|
|
Lulu
Rezydent

mazowieckie strefa klimatyczna 6B
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 23, 2009, 10:23:22 » |
|
Paweł, piękne masz rhipsalisy, gęste, dorodne, długie  Naprawdę bardzo mi się podobają. Te paradoxy razem no super wręcz! Moje w porównaniu do Twoich są po prostu mikrusy. Co do pachyptery, to nie mam pojęcia. Jak już pisałam, pachyptera i eliptica są dla mnie identyczne. Nie potrafię ich odróżnić.  Może różnią się kwiatami, ale moje jeszcze nie kwitły.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
eriopus
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 23, 2009, 10:27:26 » |
|
Mi także nie kwitły, i nie muszą  ważne że rosną bez żadnego mojego nakładu pracy. Podleje dosłownie od czasu do czasu. Wskaźnikiem dla wszystkich jest R. cassutha. Jak sie troszkę zaczyna sypać to wiem, że muszę podlać wszystkie. One mają trochę latek. Jak coś jest nowe i nie wiem co to jest od raz kupuję. One z tej serii 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 23, 2009, 10:28:04 » |
|
Różnice między dwoma wzmiankowanymi można zauważyć tylko mając oba egzemplarze obok siebie  Cudne-na widok paradoxa gały mi wypadły pod biurko-moje to mikrusy 
|
|
|
|
|
|
Forum rządzi,forum radzi,forum nigdy Cię nie zdradzi.  Jestem Asia 
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 23, 2009, 10:33:09 » |
|
Asia - która jest która i dlaczego? Obie stoją na podobnym stanowisku - balkon, słońce do godz. 12, z tym, że jedna ma trochę więcej cienia od drugiej.  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
eriopus
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 23, 2009, 10:38:40 » |
|
Coraz bardziej je uwielbiam za to upodabnianie sie do siebie i robienie nam zamętu w głowach. Wczoraj dokonałem strasznego odkrycia. Mój R. oblongatum ugnił troszkę, za dużo podlałem niestety  Jeszcze do moich warunków się nie przyzwyczaił i nie wie że u Pawełka grymasić nie wolno. Uciąłem i ukorzenie na nowo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 23, 2009, 10:53:11 » |
|
Pierwszy raczej eliptica .Drugi jeszcze za mały. Pachyptera ma najbardziej owalne liściory i najgłębsze aureole 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
eriopus
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 23, 2009, 10:57:53 » |
|
Lulu dam radę. A widziałyście dziewczyny crispata i crispomarginata. Dla mnie są identyczne z tymi  A Lulu zaraz wklejam swoje lepismium. A co do tego L. cruciforme to jest wg mnie jakiś podgatunek bo czyste nie ma tyle szczeciny I czas na lepismium przyszedł Lepismium houlletianum  I mam nadzieję, że to disocactus  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 23, 2009, 11:32:57 » |
|
Asia, właśnie, tymi owalnymi liściami nie chciałam się sugerować, bo nie jestem pewna, czy to jest norma, czy przypadek, że część liści jest dłuższa. Ale zgadłaś, tak mam je właśnie opisane. Paweł, co do crispimarginaty to mam jedną, mogę cyknąć fotkę i nie wiem, jaka jest różnica między nią a crispatą. Brakuje mi zawsze czasu, żeby zgłębić ten temat. A chodziło Ci pewnie o to, że crispata jest podobna do pachyptery i eliptici? Według mnie jest znaczna różnica. Tak wygląda moja crispimarginata:  Tak wygląda rhipsalis linearis  A tak wygląda lepismium cruciforme  I chyba nie muszę mówić kolejny raz, że Twoje lepismium houlletianum jest po prostu boskie  Wcale bym się nie zdziwiła, że to co do tej pory pokazałeś, to początek góry lodowej 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 23, 2009, 11:41:02 » |
|
Mam takie też eriopusie-też nieopisane  Pojawiły się ostatnio ,to kupiłam  Zaczął się w domu wyciągać -wyniosłam do ogrodu przy pracy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 23, 2009, 11:46:12 » |
|
Rany, ale się wystraszyłam, myślałam, że mówisz, że moje lepismium nie jest w dobrej formie, kiedy ono właśnie jest jak rzepa i cudnie przyrasta, he, he. Paweł, Ty o swoim? To co jest pod Twoim lepismium. Daruj, ale po liściach to ja nie jestem w stanie, wątpię, żeby ktokolwiek wiedział co to jest. Tylko kwitnienie, tylko kwitnienie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
eriopus
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 23, 2009, 11:49:06 » |
|
Moje nie w formie. Mogę powiedzieć tyle, że widziałem u mnie w palmiarnii jak kwitło i na 99% jestem przekonany że to disocactus. Twoje rhipsalisy to miodzik  A macie może R. pilocarpa? Asiu a jak on ładnie wygląda jak zwisa poza doniczkę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
eriopus
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #15 : Sierpień 23, 2009, 12:05:51 » |
|
W mojej też  tylko jak miałem papugi to mi go troszkę zmasakrowały, że nie nadaje sie wg mnie do zdjęcia. Fajnie kwitnie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #16 : Sierpień 23, 2009, 12:08:02 » |
|
Paweł - ale Twojej kolekcji tutaj jeszcze nie ma. Może załóż w wolnej chwili? Gdzieś za tydzień, jak FF ponownie ruszy. Będzie lepiej przeglądać Twoje okazy  Moja pilocarpa jeszcze nie kwitła, szczerze mówiąc, miałam ochotę się jej pozbyć, bo często gubi człony i za diabła nie wiem, o co jej chodzi. A ja nie lubię grymaśnych roślin 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
