yaro2003
Nowicjusz
|
 |
« : Grudzień 24, 2006, 21:04:07 » |
|
Witam państwa, chciałbym się podzielić informacją na temat nasion z allegro. Otóż kupiłem ich kilkanaście (strelicja, Biała Tacca, Bananowiec "Złoty lotos") Wszystkie nasiona były wsadzone 23.09.2006r do tej pory wzeszły 3 "chyba strelicje". Myślicie państwo że jest szansa że pozostałe też jeszcze wzejdą ??
Jeśli jesteście ciekawi jak rosną roślinki to piszcie, moge umieszczać fotki. Narazie mają 10cm i po jednym liściu (ale już są piękne:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 25, 2006, 15:22:01 » |
|
Nie sądzę aby ci cokolwiek jeszcze wzeszło.
Mam nadzieję, że te trzy roślinki mają już swoje własne doniczki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yaro2003
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 25, 2006, 21:57:18 » |
|
Tak każda roślinka rośnie w swojej doniczce. i są całkiem spore..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kluseczka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 02, 2007, 15:29:59 » |
|
Ja poproszę fotki  chętnie obejrzę...bo sama też kilka egzotyków wysiałam w święta.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Kluseczka
|
|
|
W50
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 02, 2007, 21:28:27 » |
|
kupiłem ich kilkanaście,do tej pory wzeszły 3 Kupiłem tylko dwa nasionka tak na sprawdzenie czy coś z tego będzie. Z tego wynika, że są małe szanse by coś wzeszło. Jak długo czekałaś na pojawienie się pierwszej roślinki? 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Władek
|
|
|
ola177
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 12, 2007, 17:54:42 » |
|
ja kupiłam nasiona strelicji firmy vilmorin. Jak z nimi postępować zeby wyrosły roślinki?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 12, 2007, 18:44:52 » |
|
Olu ta firma barzo ładnie opisuje jak postępować z nasionami. Myślę, że jak zastosujesz się do podanych zaleceń to dochowasz się ładnych wschodów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ola177
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 12, 2007, 18:49:00 » |
|
no własnie nie za bardzo: nie piszą jaka ziemia jest odpowiednia, ile moczyć nasiona - po prostu zero informacji odnośnie wysiewu!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 12, 2007, 19:08:54 » |
|
Olu z regułu moczenie nasion odbywa się dobę. Do wysiewu nasion stosuje sie prawie jałową ziemię, którą wcześniej poddaje się chemicznej lub termicznej sterylizacji. Można taką ziemiekupić w sklepach ogrodniczych. Ja jednak - nauczona smutnym doświadczeniem jeszcze raz ja sterylizuję w piekarniku. Wysypuje na brytwannę tyle ile mi trzeba wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na conajmniej pół godziny. Wysiewam na drugi dzień. Zawsze po wysiewie spryskuję ziemie opryskiwaczem zamykam pudełeczko przezroczystym wieczkiem i stawiam w jak najcieplejszym miejscu u mnie to jest kaloryfer w łazience działający non stop. I czekam na wschody.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ola177
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 13, 2007, 09:02:17 » |
|
Dziekuję, zrobię tak jak radzisz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
foxtrot
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 08, 2007, 22:44:36 » |
|
Temperatura 25-30*C, nasiona krotko zachowuja zdolnosc kielkowania , wschody 40-70% ,pierwsze siewki pojawiaja sie po3-4 tyg ,ostatnie po kilku miesiacach  mozna nasiona poddac skaryfikacji chemicznej ,ale przy siewie kilku nasion szkoda sie paprac z kwasem siarkowym. Ja kiedys sialem i wykielkowalo 100% nasiona przyslala mi firma Wilemse, nie wiem czy ona jeszcze dziala na polskim rynku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jolciajci
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 13, 2007, 08:48:25 » |
|
 Witam wszystkich .Jestem nowa na tym forum.Kupiłam też nasiona strelicjii i taką dostałam instrukcję wysiewu; Rajski Ptak [strelitzia reginae/nicolae] to niezwykle dekoracyjne rośliny z rodziny bananowatych.Od póżnej zimy do lata kwitnie wspaniałymi kwiatostanami,których urodę można porównać do Rajskich Ptaków. ROZMNAŻANIE I UPRAWA;-nasiona przed siewem zamoczyć na 48 godzin w ciepłej wodzie - około 30stopni C{ najlepiej nadaje się do tego termos}. Wysiewamy je do żyznej ziemi kupionej w sklepach ogrodniczych. Do wschodu wymagają temperatury około 22-28st C, w niższych temperaturach następuje zachamowanie kiełowania. Wschody roślin następują nieregularnie w okresie od 6 tygodni do 4 miesięcy. Młode rosliny wymagają kilkukrotnego przepikowania do coraz większych pojemników, przyspiesza to ich wzrost.Strelicje lubią żyzną ziemię, bogatą w substancje odżywcze.Wokresie wegetacji wymagają obfitego podlewania i nawożenia. Latem mogą być trzymane na powietrzu ,tylko należy je chronić przed pełnym słońcem.Jednakże najlepszym miejscem jest dla nich nasze mieszkanie. Właściwie pielęgnowana roślina wchodzi w okres kwitnienia po około 3-4 latach i będąc niezwykłą i cenną ozdobą Waszego otoczenia .
