Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 11:14:09
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: kaki kiwano  (Przeczytany 1606 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Marcin
Nowicjusz
*

« : Styczeń 05, 2007, 23:27:54 »

mam prosbe moze mi ktos powiedziec w jaki sposob posadzic(czy nalezy moczyc czy nie jaka gleba czy przykrywac folia doniczke itd.) nasiona kaki i ile ich powinno byc aby cos wyroslo?chce kupic nasiona w sklepie internetowym oleander  czy ktos wie cos na temat tego sprzedawcy?i czy dorosla rosline mozna wsadzic do ogrodu i zostawic na zime?w przypadku kiwano mam te same pytania Smile  BARDZO DZIEKUJE ZA POMOC
kluseczka
Aktywny
**

« Odpowiedz #1 : Styczeń 11, 2007, 09:42:28 »

Sama dopiero raczkuję w tej dziedzinie...i akurat tych roślin nie wysiewałam, ale też posiałam egzotyczne i czekam na wyniki. A to co moge Ci poradzić: Jeśli nasionka maja "grubą skorupkę" to można je pomoczyć dobę lub 2 w letniej wodzie - najlepszy do tego celu jest termos. Można też lekko natrzeć skorupkę papierem ściernym (jeśli jest gruba i twarda), ale bardzo delikatnie - aby nie uszkodzić nasion (a później moczyć w ciepłej wodzie). Ja do wysiewu mam specjalną szklarenkę z przezroczystą pokrywą, która zapewnia niezbędną do kiełkowania wysoką wilgotność powietrza. Nasiona postawiłam na ciepłym kaloryferze, aby miały zapewnioną wysoką temperaturę -można też użyć maty grzewczej (jaką stosuje sie do terrarium). Nasiona do kiełkowania nie potrzebują dużej ilości światła, a nawet słyszałam że światło przeszkadza w kiełkowaniu...ale tego nie sprawdzałam - wyczytałam to gdzieś tutaj na forum...Jak coś wyrośnie to oczywiście na pewno potrzebuje już światła Wink
Co do tego sklepu - to Ci nie powiem, bo ja tam nic nie kupowałam, a ogólnie nasiona w sklepach tego typu sa często nieświeże. Nawet jeśli byłoby inaczej, to kiełkowalność nasion roślin tropikalnych - to nie taka prosta sprawa i rzadko się udaje...trochę osób już eksperymentowało i mają negatywne doświadczenia. Ale spróbowac zawsze można...byleby za dużo nie wydać pieniążków Wink
A co do trzymania roślin na zimę w ogrodzie, to nie sądze aby rośliny tropikalne, które żyją w gorącym klimacie przeżyły zimę...a nawet jestem tego pewna.

Pozdrawiam Kluseczka
samira
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 11, 2007, 15:22:16 »

Co do kiełkowania rośli bez słońca, to słyszałam kiedyś taką teorię, żeby rośliny siać w nocy. Dotyczyło to co prawda uprawy. ale tłumaczenie było takie, że rośliny uprawne kiełkują w nocy a chwasty w dzień. Ale nie wiem jak z tym jest naprawdę.
Zoe
Gość
« Odpowiedz #3 : Styczeń 11, 2007, 22:51:52 »

A jeśli wysiejesz w dzień i dobrze przykryjesz nasiona ziemią to nie wzejdą?

Takie bajki są wymyślane po to by zapamietać, że nasiona  przeważającej ilości roślin przykrywa się ziemią. Potem ludzie zapominają po co to wymyślono i pokutuje to potem.
klaudia 29
Aktywny
**

« Odpowiedz #4 : Styczeń 13, 2007, 08:10:28 »

moje kaki wsadzałam bez moczenia,wyjęte z owocu lekko przesuszyłam i wsadziłam do torfu zmieszanego z piaskiem w stosunku 2:1.Jedno nasionko wsadziłam całkiem do podłoża,a drugie do połowy.Przez pierwsze cztery tygodnie miałam doniczkę przykrytą folią i jak zaczeło kiełkować folię zdjełam(wykiełkowało tylko te całkowicie wsadzone do podłoża).Ważne jest też to by nie podlewać,tylko spryskiwać letnią wcześniej przegotowaną wodą i robić to już przez cały okres życia kaki.Moja roślinka jak narazie rośnie i ma się dobrze.Życzę tego samego!!!
Zoe
Gość
« Odpowiedz #5 : Styczeń 13, 2007, 10:07:14 »

No to mamy jeden skukces. Tylko nie rozumiemm dlczego ryczysz Wink  Wink  Wink
klaudia 29
Aktywny
**

« Odpowiedz #6 : Styczeń 13, 2007, 10:50:29 »

Pomyłka,przepraszam Embarassed Ja również się z tego cieszę i wstawię jak będę w domu fotkę ,fantastycznie teraz wygląda.Choć mam problem,bo na czubku malutkich listków jest jeszcze pestka i nie wiem czy ingerować zdejmując ją.Trzyma się dość mocno i nie odpada.Co robić?
klaudia 29
Aktywny
**

« Odpowiedz #7 : Styczeń 13, 2007, 18:42:17 »

Tak wygląda moja 1-miesięczna roślinka kaki
kluseczka
Aktywny
**

« Odpowiedz #8 : Styczeń 16, 2007, 08:53:12 »

Pestkę lepiej zostaw, aby przy jej zdejmowaniu nie uszkodzić roślinki. Jak podrośnie, to sama będzie na tyle silna aby ją zrzucić.

Pozdrawiam Kluseczka
myszawa
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #9 : Maj 03, 2007, 12:17:34 »

A jak wyglądają te nasionka kaki?bo mam owoc i nie wiem, co to, myslałam, że mango,ale ma w ś5rodku mnóstwo malych ciemnych ziarenek-jak pieprze, są otoczone taką błonką, co jak ściskam to tryska z niej płyn...i nie jest o granat bo bym poznala, chyba że jakaś dziwaczna odmiana...

"...life is perfect, life is the best, follow magic, beauty, opportunity and television..."
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: