Filomena79
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #30 : Sierpień 21, 2009, 10:18:52 » |
|
Michał - to masz sukces uprawowy! Ładnie Ci rosną. A ile nasion wysiałeś? Jak długo czekałeś na wykiełkowanie?
Lulu - obie wersje kolorystyczne są śliczne. Niezwykle subtelne to epiphyllum..
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam ciepło Barbara
|
|
|
Michał84
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #31 : Sierpień 21, 2009, 10:59:57 » |
|
Nasiona wysiałem w maju, kiełkowały góra 3 dni. Roślinki czasem mają hamulec wzrostu ale co jakiś czas przybywa im pare milimetrów. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

mazowieckie strefa klimatyczna 6B
|
 |
« Odpowiedz #33 : Sierpień 21, 2009, 11:16:57 » |
|
Trzy dni - to szybciutko. Mnie jakoś nigdy nie przyszło do głowy zabawić się w wysiew, ale może kiedyś spróbuję, jak znajdę trochę wolnego czasu. Najbliższy termin - emerytura eriopus - bardzo ładny 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
eriopus
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #34 : Sierpień 21, 2009, 11:27:27 » |
|
Swieże nasiona szybko kiełkują. Przeszedłem przez to na sagowcach  umiejętny wysiew i cud dnia następnego widzisz jak wychodzi z nasionka korzonek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bakcylla
Aktywny

Zachodniopomorskie - strefa 7a
|
 |
« Odpowiedz #35 : Sierpień 21, 2009, 11:38:31 » |
|
Eriopus, jak Ci się udało namówić swojego do kwitnienia? Mój mnie olewa totalnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
eriopus
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #36 : Sierpień 21, 2009, 11:44:00 » |
|
No właśnie ja też go olałem totalnie  całe lato stoi w skrzynce balkonowej, w zimie trzymam go sucho w obniżonej temperaturze, od czasu do czasu podlewam tzn jak sobie o nim przypomnę i tyle 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Filomena79
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #37 : Sierpień 21, 2009, 11:48:07 » |
|
Eriopus - odmianowe, nieodmianowe, ale kwitnie ładnie  Wysiew nasion i czekanie na wykiełkowanie, potem wzrost siewek ćwiczy cierpliwość. Czekamy na dalsze relacje z Twojej uprawy, Michale!
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam ciepło Barbara
|
|
|
Ril
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #38 : Sierpień 21, 2009, 12:28:25 » |
|
Nasiona wysiałem w maju, kiełkowały góra 3 dni.
 Ja swoje wysiałam 17 ... No teraz to będę ciągle do doniczki zaglądać  Jakbym miała mało do podglądania. Ciągle podziwiam wasze epi i się rozpływam z zachwytu. Eh, kiedy te moje gnojki będą tak kwitły, jeżeli wogóle  Na szczęście same liście też ładne 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Michał84
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #39 : Sierpień 21, 2009, 13:54:26 » |
|
Taki nasz urok botaników i kociarzy.  To coś musi mieć wspólnego.  Wiedźmy i wiedźmini.  Po jakimś czasie utnę sadzonkę ze siewki ponieważ ukorzenione lepiej rosną niż wysiewane. A teraz czas na chwile refleksji, picie herbaty bądź tez kawy i wpatrywanie się w swoje rosliny. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ril
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #40 : Sierpień 21, 2009, 15:44:14 » |
|
 Coś wspólnego mówisz? Jasne, koty siedzą i wpatrują się w gwóźdź na ścianie, a my w kiełkującą roślinkę  Ciekawe kto pierwszy dostrzeże jakiś ruch. A tak na marginesie, wolę Czarownica  Wkleję zdjęcie moich najmłodszych epi, a co możemy sie pośmiać razem. Zresztą jestem z nich bardzo dumna.   Jedno, to oddzielnie, to odłamany kawalątek przy ratowaniu epi mojej mamusi, myślałam że nic z niego nie będzie bo za malutki a on się przyjął i rośnie. Drugie odłamane od różowego z Casto a trzecie zdobyczne, nie wiem co.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
eriopus
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #41 : Sierpień 21, 2009, 15:51:18 » |
|
Ja za każdym razem jak widze jakies epi które nie kwitnie to biorę kawałeczek w nadzieji że bedzie miało jakiś fajny kolor kwiatów 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #42 : Sierpień 21, 2009, 16:00:43 » |
|
Lulu, baaaardzo mi się podoba ten kwiat  Gratuluję! To co poza nim, możesz okryć czymś gustownym  A gdzie on stoi? Hm...ale nie wiem gdzie mieszkasz 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #43 : Sierpień 21, 2009, 18:12:20 » |
|
Marysiu, sądzę, że nie zdążę okryć tego, co poza nim, bo .... ja nie wiem  ja się tak nie bawię  ale kwiatek jest zamknięty jak wróciłam do domu  Kurcze no, czyżby już okwitł?  Jak nie masz lęku wysokości, to na 12 piętro dasz radę się w drapać? Powiedzmy .... schodami? Bo u mnie winda często odmawia posłuszeństwa 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #44 : Sierpień 21, 2009, 18:15:02 » |
|
Marysia będzie raczej skakać ze spadochronem myślę  Taki mały desancik-tylko donicę wystaw na balkon.  Może zwija się na noc  Tylko 1 dzień 
|
|
|
|
|
|
Forum rządzi,forum radzi,forum nigdy Cię nie zdradzi.  Jestem Asia 
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #45 : Sierpień 21, 2009, 18:17:02 » |
|
Donicę? Haaaaaaaaaaaaaa, to jest fiołkowa doniczusia  Obawiam się, że na balkonie ciężko byłoby ją dojrzeć w gąszczu innych, a i w siatkę by się Marysia złapała i Bambuś wziąłby ją za dużego owada do upolowania. Sama nie wiem, przecież epiphylla się nie zwijają na noc  No ja nie mogę offtopów nie robić. Chyba będę przeklęta na FF!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Michał84
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #46 : Sierpień 21, 2009, 21:40:44 » |
|
Z ciekawości zapytam: mierzył ktoś jaki wasz jeden epi ma przyrost np na miesiąc? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
eriopus
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #47 : Sierpień 22, 2009, 09:50:52 » |
|
Nigdy tego nie robiłem. Ważne że rośnie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bakcylla
Aktywny

