Witam, chciałam wam pokazać jak łatwo, nie zajmując wiele miejsca i ładnie można hodować storczyki na parapetach, dodam że w duże ilości bo 10 sztuk.
Kupiłam specjalne tace barmańskie w kolorze brązowym imitującym drewno(takie z antypoślizgową powierzchnią), wysypałam keramzyt, i postawiłam storczyki normalnie w podstawkach beż żadnego odwracania. Nie potrzebuję żadnych dodatkowych podwójnych doniczek itp itd,dolewam do tacy wody mniej więcej co 2 dzień.
Nie chorują, miewają się zdrowo i są zadowolone i ciągle kwitną.
Na obydwu tacach mieści się w sumie 10 storczyków.
Wątek ten zaczynam ponieważ ręce mi opadają jak widzę jak niektórzy z was (przepraszam jeśli ktoś poczuje się dotknięty) cuduje wkładając do dziesięciu doniczek jednego storczyka, co nie dość że brzydko wygląda to jeszcze szkodzi bo do tego keramzytu na dnie nie dociera powietrze....
Dla ładniejszego wyglądu można zamiast keramzytu wyłożyć tacę hydrożelem, (kulki do uprawy hydroponicznej) Dostępnym w różnych kolorach na allegro lub w centrach ogrodniczych.
Przy podlewaniu należy zachować kolejność, najpierw kąpiel wszystkich storczyków z tacy, potem dolewanie wody do keramzytu, ponieważ w innej kolejności puste podstawi zaczynają pływać, keramzyt dostaje się pod spód i trudno je później porządnie ustawić.
Dodam również ze tace kupowałam na wymiar parapetu, ale w takiej troszkę większej niż standardowej mieści się 5 doniczek:)
Może macie jakieś ciekawsze pomysły??
Tace są dwie, jedna mniejsza druga większa