Witam,
jestem początkującym posiadaczem storczyków. Mam dwa phalaenopsis zakupione jakiś miesiąc temu w dwóch różnych sklepach.
No i jak zapewne każdy początkujący - mam problem

Jeden z nich rośnie zdrowo i ma się świetnie. Drugi zaś kupiony został już jako podejrzanie wyglądający.
Moja uboga wiedza nie pozawala mi stwierdzić co dolega mojemu kwiatkowi dlatego postanowiłam opisać tu jego wygląd.
Pąki uschły i opadły tak samo jak najmniejszy (ostatni) kwiat. Storczyk kupiony został z uciętymi dwoma liśćmi (jeden najwyższy - sercowy?) i jeden najniższy, z czego ten najniższy jest pożółkły i zeschnięty. Korzenie powietrzne są jakby zgniłe a następnie wyschnięte. Nie muszę chyba dodawać że wcale nie wystają poza doniczkę, tak jakby ich wogóle nie było a to co jest ponad korą to chyba są korzenie te "dolne". Ze środka liści wczoraj wyciągnęłam okazałego wełnowca. Więcej nie znalazłam. Jak widzicie jest tego trochę właśnie dlatego nie jestem w stanie określić co dolega mojemu kwiatkowi. Na razie odizolowałam go od drugiego, zdrowego storczyka aby tamten się nie zaraził.
Jeśli ktoś z Was zdecyduje się mi coś doradzić prześlę szczegółowe zdjęcia.
Dziękuję i pozdrawiam
Marta