|
kiczulka
|
 |
« : Sierpień 19, 2009, 18:25:36 » |
|
Kolejna tajemnicza piękność bez własnego wątku. Maluch stoi i nic nie robi, ale to ponoć u niej normalne. Potrafi długo stać i wyglądać jakby zupełnie nic a nic nie robiła, ani listeczka, ani pędzika, nie mówiąc już o kwiatku. Natomiast potem, lepiej nie dawać jej zbyt małego pałąka, bo szybciutko z niego wyrośnie. Pochodzi z Papui Nowej Gwinei. Co w niej ciekawe, ma dość nietypowe liście (o kształcie liści laurowych), natomiast dość pospolite kwiaty (prawie identyczne z kwiatami hoi dischorensis, hoi dimorphii, hoi flavescens, hoi ischnopus, hoi montany czy hoi trigonolobus). Kwiaty są złoto-żółte, prawie nie pachną. Zakwita już jako młoda roślinka, natomiast rzadko ma więcej niż jeden baldaszek w jednym czasie (źródło: http://www.hoyor.net/en/showspecies.php?id=113) 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 19, 2009, 18:49:35 » |
|
Widzę, Aniu, że dzisiaj jakaś poważniejsza sesja zdjęciowa się odbywała  Chyba tęskniłaś za nimi w czasie nieobecności, co?  Ładna kenejiana była na allegro, ale nie mam szczęścia. Będę zatem kibicować Twojej. Ciekawe, czy też tak wybarwi liście. Czy to są "pospolite" kwiaty? Ja bym mogła takie pospolite hodować, a co tam 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 19, 2009, 18:57:29 » |
|
Aga, sesja odbyła się wczoraj - tęskniłam, oj tęskniłam  A ponieważ wizyta w domu była jednodniowa (mieliśmy do załatwienia różne rzeczy, no a ja tęskniłam już bardzo  ), to dziś oglądam zdjęcia i choć stwierdzam, że większość się nie nadaje za bardzo do pokazania, to i tak...przynajmniej tak sobie na nie popatrzę  Nad tym wybarwieniem liści się zastanawiam,taka jest na hoyor.net, ale moja jakoś nie przejawia skłonności
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
szondelka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 19, 2009, 22:00:08 » |
|
To jeden z moich najnowszych nabytków .Ten gatunek naprawdę jest piękny  
|
|
|
|
|
|
DZIECI POWINNY CHOROWAĆ TYLKO NA ZABAWKI Pozdrawiam Bożena
|
|
|
|
toska
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 19, 2009, 22:32:08 » |
|
No a nie masz go od tej samej Pani co ja moja pauciflore ? Bo na mojej to chmara przędziorkow byla a wykrył ją europus 
|
|
|
|
|
|
Będę w raju już za 13 dni
|
|
|
szondelka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 19, 2009, 22:41:10 » |
|
Z moją wszystko w porządku .już wypuściła długi pędzik 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
toska
|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 19, 2009, 23:05:49 » |
|
To ja mam pecha do tej sprzedającej . Jedna z pognitymi korzeniami a druga z przędziorkiem  Basia Ps No ale szczepki cytryny przyszły piekne choc to pocieszające 
|
|
|
|
|
|
Będę w raju już za 13 dni
|
|
|
|
anntaris
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 20, 2009, 06:07:31 » |
|
Matko, ale rzeczywiście ma piękne liście i takie soczyście zielone  .
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danusia
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 20, 2009, 08:13:59 » |
|
To jeden z moich najnowszych nabytków . Chyba nawet wiem, kiedy wylicytowany, "konkurencjo"  Gratuluję, śliczna jest. Niech się zdrowo chowa. Na tym zdjęciu trochę mi przypomina odoratę, to będę się nią pocieszać 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 20, 2009, 10:26:23 » |
|
Szondelko, ależ okaz  Moja przy Twojej to niemowlaczek 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
szondelka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 20, 2009, 10:51:14 » |
|
Cierpliwości Aniu ,cierpliwości.  Najważniejsze ,że ja masz !!!!!!!,bo nie bywa czesto w sprzedaży .  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 20, 2009, 11:19:00 » |
|
A to prawda Może coś ruszy jak wrócę do domu na stałe 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
eriopus
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 20, 2009, 12:05:58 » |
|
Zwariuje przez was doszczętnie  Cudowności, wiem kto mi ją sprzątnął w aukcji. No i teraz będzie trzeba myśleć nad tym jak ją zdobyć. Niech sie rozrasta 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|