zbyszek słodki
Nowicjusz
|
 |
« : Grudzień 30, 2006, 19:24:57 » |
|
mojej szeflerze czarnieją liście, co robić?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 30, 2006, 21:48:14 » |
|
Opisz dokładnie jak to wygląda. Może możesz wstawić zdjęcie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zbyszek słodki
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 31, 2006, 11:15:56 » |
|
zaczyna czernieć końcówka liścia ,a potem posuwa się to wzdłuż liścia nie dotyczy to wszystkich odnóg , ale pojawja się na coraz większej ich liczbie. szeflera nie gubi liści, ostatnio puściła nową odnogę,nie wiem co jest grane bardzo ją lubię ,choć mam ją zaledwie 5 miesięcy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 31, 2006, 11:48:33 » |
|
Trudno wyrokować na sto procent, ale to może być odpowiedź rośliny na suche powietrze co zimą przy włączonych kaloryferach jest prawie pewne. Jeśli w twoim domu jest sucho to musisz zwiększyć wilgotność przez postawienie dużej podstawki, nasypanie keramzytu i na to stawiasz doniczkę. Do kramzytu nalewasz wody, ale tak by nie sięgała dna doniczki. Wodę uzupełniasz w miarę parowania.
Podobne objawy może wywołać brak składników w podłożu, ale ty nie piszesz, czy roślinę dokarmiasz czy nie. W ogóle nie piszesz nic jak pielęgnujesz roślinę, czy stoi w widnym pomieszczeniu czy raczej bez dostępu słońca.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marsi
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 05, 2007, 12:18:07 » |
|
Moja szeflera ma inny problem: raz rosnie, potem się zatrzymuje, znów rośnie i znów się zatrzymuje. Po kupieniu jej nie rosła bardzo długo potem puściła trzy nowe listki i po ich połowicznym urosnięciu znów się zatrzymała. Nie wiem co robic bo teraz ani nie rozwija tych trzech listków ani nie puszcza nowych....
Podlewam ją jak pomacam palcem ziemię i ma sucho. OStatnio również dodałam do wody "wzmiacniacza" dla kwiatów zielonych ale nic nie pomogło.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|