfotografuję resztę. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
|
|
kluseczka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 16, 2007, 08:33:02 » |
|
Piękny ogród  na prawdę rewelacja...bardzo mi sie podoba. I trzeba Ci przyznać, że masz rękę do zdjęć - są rewelacyjne!
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Kluseczka
|
|
|
|
Lila2006
|
 |
« Odpowiedz #11 : Luty 08, 2007, 23:31:58 » |
|
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 : Luty 09, 2007, 09:03:17 » |
|
A za czyim oknem świat tak wygląda? Poza tym jak tylko wygospodarujesz trochę czasu na wiosnę to napewno będzie tak wyglądał.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
|
 |
« Odpowiedz #13 : Luty 09, 2007, 21:52:51 » |
|
Tylko kiedy to będzie......? Narazie przebijam się przez zaspy żeby dojechać do pracy 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #14 : Luty 10, 2007, 13:17:07 » |
|
U ciebie są zaspy  Bo u mnie tak ciepło, że wrony i kawki w kałużach się kąpią. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
|
 |
« Odpowiedz #15 : Luty 10, 2007, 14:31:45 » |
|
Zoe, nie żartuj....Powiedz prawdę, kiedy zrobiłaś to zdjęcie? U nas zaspy po kolana i codziennie pada nowy śnieg. Ps. Nasionka doszły, bardzo dziękuję, niestety kalendarz biodynamiczny nie pozwala mi ich od razu posiać 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
Monika:)
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #16 : Luty 10, 2007, 15:13:56 » |
|
to trzeba przeprowadzić się do nas na południe żeby oglądać wiosnę za oknem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
|
 |
« Odpowiedz #17 : Luty 10, 2007, 15:17:04 » |
|
Będę musiała to rozważyć 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #18 : Luty 10, 2007, 19:26:13 » |
|
Lidko zdjęcie zrobione dzisiaj w południe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #19 : Luty 10, 2007, 23:37:13 » |
|
Lilko, tylko pogratulować i twórczo pozazdrościć tak pięknego ogrodu. Nie dziwię się, że niecierpliwie wyglądasz wiosny... Czy od tego bajkowego stawu wzięła nazwę miejscowość, w której mieszkasz  ?
|
|
|
|
|
|
Serdecznie pozdrawiam, Monia
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #20 : Luty 11, 2007, 08:05:03 » |
|
Nic a nic. I bardzo się z tego cieszę. Bo zaczyna być trochę chłodno i bez śniegu, przynajmniej rano.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lila2006
|
 |
« Odpowiedz #21 : Luty 25, 2007, 19:35:55 » |
|
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #22 : Luty 25, 2007, 19:43:37 » |
|
Ja nie mogę mieć różaneczników bo mam ziemię obojętną. Ze zdjęć to najbardziej spodobał mi się ten żółty różanecznik.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Elenka60
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #23 : Luty 25, 2007, 21:01:56 » |
|
Lila ale masz cudowności, a różaneczki "palce lizać"  . Takiego żółtego to pierwszy raz widzę śliczny jest.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Elenka
|
|
|
|
Lila2006
|
 |
« Odpowiedz #24 : Luty 25, 2007, 21:23:33 » |
|
Żółty to jet ten na drugim zdjęciu w górnym rzędzie ale zdjęcie jakoś tego nie oddaje. Natomiast te dwa środkowe w drugim rzędzie to są właściwie azalie (one zrzucaja liście na zimę). Przepraszam jak wprowadziłam w błąd.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
ewika
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #25 : Marzec 15, 2007, 18:44:22 » |
|
Lidka,trochę pobuszowałam i znalazłam Twój ogród na forum.Jest przepiękny!Nasz ma tylko320m2.Jest Ci czego pozazdrościć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dana
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #26 : Marzec 18, 2007, 08:03:26 » |
|
Ja też pospacerowałam po twojm ogrodzie i uważam ze jest bardzo ładny! Masz przepiękne roślinki! Te lilie to wszystkie twoje?Jest super! 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danuta
|
|
|
dachasia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #27 : Kwiecień 04, 2007, 15:54:23 » |
|
Lila piękne te różaneczniki i azalie. Powiedz mi jak je zabezpieczasz na zimę. Ja pomimo,że mieszkam na południu Polski mam problemy. Nie mam ani jednego różanecznika lub azalii. Ostatnią azalię kupiłam 2 lata temu i nie przetrzymała zimy.Miałam też 2 różaneczniki, ale też do wiosny nie dotrwały. Podobnie ma się sprawa z hortensjami. Moja działka leży w takiej niecce.Co powoduje zastoinę mrozową. W stosunku do reszty miasta u mnie jest zawsze opóżnienie wiosny 1-2 tygodni. Poza tym wiosną jest dość mokro na działce.
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia Nina
|
|
|
|
aiszo
|
 |
« Odpowiedz #28 : Kwiecień 04, 2007, 16:04:37 » |
|
Dachasia, podaj gdzie mieszkasz. Chociaż rejon. Powiedzenie: "na południu Polski" to za mało. Południe to: i Zakopane i Cieszyn i ....Wrocław.
|
|
|
|
|
|
Przyjdzie czas, przyjdzie rada. Ania.
|
|
|
|
Lila2006
|
 |
« Odpowiedz #29 : Kwiecień 04, 2007, 20:19:23 » |
|
Ja wcale nie zabezpieczam różaneczników na zimę. Chyba, że zapowiadają naprawdę silne mrozy, to przykrywam je włókniną. U mnie ziemia jest piaszczysta i największy kłopot to zapewnienie wilgoci. Nawet po obfitych deszczach, po godzinie jest już sucho. Dlatego ziemię wokół różaneczników mam wysypaną korą, która również zabezpiecza korzenie przed mrozem. Po za tym moją działkę od wschodu osłania ściana lasu, a rododendrony rosną w zacisznych miejscach również osłoniętych iglakami. Jak do tej pory żaden mi nie zmarzł.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Lidka
|
|
|
|