Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 11:16:17
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Co to za choroba?  (Przeczytany 1126 razy)
marciata
Nowicjusz
*

« : Styczeń 07, 2007, 09:42:10 »

Witam,
jestem początkującym posiadaczem storczyków. Mam dwa phalaenopsis zakupione jakiś miesiąc temu w dwóch różnych sklepach.
No i jak zapewne każdy początkujący - mam problem Smile
Jeden z nich rośnie zdrowo i ma się świetnie. Drugi zaś kupiony został już jako podejrzanie wyglądający.
Moja uboga wiedza nie pozawala mi stwierdzić co dolega mojemu kwiatkowi dlatego postanowiłam opisać tu jego wygląd.
Pąki uschły i opadły tak samo jak najmniejszy (ostatni) kwiat. Storczyk kupiony został z uciętymi dwoma liśćmi (jeden najwyższy - sercowy?) i jeden najniższy, z czego ten najniższy jest pożółkły i zeschnięty. Korzenie powietrzne są jakby zgniłe a następnie wyschnięte. Nie muszę chyba dodawać że wcale nie wystają poza doniczkę, tak jakby ich wogóle nie było a to co jest ponad korą to chyba są korzenie te "dolne". Ze środka liści wczoraj wyciągnęłam okazałego wełnowca. Więcej nie znalazłam. Jak widzicie jest tego trochę właśnie dlatego nie jestem w stanie określić co dolega mojemu kwiatkowi. Na razie odizolowałam go od drugiego, zdrowego storczyka aby tamten się nie zaraził.
Jeśli ktoś z Was zdecyduje się mi coś doradzić prześlę szczegółowe zdjęcia.
Dziękuję i pozdrawiam
Marta
paulina
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #1 : Marzec 19, 2007, 11:57:36 »

miałam tak samo, zacznij od korzeni zobacz w jakim sa stanie,moga byc całkowicie zgnite, wtedy je usuń odkażonym narzedziem, rany przetrzyj weglem drzewnym i przesadz do nowego podłoża w wiekszości kupowanych storczyków w hipermarketach w podłozu sa szkodniki.

paulina
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: