calante
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #60 : Styczeń 03, 2008, 19:58:51 » |
|
czekałam ponad miesiąc ; w końcu sie zniecierpliwiłam i odgarnełam ziemie żeby zobaczyć czy coś sie dzieje :-(i nic nasiona może troszke sie powiększyły i okryły czymś białym  zostawiłam je tak jak były ale i tak z tego nic nie wyrosło
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lidka
Aktywny

Podkarpacie 6a
|
 |
« Odpowiedz #61 : Styczeń 03, 2008, 21:27:38 » |
|
Ja kupowałam nasiona w ogrodniczym długo to trwało ale wzeszły.Wiosną może coś znajdę do oddania.
|
|
|
|
|
|
Nie płacz w liście,nie pisz że los ciebie kopnął, nie ma sytuacji na ziemi bez wyjścia, kiedy Bóg drzwi zamyka-to otwiera okno... ks.Jan Twardowski
|
|
|
paolka
Gaduła

Strefa klimatyczna 7a
|
 |
« Odpowiedz #62 : Styczeń 03, 2008, 23:35:05 » |
|
calante, strelizia ma to do siebie, że bardzo długo zajmuje jej kiełkowanie. Zdarza się, że następuje to dopiero po 6 miesiącach, więc jeszcze nie wszystko stracone. Nie wywalaj jej.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Paulina
|
|
|
|
Maj@
|
 |
« Odpowiedz #63 : Styczeń 04, 2008, 09:12:38 » |
|
Lidko to jak znajdziesz cos do oddania to ja chętnie przyjmę mi niestety nie wzeszła siałąm rok temu z 4 razy i nic 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie Ela.
|
|
|
jolciajci
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #64 : Styczeń 17, 2008, 03:22:49 » |
|
Ja wysiewałam w tamtym roku w lutym i muszę powiedzieć że wzeszły ale nie wszystkie. Czekałam na wzejście około 2 miesiące , ale się opłaciło  Jak się fotosik nie zbuntuje to zaraz pokażę   
|
|
|
|
|
|
jestem jaka jestem . pozdrawiam serdecznie JOLA
|
|
|
|
Maj@
|
 |
« Odpowiedz #65 : Styczeń 17, 2008, 07:37:25 » |
|
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie Ela.
|
|
|
|
Kamyczek
|
 |
« Odpowiedz #66 : Styczeń 17, 2008, 11:02:44 » |
|
Jolu,no wspaniałe po prostu,gratuluje.  Chyba sama też poeksperymentuje z nasionkami. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jolciajci
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #67 : Styczeń 17, 2008, 21:51:06 » |
|
Maj@ kup jeszcze raz nasionka i wysiej ale nie zalewaj za mocno nasionek bo pogniją . Ja wkładałam po jednym nasionku do kubka po jogurcie i trzymałam 25 stop. celsjusza.Mam mnożarkę elektryczną z termostatem i tam trzymam wysiane nasionka. Jak nie masz czegoś takiego to musisz kubeczki z nasionami wsadzić do małego kartonu aby im było od spodu ciepło. Potem to już potrzeba tylko cierpliwości 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jolciajci
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #68 : Styczeń 17, 2008, 21:59:52 » |
|
Kamyczek87 próbuj bo naprawdę warto. Ja zawsze jestem ciekawa co mi wyjdzie z nowego siewu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fox
Gość
|
 |
« Odpowiedz #69 : Styczeń 18, 2008, 00:19:52 » |
|
A co sie tu juz wdało na czubkach lisci??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jolciajci
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #70 : Styczeń 18, 2008, 01:49:56 » |
|
Nic się nie wdała Jacku tylko miałam dłuższy wyjazd i tak zostały dopilnowane  . Teraz już napewno dojdą do siebie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lidka
Aktywny

Podkarpacie 6a
|
 |
« Odpowiedz #71 : Styczeń 18, 2008, 09:15:03 » |
|
Jolu a jeśli mogę spytać nie na temat,gdzie zdobyłaś tą mnożarkę. Pozdrawiam Lidka
|
|
|
|
|
|
Nie płacz w liście,nie pisz że los ciebie kopnął, nie ma sytuacji na ziemi bez wyjścia, kiedy Bóg drzwi zamyka-to otwiera okno... ks.Jan Twardowski
|
|
|
jolciajci
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #72 : Styczeń 18, 2008, 13:26:18 » |
|
Lidziu ja tą mnożarkę kupiłam w niemczech w Norymberdze i kosztowała 100 marek.Było to 7 lat temu. Jest bardzo przydatna . Jeżeli chcesz to zapytam siostrzenicę bo tam mieszka czy jeszcze są i po ile . Na nasze pieniążki to wyszło wtedy 200 zł.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jolciajci
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #73 : Styczeń 18, 2008, 13:33:24 » |
|
Witaj Calante. Jakoś przeoczyłam twój post za co przepraszam . Teraz mi powiedz co zrobiłaś jak wyjęłaś te nasionka bo one się robią takie jak piszesz i mają taki biały nalot , ale to normalne. Strelicja lubi wilgoć ale nie zalewanie . Ziemia ma być lekko wilgotna i nasionka muszą mieć ciepło. Muszę poszukać u siebie instrukcję wysiewu i pielęgnacji bo dostałam od pana jak kupowałam nasiona na allegro. Jak tylko znajdę to zaraz napiszę co i jak .
Pozdrawiam serdecznie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lidka
Aktywny