|
|
|
|
|
|
jestem jaka jestem . pozdrawiam serdecznie JOLA
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 13, 2007, 10:18:19 » |
|
Witaj Jolu na forum. Mam nadzieję, że pochwalicie się jeśli pokaże się coś nad ziemią.
Jolu instrukcja dobra. Życzę ci byś miała jak najobfitsze wschody. Tylko przy siewie nasion należy o jednym pamietać. Nasiona wschodzą bardzo nieregularnie i jedna roślina będzie wymagała pikowania a inne jeszcze nie wzejdą. Dlatego dobrze jest wysiewać nasiona pojedynczo do małych wielodoniczek. Z całej palety możemy wyciąć klika sztuk zapakować w woreczek i na lekko odkręcony kaloryfer.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ola177
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 13, 2007, 11:40:34 » |
|
A ja wczoraj wygrzebałam nasionka strelicji z doniczki i zobaczyłam że 3 (na 7 wysianych) wypuściło już korzonki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jolciajci
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Marzec 13, 2007, 16:15:14 » |
|
Witaj Zoe. Jest mi bardzo miło :lol: . Zrobię tak jak mi radzisz a do tego to jeszcze mam mini szklarenkę podgrzewaną.Myślę że mi chociaż połowa ziarenek wykiełkuje, taką mam przynajmniej nadzieję .W tej szklarence jest 25 st C i wreszcie mi się przydała.Jak tylko coś wzejdzie to zaraz dam znać .Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
myszorka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #15 : Kwiecień 03, 2007, 14:10:30 » |
|
wyajcie, ja tez posadziłam trzy nasionka strelicji w styczniu jak do tej pory nic nie wzeszło, a w związku z tym ze jestem niecierpliwa zamówiłam sadzonkę, ma dojśc do mnie jutro i teraz jestem pełna obaw bo nie wiem jak z nią postepować proszę o pomoc
|
|
|
|
|
|
Marzena
|
|
|
klaudia 29
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #16 : Kwiecień 04, 2007, 08:24:16 » |
|
Ja również kupiłam nasionka strelicji w sklepie ogrodniczym,trzy wsadziłam do pojemnika z kryształem wodnym(oczywiście po uprzednim namoczeniu)i stoją na kaloryferze już prawie trzy miesiące-a cztery siedzą w ziemi.Niestety ani jedne,ani drugie nie mają nawet najmniejszego zamiaru kiełkować!! Ale z tej samej firmy z pięciu nasionek naoliny odgiętej jedno mi wykiełkowało!! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
myszorka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #17 : Kwiecień 04, 2007, 09:07:39 » |
|
kaludia 29 czytałam gdzieś że po jakims czasie nie wiem po jakim nasionka strelicji tracą zdolność kiełkowania myśle że moje straciły tą zdolność bo siedza w ziemi już ponad dwa miesiace i nic ale jeszcze ich nie wywalam poczekam może i twoje straciły swoją zdolność lepiej żeby nie
|
|
|
|
|
|
Marzena
|
|
|
ola177
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #18 : Kwiecień 06, 2007, 17:47:06 » |
|
u mnie na 7 nasion wyrosło 5
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ola177
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #19 : Kwiecień 09, 2007, 17:01:51 » |
|
o matko, dlaczego?mają juz po 5 cm i na razie pięknie rosną...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
myszorka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #20 : Kwiecień 09, 2007, 21:25:13 » |
|
