Tomek
Nowicjusz
|
 |
« : Grudzień 20, 2006, 21:33:59 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 21, 2006, 15:22:10 » |
|
Nie piszesz jak go podlewasz. Sądząc po zdjęciach ziemia jest mokra. Być może podlałeś tuż przed robieniem zdjęcia? Jeśli nie, to oznaczałoby że przelewasz roślinę. Mam podejrzenia że zraszasz roślinę. Co nie jest dobrym rozwiązaniem.
W tej chwili dobrze by było wyjąć roślinę z doniczki i sprawdzić stan ziemi. Za wzór pożądanego stanu wilgotności ziemi jest ziemia w woreczku, zaraz po jego otwarciu. Jeśli twoja ziemia w doniczce jest bardziej mokra to znaczy że wody jest za dużo. Jeśli tak jest to najlepiej byłoby przesadzić roślinę do nowej ziemi ale do tej samej doniczki, przy jednoczesnym usunięciu jak największej ilości mokrej ziemi bez zbytniego uszkadania korzeni.
Ponieważ jednak tam już wdała się choroba więc idź do sklepu ogrodniczego i kup 2 preparaty. Topsin i Amistar. Będą to koncentraty. Więc musisz dokładnie przygotować ciecz roboczą. W obu wypadkach musisz zrobić roztwór 0,1 % czyli 1 ml. środka na 1 litr wody. Woda musi być letnia. Do tak przygotowanego roztworu dodaj kilka kropel płynu do naczyń. Środek wówczas lepiej się będzie trzymał na roślinie. Pierwszego dnia przygotuj roztwór Topsinu. Opryskaj roślinę, tylko trzymaj opryskiwacz conajmniej 30 cm od rośliny. W innym przypadku to ją polejesz a nie opryskasz co może dodatkowo poparzyć liście.
Na drugi dzień tak samo przygotuj roztwór Amistaru i również opryskaj.
Odczekaj 4-5 dni. Jeśli w tym czasie ilość plam nie będzie się zwiększać a te które są nie będą się rozszerzać to nic więcej nie rób. Jeśli jednak coś będzie nie tak powtórz oprysk.
Te brzydkie plamy nie znikną ale chodzi by nie rozszerzały się i nie zarażały nowych przyrostów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 21, 2006, 19:04:59 » |
|
Dziękuję za informacje. Właśnie wyjąłem roślinkę z doniczki i okazało się, że na wysokość 3/5 doniczki od dołu ziemia jest wilgotna.
Tak jak wszystkie moje roślinki, tak i hebanowca podlewam raz na 5-8 dni wypełniając podstawkę doniczki. Co jakiś czas rośliny również zraszam. Mam jeszcze kilka granatów - sporo liści zrobiło się żółtych i opadło.
Za chwilę podjadę do hipermarketu i zobaczę czy są preparaty o których piszesz.
Jaką kupić ziemię do hebanowca, fig i granatów?[/url]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 21, 2006, 20:03:12 » |
|
Ziemię kup uniwersalną. W hipermarketach tych środków chyba nie dostaniesz.
Nie podlewaj przez podstawek w ten sposób najłatwiej zalać rośliny czego masz najlepszy dowód. Podlewaj z góry. Zaprzestań zraszania tylko nie stawiej doniczek tuż przy grzejniku.
Jeśli nie masz innego wyjścia to postaw wśród kwiatków miseczkę z wodą. Woda będzie parować uzupełniająć wilgoć w powietrzu w pobliżu kwiatków.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 21, 2006, 23:01:13 » |
|
Faktycznie, w Auchan nie było tych preparatów  Czy żółknące i opadajace liście granatu też sygnalizują przelanie? Odstawilem już je od okna w obawie, że to wpływ chłodnego powietrza.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 22, 2006, 09:14:38 » |
|
To musisz sprawdzić wyjmując roślinę z doniczki.
I jeśli to możliwe nie narażaj ich na zimne powietrze przy otwieraniu okna.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kluseczka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 22, 2006, 09:59:34 » |
|
Granaty najczęściej zrzucają liście na zimę (choć nie zawsze) najpierw żółkną a następnie opadają.....ogranicz podlewanie. Na wiosnę powinny się zabrać do wzrostu. żółto-czerwone zaś liście mogą świadczyć o postawieniu doniczki w zbyt ostrym słońcu lub nagłym przestawieniu z cienia na pełne słońce...ale o tej porze roku to raczej niemożliwe ze względu na jego niedostatek.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Kluseczka
|
|
|
Tomek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 22, 2006, 21:03:55 » |
|
Dziś przesadziłem hebanowca do nowej ziemi. Spryskałem też go Topsin'em. Przy okazji kawę też spryskałem, gdyż na kilku liściach były podobne objawy. Tego drugiego preparatu nie było w sklepie. Sprzedawca polecił mi keramzyt - wyłożyłem nim dno doniczki z hebanowcem. Dziękuję za info o granacie - mam trzy roślinki:) Figi też mam - wszystko z nasion i pestek.