Podkarpacie 6a
|
 |
« Odpowiedz #74 : Styczeń 18, 2008, 17:49:17 » |
|
Popytaj Jolu bo nie spotkałam jeszcze,dziewczyny gdzieś za granicą kupowały. Pozdrawiam Lidka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jolciajci
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #75 : Styczeń 19, 2008, 18:55:13 » |
|
Lidziu na pewno zapytam i to dzisiaj jeszcze bo wieczorem będę dzwonić do siostrzenicy. Jak się tylko dowiem to zaraz dam ci znać .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jolciajci
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #76 : Styczeń 19, 2008, 19:24:44 » |
|
Znalazłam instrukcję wysiewu strelicji.
Rajski ptak [strelitzia reginae/nicolae] to niezwykle dekoracyjne rośliny z rodziny bananowatych. Od póżnej zimy do lata kwitnie wspaniałymi kwiatostanami, których urodę można porównać do Rajskich Ptaków.
Rozmnażanie i uprawa.
Nasiona przed wysiewem zamoczyć na 48 godzin w ciepłej wodzie- około 30 stpni celsj [ najlepiej nadaje się do tego termos]. Wysiewamy je do żyznej ziemi [ używamy do tego gotowej mieszanki ziemi zakupionej w sklepach ogrodniczych]. Do wschodu wymagają one temperatury około 22-28 stop celsj, w niższych temperaturach następuje zahamowanie kiełkowania. Wschody roślin następują nieregularnie w okresie od 6 tygodni do 4 miesięcy. Młode rośliny wymagają kilkukrotnego przepikowania do coraz większych pojemników , przyspiesza to ich wzrost. Strelicje lubią żyzną ziemię, bogatą w substancje odżywcze,w okresie wegetacji wymagają obfitego podlewania i nawożenia. Latem mogą być trzymane na wolnym powietrzu , należy jednak je chronić przed pełnym słońcem. Jednakże najlepszym miejscem w naszym klimacie są dla nich nasze mieszkania. Właściwie pielęgnowana roślina wchodzi w okres kwitnienia po około 3-4 latach i będąc niezwykłą i cenną ozdobą Waszego otoczenia.
To jest instrukcja którą ja dostałam a kupowałam nasiona na allegro od ;
F .H.U STRELICJA Katarzyna Lilianna Połdyna-Alchmowicz 82-300 Elbląg ul.Krakowska 35
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jolciajci
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #77 : Styczeń 21, 2008, 02:34:13 » |
|
Lidziu , dzwoniłam do siostrzenicy i jak tylko będzie miała troszkę czasu a może to być już jutro to pójdzie i zobaczy czy są te mnożarki i po ile .Ona będzie w piątek w Polsce to da mi znać .Jak tylko będę miała wiadomość od niej to napiszę  . Pozdrawiam ciepło.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lidka
Aktywny

Podkarpacie 6a
|
 |
« Odpowiedz #78 : Styczeń 21, 2008, 10:25:43 » |
|
Wielkie dzięki Jolu,jak się dowiesz to napisz ,na PW ,bo zaraz nas przegonią że zaśmiecamy wątek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jolciajci
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #80 : Styczeń 23, 2008, 23:16:59 » |
|
Nigdy nie patrzyłam czy jest na allegro
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Viola
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #81 : Marzec 11, 2009, 08:51:33 » |
|
Dwa lata temu wysiałam nasionka strelicji, które miałam z Wysp Kanaryjskich. Dzisiaj mam dwuletnią, piękną strelicję i następne 6 nasionek z tego samego źródła,które właśnie sie moczą. Moja strelicja  Post dołączony: Marzec 11, 2009, 08:56:39
A oto nasionka i jej opakowanaka:  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Elan
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #82 : Czerwiec 04, 2009, 16:56:43 » |
|
Moje nasionka siane (bez namaczania) w listopadzie 2008 r. wzeszły w maju 2009 r.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|