Zachodniopomorskie - strefa 7a
|
 |
« Odpowiedz #48 : Sierpień 22, 2009, 10:04:21 » |
|
no właśnie ja też go olałem totalnie  całe lato stoi w skrzynce balkonowej, w zimie trzymam go sucho w obniżonej temperaturze, od czasu do czasu podlewam tzn jak sobie o nim przypomne i tyle  Ja mojego olałam... I on mnie też  W zimie pokazał kwiatka sztuk jeden i na tym koniec.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
eriopus
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #49 : Sierpień 22, 2009, 10:15:50 » |
|
U mnie w tym roku były dwa ale po gradobiciu jeden niestety spadł, a roślina wygląda strasznie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #50 : Sierpień 22, 2009, 14:17:44 » |
|
Niestety z przykrością muszę powiedzieć, że Georges Favorite nie kwitnie nawet doby  Rozkwitł około godz. 22, następnego dnia jak wróciłam z pracy ok. godz. 17 był już zamknięty. Jestem bardzo niepocieszona  Gdybym rano nie zrobiła fotek, to bym w ogóle ich nie miała. Bardzo mnie to zasmuciło
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #51 : Sierpień 22, 2009, 14:34:11 » |
|
Przekwitł  Normalnie mam doła z tego powodu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Michał84
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #52 : Sierpień 22, 2009, 15:44:39 » |
|
Następnym razem na pewno zakwitnie bardziej obficie i nacieszysz się kwiatami, nie martw się. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #53 : Sierpień 22, 2009, 15:46:36 » |
|
No wiem, ale to przykre, że tak krótko kwitnie, tyle czekania, tyle radości a tu klops  Gdybym nie zabrała jej w porę z okna syna do kuchni, to bym nie zdążyła nawet zobaczyć, jak kwitnie. Sama się pocieszyłam teraz 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
eriopus
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #54 : Sierpień 22, 2009, 15:47:28 » |
|
A mam do was pytanko czy disocactus strasznie różni się od epiphyllum?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #55 : Sierpień 22, 2009, 15:51:37 » |
|
To ta sama rodzina. Czyżbyś miał w swoim zasobie?  A .... jakby ktoś miał wittia amazonica to .... mówić chyba nie muszę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #56 : Sierpień 22, 2009, 16:01:38 » |
|
Wittię wystawia czasem Licznerska- wiem, bo ze dwa razy nie udało mi się kupić
|
|
|
|
|
|
Forum rządzi,forum radzi,forum nigdy Cię nie zdradzi.  Jestem Asia 
|
|
|
eriopus
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #57 : Sierpień 22, 2009, 16:03:52 » |
|
Powiem tak nie wygląda to na epiphyllum  Zrobię fotę i jutro tutaj umieszczę. Widziałem jak kwitnie u mnie w palmiarni więc rhipsalis to na bank nie jest. A zaraz zerknę w google
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lulu
Rezydent

|
 |
« Odpowiedz #58 : Sierpień 22, 2009, 16:08:05 » |
|
Asia, jak to? Ja nigdy nie widziałam witti na allegro? Nie mylisz z hylocereusem? Wiem, głupie pytanie  Ja Wam normalnie zaczynam zazdrościć palmarii  U mnie niby jest ogród botaniczny, ale takich cudów nie ma 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
eriopus
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #59 : Sierpień 22, 2009, 16:10:32 » |
|
Powiem tak wygląda bardzo podobnie do tego co w google zobaczyłem, a wy musicie uzbroić sie w cierpliwość do jutra  i kolejne pytanko zawsze mu tak te nerwy widać bo juz zaczynam szaleć. Zapewne zależy to od stanu uwodnienia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|