witajcie, doszła moja sadzonka strelicji , jest piekna i doskonałym stanie mam nadizieje że pokaze na co ją stać, dwa lata temu mialam śliczy okaz ponad 2m wysoki i 1,5 szerki potężna bylina ale niestety nie potrafiłam jej uchować, kwitła cudnie, może problemem było to że przyjechala prosto z holandii i tak źle zareagowała na zmianę klimatu, w kadym badź razie tą roślinką dzieki wam, mam nadzieje będę umiała sie zaopiekowac
|
|
|
|
|
|
Marzena
|
|
|
|
|
paolka
Gaduła

Strefa klimatyczna 7a
|
 |
« Odpowiedz #22 : Maj 17, 2007, 19:22:45 » |
|
Właśnie dotarła do mnie przesyłka z 5 nasionami strelizii. W instrukcji siewu jest napisane: "Wysadzamy na głębokość wielkości nasiona (1-2 cm)" No i nie wiem, albo ze mną jest coś nie tak, albo oni jakoś niezbyt jasno to napisali. Nasiona strelizii mają ok. 5mm średnicy, więc czemu w nawiasie napisali 1-2 cm. Na jaką głębokość mam je posadzić? Aha, jeszcze jedno. Czy ma znaczenie która strona nasionka będzie skierowana w górę?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Paulina
|
|
|
jolciajci
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #23 : Maj 17, 2007, 23:39:21 » |
|
Witam wszystkich. Ja posadziłam nasionka strelicji i już mam dość spore roślinki . Nie wyszły jeszcze wszystkie ale ja jestem cierpliwa i poczekam . Oto one;  Trzymam je w cieple i rosną jak na drożdżach . Sadziłam je 1-2 cm do ziemi i trzymam je w wilgotnej ziemi. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
paolka
Gaduła

Strefa klimatyczna 7a
|
 |
« Odpowiedz #24 : Maj 24, 2007, 10:06:07 » |
|
Jolciajci A po jakim czasie wykiełkowały u Ciebie te nasionka?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Paulina
|
|
|
jolciajci
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #25 : Maj 24, 2007, 23:27:13 » |
|
Witaj paolka. Ja nasionka wysialam 13.03 .Kiełki pokazały się po około miesiącu. Nie przelewam je za bardzo tylko mają lekko wilgotno.Już doczekałam się 8 sadzonek i to pokażnych  . Czekam jeszcze cierpliwie bo zostało mi 4 puste kubeczki z nasionkami i zaglądam codziennie czy już może chcą na świat wyglądać czy jeszcze nie . One nie wschodzą regularnie i trzeba naprawdę dużo cierpliwości , żeby sie doczekac na nie . Jutro zrobię zdjęcia to wstawię i pokaże. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jolciajci
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #26 : Maj 27, 2007, 08:03:08 » |
|
Oto moja strelicja. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #27 : Czerwiec 08, 2007, 10:05:17 » |
|
Ostatnio na allegro są dość spore roślinki strelicji po 16 zł. Taniocha. Rok temu dałam za swoją 33 zł. A nasiona też kupowałam i albo nie wschodziły, albo młode rośliny trudno było utrzymać... Dlatego wolę "odchowane" okazy.
|
|
|
|
|
|
Nie warto być dobrym - to się nie liczy... Liczy się ta jedna wpadka, która zdarzyć się może każdemu, a za którą dostanie się publiczny lincz bez jednego choćby pytania.- lekcja ff
|
|
|
Sirga
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #28 : Czerwiec 08, 2007, 11:53:07 » |
|
W palmiarni sa oromne okazy maja duzo ponad metr ,kwitną i kosztują 120 albo 180 zl (niepamietam dokladnie) A dzisiaj w ogrodniczym znalazlam nasionka sterlicji królewskiej za 4 zl i chyba je zakupię 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
natita
|
 |
« Odpowiedz #29 : Czerwiec 08, 2007, 11:56:32 » |
|
Ile tych nasionek za 4 zł?
|
|
|
|
|
|
Nie warto być dobrym - to się nie liczy... Liczy się ta jedna wpadka, która zdarzyć się może każdemu, a za którą dostanie się publiczny lincz bez jednego choćby pytania.- lekcja ff
|
|
|
|