Dziś kupiłem kilka egzotycznych owoców z myślą o nasionach. Kupiłem m.in. karambolę, pomelo, kiwano, kumkwat, liczi, mangostan i rambutan. Czy coś z tego będzie tzn. do się posadzić coś z pestek tych owoców (o ile je mają)?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudzień 22, 2006, 22:50:56 » |
|
Ja o wielu z tych roślin nie słyszałam, ale życzę ci powodzenia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kluseczka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 02, 2007, 09:50:57 » |
|
Ja słyszałam że "liczi" i karambolę spokojnie można przy odrobinie cierpliwości i powodzenia uzyskać. Co do kumkwata...to nie jestem pewna czy ma on pestki, bo je się go razem ze skórką, no ale sprawdzisz w praktyce. O pozostałych owocach to nawet nie słyszałam  wklej fotki jeśli masz - zawsze to jakaś ciekawostka.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Kluseczka
|
|
|
Tomek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 07, 2007, 01:08:51 » |
|
Fotki znajdziesz tutaj: http://www.biology.pl/owoce_egzotyczne/Kumkwat ma pestki podobne do pestek cytryny czy mandarynki. W smaku ... absolutnie mi nie smakuje  Najgorzej było wyjąć pestki z Tamarillo. Ohydny to owoc, strasznie niesmaczny. Każda pestka była jakby w "woreczku", w takiej osłonce wypełnionej sokiem. Pestki koloru ciemno-czerwonego, wyschnięte są prawie czarne. Po przekrojeniu wypłynął czerwony sok - jak krew  Pomelo w smaku bardzo przypomina mi grejfut, może jest troszkę słodszy co mi odpowiada. Owoc jest dość spory, ale ma małe pestki. Karambola miała niewiele pestek, ale łatwo je było wyjąć - są dość spore jak na wielkość owocu. Pestki kiwano przypominają mi kształtem pestki dyni tylko sa mniejsze.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #11 : Styczeń 07, 2007, 19:15:48 » |
|
Pół godziny mi zajęło dokształcanie się. Część z tych roślin ostatnio widziałam w markecie. Jutro zobaczę co im jeszcze zostało.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kluseczka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Styczeń 08, 2007, 09:30:34 » |
|
Naczytałam się troszkę. Próbowałam niektóre owoce egzotyczne jednak w smaku nie są rewelacyjne, po za tymi ogólnie dostępnymi typu banany czy cytrusy....może to kwestia przyzwyczajenia.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Kluseczka
|
|
|
Tomek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #13 : Luty 25, 2007, 12:26:16 » |
|
Hebanowiec raczej poległ, ale na razie go nie ruszam, ciągle mam nadzieję. Kilka dni temu posadziłem kilka pestek róznych owoców. Dziś patrzę, a kiwano wykiełkowało. Ponieważ posadziłem dużo pestek na pałej przestrzeni, to roślinki podniosły całą ziemie do góry. Świadczy to o tym jak dużo z pestek wykiełkowało roślinek i to w kilka dni od posadzenia. Pestek nie moczyłem, posadziłem w ziemi do nasion, ziemia cały czas wilgotna, z góry przysłonięta preźroczystym plaskikiem - duża wilgotność powietrza. Zobaczymy co z tego będzie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #14 : Luty 25, 2007, 14:07:25 » |
|
Mam nadzieję, że dohodujesz się pięknych roślin.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #15 : Marzec 05, 2007, 11:41:41 » |
|
Wykiełkowała następna roślinka z pestek owocu - Tamarello 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kluseczka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #16 : Marzec 05, 2007, 11:47:00 » |
|
Widzę że mamy tą samą szklarenkę do wysiewu  a przy okazji gratuluję plonu 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Kluseczka
|
|
|
Tomek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #17 : Marzec 05, 2007, 13:38:59 » |
|
 Dziękuję.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #18 : Marzec 16, 2007, 11:57:26 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #19 : Marzec 16, 2007, 15:42:20 » |
|
Typowe dla ogórka.
Ogórki wysiewa się do doniczek napełnionych tylko do połowy.Nasionko przykrywa się cieniutko i jak wykiełkuje to do doniczki dosypuje się ziemi w miarę wzrostu i kończy wraz z brzegiem doniczki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomek
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #20 : Marzec 16, 2007, 18:33:56 » |
|
Mam nadzieję, że nie rośnie w taki sposób jak ogórek 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Madziarra
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #21 : Marzec 19, 2007, 09:21:05 » |
|
Witaj Tomku! Chyba Cię zasmucę, kiwano rosnie szybko i ładnie, ale tylko chwilkę (jak arbuz), później kładzie sie i tak jak piszesz rośnie jak ogórek czy dynia.
|
|
|
|
|
|
Z pozdrowieniami Magda:)
|
|
|
Tomek
Nowicjusz