eriopus
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #17 : Sierpień 23, 2009, 12:13:39 » |
|
Lulu jakbym miał zrobić swoją kolekcję to nie wiem ile czasu by mi to zajęło. Wystarczy że hojki zrobiłem, a reszta to taki dodatek. mam ochotę skoczyć do palmiarnii na małe zakupki  a R. pilocarpa czasem tak ma. Kwiatki powiem standardowo białe i wg mnie okazałe jak na rhipsalisa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #18 : Sierpień 23, 2009, 14:33:07 » |
|
Paweł, nie migaj się, tylko bierz się do roboty. Będziesz miał sporo czasu w czasie przerwy FF. Załóż kolekcję tutaj: http://www.floraforum.pl/index.php/board,48.0.html Możesz powstawiać zdjęcia, które tutaj już umieściłeś. Będzie nam łatwiej poruszać się po Twoich okazach. A i podglądać co masz 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #19 : Sierpień 23, 2009, 14:57:55 » |
|
Te ,które zostawiłam w domu /reszta na wakacjach w ogrodzie/ Rhipsalis micrantha-rośnie w czystym podłożu storczykowym / innego wtedy nie miałam/chyba mu dobrze ,więc nie przesadzam. Dwulatek.  Rhipsalis pilocarpa,cassutha i ewaldiana  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #20 : Sierpień 23, 2009, 15:09:25 » |
|
Asia, micranta cudna. Ale duży okaz! Kwitła Ci już? Dokładnie taka mi padła  I takiej wielkości  Co za pech
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #21 : Sierpień 23, 2009, 15:22:25 » |
|
Kwitła w zeszłym roku.W tym za często ją przestawiałam, chyba ze 4 x. Więc strajkuje.  Przez wasze okazy myślę teraz ciągle o eliptice/pachypterze ,jest duża w kwiaciarni, ostatnio cudem udało mi się jej nie kupić -ale teraz chyba polegnę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
eriopus
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #22 : Sierpień 23, 2009, 15:26:02 » |
|
Lulu i Asiu ja swoich nie przesadzałem nigdy nawet tego 8 latka. Jeśli chodzi o to moją zagadkę to po wizycie w palmiarni powiem tak. Naciągnąłem sie na okaz który ma 1 kwiatek, Wygląda jak kwiat rhipsalisa tylko, że jest ciemnoróżowy. Co ty na to. A weź poprawkę na to , że facet może mieć problem z rozróżnieniem odcieni różu  Moj R. micrantha w tym roku kwitł 2 razy i za każdym razem owoce zawiązuje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #23 : Sierpień 23, 2009, 15:31:08 » |
|
Paweł, a gdzie fotka? Łodygi jak epiphyllum, kwiat rhipsalisa, a kolor ciemnoróżowy? Hm... a nie mylisz z rhipsalidopsisem? Pewnie głupie pytanie, co? Ale nic mi obecnie nie przychodzi do głowy. Hm, to rzeczywiście może być disocactus. Proszę, fotki  Aśka, leci jutro do tej kwiaciarni i bierz, bo spać nie będziesz mogła  Ja gdybym nie miała, to bym wzięła od razu  Możecie już o tej micrancie nie pisać  Bo mnie się smutno robi 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
eriopus
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #24 : Sierpień 23, 2009, 15:42:04 » |
|
Foty jutro jak dowiozę go do domu i nie odłamie się  Kwiat jest wielkości kwiatka rhipsalisa góra centymetr . Nie jestem w ich systematyce na czasie, zatrzymałem się na tym, że rhipsalidopsis to ten który kwitnie na wielkanoc  A kolekcja zwiększyła się o R. ewaldiana. Poprawcie nazwę bo może być literówka. I do tego trzeci R. paradoxa wziąłem i coś jeszce.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #25 : Sierpień 23, 2009, 15:51:05 » |
|
Wiesz co? Ja Ci normalnie zazdroszczę, że masz palmiarę pod bokiem. W Warszawie czegoś takiego nie ma, znaczy się jest, ale nie można tam nic kupić, tylko podziwiać. A to zdecydowanie dla mnie za mało.
I on ma naprawdę różowe kwiatki? A słyszałeś, że jutro odcinają FF? I co? Rhipsalis edgewortii - szukałam w necie, ale niczego podobnego nie znalazłam. I jeszcze coś?!? O nie ..........
|
|
|
|
|
|
|
|
|
eriopus
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #26 : Sierpień 23, 2009, 15:55:47 » |
|
O kurcze, to będziesz musiała poczekać. Różowe. U mnie też nic nie ma, to co do sklepiku przywiozą. Roślinnych okazów dla mnie w palmiarni nie ma. Wielkościowe tak  Zaraz sprawdzę nazwę. Przepraszam R. ewaldiana.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #27 : Sierpień 23, 2009, 16:11:03 » |
|
Ewaldiana też ładna, chociaż ja bardziej ku "liściatym" rhipsalisom się skłaniam. Ale i tak Ci zazdroszczę, że możesz takie kwiaty kupować, ot tak po prostu, wychodzisz sobie w niedzielę do palmiarni i wracasz do domu z okazem do kolekcji. No, ja też bym tak chciała, bardzo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
eriopus
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #28 : Sierpień 23, 2009, 16:26:10 » |
|
Ale on jest liściasty  .Muszę jakieś inne zdobyć no i oblongatum uratować. Może się skuszę żeby swoją kolekcję ujawnić tylko to naprawdę mega dużo czasu zajmie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agabos
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #29 : Sierpień 23, 2009, 16:31:33 » |
|
No nie,ledwo uzbierałam parę epiphyllum,potem trochę stapeliowców a Wy już następny wątek otwieracie  Dużo tam jeszcze macie niespodzianek w rękawach? Są piękne 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|